Κόσμος

Ενα ελαττωματικό μάτι βοήθησε τον Leonardo da Vinci στη ζωγραφική

Ο Leonardo da Vinci θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους καλλιτέχνες της εποχής του. Ένας ερευνητής υποψιάζεται ότι η κακή ευθυγράμμιση των οφθαλμών βοήθησε τον Λεονάρντο ντα Βίντσι στη ζωγραφική

Πρόκειται για τον οφθαλμίατρο Christopher Tyler του Πανεπιστημίου του Λονδίνου που εξηγεί τη θεωρία του σε τεύχος του περιοδικού Jama Οφθαλμολογίας.

Θα μπορούσε, σύμφωνα με τον Τάιλερ, να μεταβεί σχεδόν στο βλέμμα ενός μονόχρωμου. Λόγω της λεγόμενης διακοπτόμενης εξωτερικής επιδερμίδας, ο Leonardo da Vinci είχε πιθανώς πιο εύκολο χρόνο να σχεδιάσει τρισδιάστατες εικόνες προσώπων και τοπίων.

Ανάλυση έξι πορτρέτων

Για τη διάγνωσή του, ο Τάιλερ ανέλυσε τα ματια σε έξι πορτρέτα του Leonardo da Vinci, όπως και σε  δύο γλυπτά, δύο ελαιογραφίες και δύο σχέδια. Ανακάλυψε ότι το ένα μάτι είχε γυρίσει προς τα έξω.

Ο Leonardo da Vinci ηθελε όλα τα πορτρέτα ενός καλλιτέχνη αντανακλούσαν την εμφάνισή του. Μεταξύ των αναλυθέντων έργων τέχνης ήταν λοιπόν ο περίφημος “Βιτρούβιος άνθρωπος” σε ένα κύκλο και ένα τετράγωνο καθώς και η πρόσφατα αναγνωρισμένη αναπαράσταση του “Salvator Mundi”.

Άλλοι διάσημοι καλλιτέχνες όπως ο Ρέμπραντ, Edgar Degas και ο Πάμπλο Πικάσο ειχαν επισης  διάφορες παραμορφώσεις των ματιών.

ΑΠΕ

Back to top button