Καστοριά

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – Γράφει η Ελευθερία Ταχτατζή

Η 2η Απριλίου έχει ορισθεί ως τη παγκόσμια ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό. Η Ημέρα αυτή έχει σκοπό την ευαισθητοποίηση και την ενημέρωση του κοινού ως προς τον αυτισμό αλλά και την ομαλή ένταξη των ατόμων αυτών στη κοινωνία.

Ο αυτισμός είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη αναπηρία στην ειδική αγωγή. Είναι μία νευροαναπτυξιακή  διαταραχή και εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ποσοστό στα αγόρια. Χαρακτηρίζεται από σοβαρές εκτεταμένες  αναπτυξιακές δυσκολίες, οι οποίες  αφορούν  διαφόρους αναπτυξιακούς τομείς. Με απλά λόγια, «ο αυτισμός είναι μια αξιοπερίεργη, γοητευτική και «ματαιωτική» παιδική διαταραχή» (Simpson,2001).

Τα χαρακτηριστικά των παιδιών που ανήκουν στο φάσμα του αυτισμού είναι πολλά. Στα συχνότερα χαρακτηριστικά των παιδιών περιλαμβάνονται οι σοβαρές δυσκολίες-ελλείμματα στους περισσότερους ή/και σε όλους τους τομείς της λειτουργικότητας. Πολλά παιδιά εμφανίζουν ελλειμματική συμπεριφορά στις κοινωνικές σχέσεις, ελλείμματα στην επικοινωνία και την γλώσσα όπως επίσης και  δυσκολίες στην νοητική λειτουργία. Άλλωστε, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό του αυτιστικού φάσματος αντιδρά με ασυνήθιστους τρόπους σε αισθητηριακά ερεθίσματα, εμφανίζουν στερεοτυπικές-επίμονες και επαναληπτικές κινήσεις  και προβλήματα συμπεριφοράς (William,2016). Ωστόσο, σε διάφορες περιπτώσεις παιδιών με αυτισμό έχει εμφανιστεί  επιθετική ή/και αυτοτραυματική συμπεριφορά και για τον λόγο αυτόν απαιτείται  συνεχής προσοχή, ιδιαιτέρως στα παιδιά με σοβαρό βαθμό αυτισμού. Πιο συγκεκριμένα, πολλές φορές αυτές οι συμπεριφορές αντιπροσωπεύουν αναποτελεσματικούς τρόπους επικοινωνίας ή/και άγχος το οποίο συνδέεται με την έλλειψη επικοινωνίας. Θετικό όμως αποτελεί το γεγονός ότι η έλλειψη επικοινωνίας μπορεί να μειωθεί με την παροχή νέων και αποτελεσματικών τρόπων επικοινωνίας.

Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, οι οποίες μπορούν βελτιώσουν τη  συνολική λειτουργία και να βοηθήσουν στην ενσωμάτωση του παιδιού στο κοινωνικό σύνολο. Για να συμβεί αυτό θα πρέπει όχι μόνο οι ειδικοί αλλά και όλοι οι άνθρωποι της κοινωνίας να συμβάλουν με την ενεργό συμμετοχή τους στην προώθηση της ανάπτυξης των επικοινωνιακών, κοινωνικών, προσαρμοστικών, συμπεριφορικών και σχολικών δεξιοτήτων του παιδιού. Οι ειδικοί, θα πρέπει να βρίσκονται δίπλα στο παιδί και στην οικογένεια του λύνοντας τους πιθανές απορίες σχετικά με την διαταραχή, την συμπτωματολογία, την πιθανή εξέλιξη αλλά και να βοηθούν το παιδί – άτομο να  ενταχθεί στην κοινωνία. Στην χώρα μας, έχει υπολογισθεί ότι 700 με 1000 παιδιά ετησίως θα  διαγνωστούν με την παρούσα διαταραχή.

Κέντρο Λογοθεραπείας & Ανάπτυξης Ομιλίας
Ταχτατζή Ελευθερία | Λογοθεραπεύτρια – Λογοπεδικός
Διεύθυνση: Αθ. Διάκου 62 | Καστοριά
Τηλ. Επικοινωνίας: 2467103770, 6978479600
Email: [email protected]

 

 

Back to top button