Καστοριά

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για το Σύνδρομο Down – Γράφει η Ελευθερία Ταχτατζή

Η 21η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως τη Παγκόσμια Ημέρα που απευθύνεται στο Σύνδρομο Down. Βέβαια, η ημέρα αυτή έχει ως στόχο την ενημέρωση αλλά και την ευαισθητοποίηση των ανθρώπων όπως επίσης και τη δημιουργία μιας παγκόσμιας φωνής η οποία θα υποστηρίζει τα δικαιώματα των παιδιών με σύνδρομο Down, την ένταξή τους στην κοινωνία και στα σύνολα αυτής, όπως και την ευημερία τους. Στο σημείο αυτό, είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η επιλογή της συγκεκριμένης ημερομηνίας έχει επιλεγεί καθώς υποδηλώνει την μοναδικότητα του τριπλασιασμού του 21ου  χρωμοσώματος το οποίο είναι υπεύθυνο για  το σύνδρομο. Σχετικά με το Σύνδρομο Down ή αλλιώς η Τρισωμία G – Tρισωμία 21  αναφέρουμε πως πρόκειται για τη χρωμoσωμική διαταραχή η οποία προκαλείται από την παρουσία ενός επιπλέον χρωμοσώματος στο 21ο   ζευγάρι.

Στην Ελλάδα, η συχνότητα εμφάνισης του παρόν συνδρόμου υπολογίζεται 1 στις 700 γεννήσεις ετησίως. Όσον αφορά τη διάρκεια ζωής γνωστοποιούμε πως εμφανίζει αύξηση καθώς σήμερα το άτομο μπορεί να ζήσει περισσότερο από τα 60 χρόνια.  Ωστόσο, ένα έμβρυο μπορεί  να διαγνωστεί με Σύνδρομο Down καθώς εντοπίζεται μέσω του προγεννητικού ελέγχου. Πλέον στην εποχή μας είναι δυνατή και η εργαστηριακή επιβεβαίωση της διάγνωσης με επεμβατικές μεθόδους ακόμη  και κατά τη διάρκεια της κύησης.

Όμως, ακόμη και σήμερα δεν υπάρχει η σωστή ενημέρωση γύρω από το σύνδρομο με αποτέλεσμα τα άτομα με σύνδρομο Down και οι οικογένειες αυτών συχνά βιώνουν την κοινωνική προκατάληψη.. Πολλές φορές άνθρωποι δίχως το σύνδρομο εκδηλώνουν αρνητική στάση και έτσι καλπάζει η κοινωνική διάκριση και ο κοινωνικός αποκλεισμός.

Εμφανές είναι πως η προκατάληψη αυτή θα πρέπει να λάβει τέλος και τα άτομα με σύνδρομο να είναι ισότιμα μέλη της κοινωνίας μας. Άλλωστε, δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλοι μας έχουμε τις ιδιαιτερότητές μας. Όπως όλοι μας έτσι και τα άτομα με Σύνδρομο Down πρέπει να ενταχθούν, να προσφέρουν και να ζήσουν όπως τους αξίζει! Όλοι οι άνθρωποι ανεξαρτήτως τυπικοί ή μη τυπικοί πρέπει να βρισκόμαστε σε ένα περιβάλλον το οποίο είναι ασφαλές.

Κέντρο Λογοθεραπείας & Ανάπτυξης Ομιλίας
Ταχτατζή Ελευθερία | Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός
Διεύθυνση: Αθ. Διάκου 62 | Καστοριά
Τηλ. Επικοινωνίας: 2467103770, 6978479600
Email: [email protected]

 

 

Back to top button