Καστοριά

Ανακοίνωση της ΔΑΚΕ Καστοριάς

Για να είμαστε ξεκάθαροι επί της αρχής (εξασφάλιση απαρτίας) και επί του συνόλου (τροποποίηση άρθρων 20 και 22 του καταστατικού μας).

Επί της αρχής, η εξασφάλιση/διασφάλιση της απαρτίας, πέραν του νόμιμου, εγγυάται και τη δημοκρατική αρχή της συμμετοχικότητας και αποτελεί ουσιαστικό εχέγγυο για την πραγματοποίηση μιας Γενικής Συνέλευσης ενός οργάνου και μάλιστα μιας Γενικής Συνέλευσης με θέματά της καταστατικές τροποποιήσεις.

Είναι χρέος όλων μας να διατηρήσουμε, να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε τη δύναμη του συγκεκριμένου οργάνου με τη φυσική μας παρουσία και τη συμμετοχή μας. Αυτό το σενάριο είναι το επιθυμητό και το ευκταίο.

Όμως, γνωρίζουμε πολύ καλά όλοι μας -και ας αφήσουμε κατά μέρος την υποκρισία- ότι ΔΙΑΧΡΟΝΙΚΑ, η εξασφάλιση της απαρτίας ήταν το ζητούμενο σε κάθε Γενική Συνέλευση, μας απασχολούσε σοβαρά και επίσης πολύ σοβαρά το διευθετούσαμε με τη σύμφωνη γνώμη ΟΛΩΝ των παρατάξεων.

Προτείνουμε, λοιπόν, στην περίπτωση «μη» απαρτίας στην επερχόμενη Γενική μας Συνέλευση, την αποστολή, από το Δ. Σ. του Συλλόγου μας, πρόσκλησης για κοινή συνάντηση των εκπροσώπων όλων των παρατάξεων, προκειμένου να βρούμε τον τρόπο να διευθετηθεί το θέμα, ώστε να προωθείται εν γένει κάθε παρόμοια διαδικασία σε ένα διαρκώς εξελισσόμενο εργασιακό περιβάλλον, στο οποίο -ενδεχομένως- οι ανάγκες για αλλαγές θα είναι μεγάλες και συχνές. Ειδάλλως, θα εγκλωβιστούμε σε μία τοξική και αναποτελεσματική αντιπαράθεση επί του θέματος της απαρτίας, απαρτία η οποία θα ορίζεται κατά το δοκούν και αλά καρτ και θα εξαρτάται κάθε φορά από τη βόλεψη και τα συμφέροντα κάθε παράταξης επιλεκτικά και σπασμωδικά.

Εμείς, ως ΔΑΚΕ, έχουμε προτάσεις για την υπερπήδηση αυτών των υπαρκτών εμποδίων και θα τις καταθέσουμε σε μία τέτοια συνάντηση, που ευελπιστούμε να πραγματοποιηθεί για να προχωρήσουμε ενωμένοι και αποτελεσματικοί. Οι καιροί ου μενετοί και δεν επιτρέπεται σε κανέναν να έπεται των εξελίξεων.

Ενδεχομένως, να είναι πλέον ανάγκη να προβούμε και σε μια τροποποίηση του καταστατικού, σχετικά με την εξασφάλιση της απαρτίας των Γενικών Συνελεύσεων που αφορούν σε καταστατικές τροποποιήσεις και στην εναρμόνισή του με τις διατάξεις του άρθρου 15, άρθρο που ορίζει την απαρτία των υπολοίπων Γενικών Συνελεύσεων.

Και για να συνεχίσουμε ξεκάθαρα, αγαπητές/οί συνάδελφοι…

Σχετικά με τις τροποποιήσεις των επίμαχων άρθρων (20 και 22) του καταστατικού μας:

Ή θα αρθούν ΟΛΟΙ οι αποκλεισμοί που αφορούν στην κατάθεση υποψηφιοτήτων ή -άλλως- δεν υφίσταται λόγος να προχωρήσουμε σε επιλεκτικές τροποποιήσεις!

Προτεινόμενες επιλεκτικές, βολικές, συγκυριακά συμφέρουσες και «φωτογραφικές» τροποποιήσεις δεν τιμούν τον κλάδο μας, έναν κλάδο που σημαία του έχει την τήρηση των αρχών και των αξιών της δημοκρατίας και φυσικά, τέτοιες τροποποιήσεις, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους.

Τι σημαίνει, αγαπητές/οί συνάδελφοι, τροποποιώ το άρθρο 20, ώστε να μπορεί το μέλος του Δ.Σ. να συμμετέχει ως υποψήφιος και στο Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ… και δεν επιτρέπω (άρθρο 22) στον Αιρετό του κλάδου να συμμετέχει ως υποψήφιος και σε άλλη θέση;

Και πάλι με απλά λόγια σημαίνει ότι αποκλείουμε ΜΟΝΟ τον Αιρετό από τη διεκδίκηση και άλλης θέσης και ταυτοχρόνως επιτρέπουμε σε όλους τους άλλους εκλεγμένους να συμμετέχουν όπου επιθυμούν…

Το ηθικό αφήγημα που μας οδήγησε το 2009 στην τροποποίηση του καταστατικού και στον «αποκλεισμό» των συμμετοχών, εν τέλει ΔΕΝ λειτούργησε με βάση το σκεπτικό του και πιστεύουμε πως τελικά είναι περισσότερο θέμα εσωτερικό των παρατάξεων και έτσι θα πρέπει να διευθετείται. Κατά τα παρελθόντα έτη (2009-2015) ο Αιρετός της ΔΑΚΕ δεν επιθυμούσε τη συμμετοχή του και την εκλογή του σε άλλες θέσεις, με το αιτιολογικό ότι η δύναμη της επιρροής του αύξανε κατά πολύ τις δυνατότητες εκλογής του έναντι αυτών κάποιας/ου «πρωτοεμφανιζόμενης/ου» υποψηφίου. Πιστεύουμε ακόμη πως αυτό το σκεπτικό των πραγματικά ίσων ευκαιριών, που οραματιστήκαμε το 2009, πρέπει να τηρηθεί και να διασφαλιστεί εσωτερικά στις παρατάξεις. Σε περιπτώσεις πληθώρας υποψηφίων (ευκταίο) υπάρχει χώρος για όλες και όλους και εμείς, ως ΔΑΚΕ, θα δώσουμε αυτόν τον χώρο.

Με απλά λόγια, δεν χρειάζονται τέτοιας φιλοσοφίας «καταστατικοί περιορισμοί», τους δυνατότερους περιορισμούς τους επιβάλλει η ηθική μας…

Εν κατακλείδι, προτείνουμε να επιτραπεί σε ΟΛΕΣ και ΟΛΟΥΣ τις/τους συναδέλφους να συμμετέχουν παντού χωρίς περιορισμούς (Δ.Σ., Ε.Ε., Αιρετοί, Αντιπρόσωποι, εκπρόσωποι ΑΔΕΔΥ) και να διεκδικήσουν τα δημοκρατικά και συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματά τους, αυτά της συμμετοχής και της εκλογής.

Συνάδελφοι, με το βλέμμα στραμμένο σε αυτά που μας ενώνουν, σε μια δύσκολη και διαρκώς μεταβαλλόμενη, εξαιρετικά απαιτητική εργασιακή συγκυρία, παραμένουμε στην απόλυτη διάθεσή σας. Μην διστάσετε να μοιραστείτε μαζί μας αυτό που σας απασχολεί. Υποσχόμαστε πως θα είμαστε δίπλα σας με εχεμύθεια, ειλικρίνεια και συναδελφικότητα.

Με βαθιά εκτίμηση και σεβασμό

Το Δ.Σ. της ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Π.Ε. Καστοριάς

 

1) Σπυροπούλου Δέσποινα

2) Πανταζόπουλος Κώστας

3) Πάτρας Ιωάννης

4) Υφαντίδης Τάσος

5) Τσιάντας Γιώργος

6) Τσουμάνα Αριστέα

7) Τσιρανίδης Θεολόγης

Back to top button