Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Αναβίωσαν οι κλουδαριές στον Γέρμα με τη φωτιά και τα αθυρόστομα τραγούδια (φωτογραφίες – βίντεο)

Γούνιαρους – Μούγκαρους: Με πλήθος κόσμου και κέφι ,για ακόμη μια χρονιά, αναβίωσε το έθιμο της Κλουδαριάς των Μεγάλων Αποκριώνστο χωριό μας το Γέρμα Καστοριάς!
Υπό την Αιγίδα του νεοσύστατου Συλλόγου Ενεργών Πολιτών Γέρμα Καστοριάς πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις με μεγάλη επιτυχία, συμβάλλοντας έτσι στην διατήρηση των τοπικών παραδόσεων και εθίμων !
Αύριο σας περιμένουμε στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού Παναγίας Κερασόβου όπου ο Σύλλογος Γυναικών θα δεξιωθεί το σύνολο του χωριού με τα σαρακοστιανά εδέσματα !
Οι Κλουδαριές,οι φωτιές των Αποκριών, συμβολίζουν την δύναμη του Ήλιου ο οποίος τον παγερό χειμώνα έχει χαθεί και του δίνουμε την δύναμη που χρειάζεται για να ζεστάνει και πάλι την μάνα Γη που κοιμάται στο λήθαργο της κρύας χειμωνιάς ! Πρέπει να ξυπνήσει και να καρπίσει για ακόμη μια χρονιά !
Τα δε αθυρόστομα τραγούδια που ακούγονται θέλουν να προκαλέσουν τη γονιμότητα της Γης ,έτσι ώστε να δεχτεί τον νέο σπόρο, ο οποίος απεικονίζεται στο πρόσωπο του νεαρού άνδρα που θα τραγουδήσει και με Διονυσιακό τρόπο θα βηματίσει κυκλικά στην πορεία της φωτιάς , θα εκστασιαστεί και θα μεθύσει με τον άπειρο λόγο και όπως αυτός θα γονιμοποιήσει τη γυναίκα για το παιδί που θα έρθει ,έτσι και ο γεωργός θα σπείρει στη Γη ,στη μεγάλη μάνα, για να καρπίσει και αυτή !
Χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή σε όλους !
Και όπως λέμε στο Γέρμα :
“Τσ’ μάνα σας….”
Δημήτρης Παπατζήμος

Back to top button