ΕκδηλώσειςΚαστοριά

«Μαλαματένια λόγια» στη 2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης στην Καστοριά!

Tην Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024, Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, πραγματοποιήθηκε η 2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης που διοργάνωσε το Μουσικό Σχολείο Καστοριάς. Στην κατάμεστη αίθουσα εκδηλώσεων του Μουσικού Σχολείου εκατό και πλέον μαθητές και μαθήτριες διάβασαν ποιήματα που έγραψαν οι ίδιοι/ες. Τα ποιήματα των παιδιών συγκίνησαν και προβλημάτισαν το κοινό, καθώς σε αυτά οι νέοι και νέες δημιουργοί αποτύπωσαν με ενάργεια, ευαισθησία και δυναμικότητα πληθώρα θεμάτων: τον έρωτα, τη φιλία, την εφηβεία, τη σχολική ζωή, τον πόλεμο και την ειρήνη, την δικαιοσύνη, την απώλεια, τη συντριβή για τον χαμό των 54 συνανθρώπων μας στα Τέμπη.

Τα σχολεία που συμμετείχαν στη 2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης είναι:

Δημοτικό Σχολείο Μαυροχωρίου “Γερμανός Χρηστίδης”, Γυμνάσιο Κορησού, Γυμνάσιο Μανιάκων, 1ο Γυμνάσιο Καστοριάς, 2ο Γυμνάσιο Άργους Ορεστικού, Μουσικό Γυμνάσιο Καστοριάς, Γενικό Λύκειο Άργους Ορεστικού, 2ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς, 3ο Γενικό Λύκειο Καστοριάς, Μουσικό Λύκειο Καστοριάς, ενώ είχαμε τη χαρά να συμμετέχουν με ποιήματά τους τα σχολεία-μέλη της συγγραφικής ομάδας του μαθητικού λογοτεχνικού περιοδικού Όνειρα Ψυχών: 6ο Γυμνάσιο Κοζάνης, 1ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, 2ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, 3ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης, 4ο Γενικό Λύκειο Κοζάνης.

Η 2η Συνάντηση Νεανικής Ποίησης ήταν αφιερωμένη στον ποιητή Μάνο Ελευθερίου. Έγινε αναφορά στη ζωή και το έργο του και ερμηνεύτηκαν από ορχήστρα του Μουσικού Σχολείου τραγούδια σε στίχους του μεγάλου ποιητή, όπως «Το παλικάρι έχει καημό», «Το τρένο φεύγει στις οκτώ», «Ποιος τη ζωή μου;», «Μαλαματένια λόγια», «Θα σε ξανάβρω στους μπαξέδες» και «Άμλετ της Σελήνης».

Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μαθητές/τριες (αλφαβητικά) : Χρήστος Αντωνάκης (μπουζούκι), Γιώργος Γκρίζης (μπάσο), Αλέξανδρος Κίτσος (κιθάρα), Ραφαέλλα Τοκατλίδου (κιθάρα)και οι καθηγητές/τριες (αλφαβητικά): Κική Εφραιμίδου (πιάνο), Μαγδαληνή Καπατασίδου (μπουζούκι), Ελένη Τσιπλάκη (ακορντεόν), Σοφία Συμεωνίδου (κιθάρα).

Τραγούδησαν οι: Ελευθερία Κατσέλα και Δημήτρης Παπασταύρος

Συνεργάστηκαν οι καθηγητές/τριες του Μουσικού Σχολείου Καστοριάς: Δημήτρης Καραβίδας και Αντώνης Νόλας (ήχος), Χριστίνα Μπακάλη και Μαίρη Τσιλεμάνη (τεχνική υποστήριξη), Ελένη Τσιπλάκη (επιμέλεια αφιερώματος, μέλος οργανωτικής επιτροπής), Ελένη Αλεξίου (επιμέλεια e-book, μέλος οργανωτικής επιτροπής).

Θερμές ευχαριστίες στους φιλολόγους του Μουσικού Σχολείου και των Σχολείων που φιλοξένησαν στις τάξεις τους Εργαστήρια Δημιουργικής Γραφής με σκοπό την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και της δημιουργικής γραφής, σε κάθε συνάδελφο που διευκόλυνε με οποιονδήποτε τρόπο την προετοιμασία και την συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών και σε όσους/ες συνέβαλαν στην πραγματοποίηση της Συνάντησης.

Ευχαριστούμε όλα τα παιδιά που μας εμπιστεύτηκαν τις δημιουργίες τους. Ευχόμαστε να βρίσκουν πάντα στην Ποίηση, και την Τέχνη γενικότερα, δρόμους προς την αισιοδοξία, την αυτογνωσία, την έκφραση, τον ανθρωπισμό. 

Back to top button