Καστοριά

Επτάφωτη λυχνία απέκτησε ο Ι. Ν. Αγίων Πάντων


Πάντοτε η ευλάβεια των πιστών εκφράζεται διά των έργων ευπρέπειας του κάθε Ιερού Ναού, ο οποίος είναι τόπος λατρείας του Αγίου Τριαδικού Θεού μας, τόπος προσευχής και αγαλλίασης!
Και η ευπρέπεια του Οίκου του Κυρίου μας λαμβάνει χώρα και στον Ιερό μας Ναό μας, ο οποίος πρόσφατα αγόρασε και τοποθέτησε πίσω από την Αγία Τράπεζα μια επτάφωτη λυχνία για να φέγγει και να κοσμεί το Ιερό Βήμα μας.
Στην Παλαιά Διαθήκη γίνεται λόγος για την επτάφωτη λυχνία που φώτιζε τα Άγια, το πρώτο μέρος της σκηνής του Μαρτυρίου. Αργότερα όταν έκτισε τον ναό ο βασιλιάς Σολομών τοποθέτησε μέσα σε αυτών 10 επτάφωτες λυχνίες.
Η επτάφωτη λυχνία ήταν κατασκευασμένη σύμφωνα με της οδηγίες του Θεού προς τον Μωυσή, από συμπαγή χρυσό είχε ύψος τριών πήχεων (2,25 μέτρα) και χρησιμοποιούταν ως φωτιστικό σκεύος .
«Και ελάλησε Κύριος προς Μωυσήν λέγων∙ ειπόν τοις υιοίς Ισραήλ… Και ποιήσεις λυχνίαν εκ χρυσίου καθαρού, τορευτήν ποιήσεις την λυχνίαν… και ποιήσεις τους λύχνους αυτής επτά». (Έξοδος κε , 37)
Συμβόλιζε τον περιούσιο λαό του Ισραήλ, και θύμιζε σε αυτόν ότι η τωρινή διαθήκη του με τον Θεό είναι τύπος και σκιά μέχρι να λάμψει ο Ήλιος της Δικαιοσύνης, ο αναμενόμενος Μεσσίας.
Και πραγματικά στην Καινή Διαθήκη πλέον ο Ευαγγελιστής Ιωάννης ο μόνος επιζών από τους από τους δώδεκα αποστόλους στην Αποκάλυψη, είδε σε όραμα τον Ιησού Χριστό στο μέσον επτά λυχνιών.
«Και εκεί επέστρεψα βλέπειν την φωνήν ήτις ελάλει μετ ἐμοῦ• και επιστρέψας είδον επτά λυχνίας χρυσάς, και εν μέσω των επτά λυχνιών όμοιον υιώ ανθρώπου, ενδεδυμένον ποδήρη και περιεζωσμένον προς τοις μαστοίς ζώνην χρυσήν…».Αποκ. α,12- 13
Τώρα που ήδη από την ημέρα της Πεντηκοστής την θέση του αρχαίου Ισραήλ έλαβε επίσημα η Εκκλησία το όραμα που είδε ο Ευαγγελιστής Ιωάννης αποκαλύπτει ότι ο Κύριος ευαρεστείται στον νέο περιούσιο λαό Του , δια του οποίου θα φώτιση και θα σώσει τον κόσμο.
Σύμφωνα με την ερμηνεία που δίνει ο ίδιος ο Κύριος στην αποκάλυψη (Απ 1,20) οι επτά λυχνίες συμβολίζουν τις επτά τοπικές εκκλησίες προς τις οποίες απευθύνονται οι επιστολές των κεφ 2-3. Της Εφέσου, της Σμύρνης, της Περγάμου, των Θυάτειρων, των Σάρδεων, της Φιλαδέλφειας και της Λαοδικείας.
Επιπλέον το γεγονός ότι στο όραμα του Ιωάννου οι λυχνίες – εκκλησίες είναι <<χρυσαί>> τονίζει μια μεγάλη αλήθεια . Όπως το χρυσάφι μέσα στην φωτιά καθαρίζεται και λάμπει, έτσι και η Εκκλησία μέσα στην φωτιά των πειρασμών και των διωγμών δοκιμάζεται και αποδεικνύεται λαμπρή και αληθινή.
Επτάφωτες λυχνίες εισήχθησαν στους Χριστιανικούς ναούς σύμφωνα με το Βιβλικό πρότυπο και συμβολίζουν τα επτά χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος ή τα επτά μυστήρια της Εκκλησίας.
Στους Χριστιανικούς ναούς η χρήση της επτάφωτης λυχνίας διατηρήθηκε μέσα στο ιερό, είτε πάνω είτε πίσω από την Αγία Τράπεζα. Η λυχνία αυτή είναι συνήθως κηροπήγιο με επτά κεριά ή καντήλια ,που ανάβουν μόνο κατά τη διάρκεια των ακολουθιών, είτε όλα είτε τα τρία κεντρικά.
Θερμές ευχαριστίες σε όλους, όσοι συντέλεσαν στην απόκτηση της , αποτέλεσμα που λαμπρύνει έτι περισσότερο τον Ναό των Αγίων Πάντων , τις πρεσβείες των οποίων ευχόμαστε υπέρ όλων υμών!

Back to top button