Καστοριά

Δημήτρης Σαββόπουλος στη ΕΡΤ: “Η μέση θερμοκρασία της λίμνης έχει ανέβει 2,4 βαθμούς σε σχέση με πέρσι” (βίντεο)

Πολλά απρόσμενα και περίεργα φαινόμενα παρατηρούνται στην φύση, όσο επιδεινώνεται η κλιματική κρίση και οι αρμόδιοι, προσπαθούν να τα εξηγήσουν.

Στο γραφείο της Περιφέρειας δυτικής Μακεδονίας έφτασε ένα θέμα, που ανησύχησε τους αρμόδιους, σχετικά με τα ψάρια της λίμνης στην Καστοριά, που συγκεντρώνονται στις όχθες της σε τεράστιες ποσότητες.

Ο Δημήτρης Σαββόπουλος, αντιπεριφερειάρχης περιφερειακής ενότητας Καστοριάς, διευκρινίζει ότι το φαινόμενο εμφανίζεται συνήθως το φθινόπωρο και είναι πολύ πρώιμο μέσα της άνοιξης.

Στην νότια παραλία παρατηρείται υπερσυγκέντρωση ψαριών, τα λεγόμενα τσουκάνια δηλαδή τα γριβάδια ενός ή δυο ετών, φτάνουν στην όχθη όπου η περιεκτικότητα του οξυγόνου είναι μικρή και το ίδιο ο χρόνος ζωής τους.

Από τις μετρήσεις των επιστημόνων διαπιστώθηκε ότι η μέση θερμοκρασία από 11,3 βαθμούς έφτασε στο 13,7 βαθμούς Κελσίου. Αυτή είναι μια τεράστια αύξηση που θα έχει ανάλογες συνέπειες στην υδρόβια ζωή.

Επίσης, όπως είπε ο κ. Σαββόπουλος, στις πλάτες των ψαριών παρατηρείται μια λεύκη που θα πρέπει να ελεγχθεί εργαστηριακά για να βρεθεί σε τι οφείλεται από τους ειδικούς στο ΑΠΘ. Πολύ πιθανό συνδέεται με την αύξηση της θερμοκρασίας και τον συνωστισμό τόσων ψαριών, και δεν σημαίνει αναγκαστικά πως έχουν προσβληθεί από κάποια νόσο.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εργάζονται πυρετωδώς για να δώσουν απαντήσεις, αλλά όπως υποστηρίζουν κάποιοι ο πλανήτης, χάρη στην ανθρώπινη αδιαφορία, έχει μπει σε πορεία χωρίς επιστροφή.

Τα ψάρια πλημμυρίζουν την παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς

ertnews.gr

“Στρεσαρισμένα και με λεύκη ψάρια της λίμνης”: Συνέντευξη Δημήτρη Τσομπάνου

Κάτι συμβαίνει με τα ψάρια στη νότια παραλία

 

 

 

Back to top button