Ελλάδα

Η έλλειψη ρευστότητας «πνίγει» τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Νέες ανατιμήσεις σχεδιάζουν εντός του 2024

Προβλήματα ρευστότητας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις πληθωριστικές πιέσεις να έχουν προκαλέσει ταυτοχρόνως ένα ασφυκτικό οικονομικό κλίμα, το οποίο παραμένει και το 2024 με αποτέλεσμα ένα ποσοστό μικροεπιχειρηματιών να σχεδιάζουν νέες ανατιμήσεις προκειμένου να επιβιώσουν.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΔΗΜΗΤΡΑ ΤΑΓΚΑ

Αν και με χαμηλότερο ρυθμό, το πληθωριστικό κύμα θα συνεχιστεί και το πρώτο εξάμηνο του 2024, καθώς το 24,7% των επιχειρήσεων δήλωσε στην τελευταία εξαμηνιαία έρευνα του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) ότι σκοπεύει να αυξήσει τις τιμές του, ενώ μόλις το 3% θα τις μειώσει με το υπόλοιπο ποσοστό να σχεδιάζει τη διατήρησή τους. Από τα επιμέρους στοιχεία, προκύπτει ότι περισσότερο πλήττονται οι εμπορικές επιχειρήσεις αφού σχεδόν 1 στις 3 (30,8%) εκτιμά ότι θα αυξήσει τις τιμές της, και το ίδιο εκτίμα περίπου 1 στις 5 στους τομείς της μεταποίησης (20,5%) και των υπηρεσιών (21,3%), παρά την ελαφρά βελτίωση που σημείωσαν το περασμένο έτος.

Ιδιαίτερα υψηλό (30,6%) είναι και το ποσοστό των επιχειρηματιών με καθυστερημένες-ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Για τις επιχειρήσεις αυτές, τα προβλήματα ρευστότητας είναι εντονότερα και, αντιστρόφως, ασθενέστερη η δυνατότητά τους να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους και να ξεφύγουν από τον φαύλο κύκλο της υπερχρέωσης.

Σύμφωνα με τα θετικά ευρήματα της έρευνας, έξι στις δέκα επιχειρήσεις παρουσίασε κέρδη το 2023, ποσοστό αυξημένο σε σχέση με το 2022, όπως και υψηλό ήταν το ποσοστό των επιχειρήσεων που υλοποίησε επενδύσεις το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους. Ειδικότερα, το 29,1% δήλωσε ότι ο κύκλος εργασιών ήταν ανοδικός το δεύτερο εξάμηνο του 2023, έναντι 34,2% που δήλωσε ότι μειώθηκε και 34,6% που δήλωσε ότι παρέμεινε ο ίδιος.

Η εικόνα ήταν καλύτερη για τις επιχειρήσεις του τομέα των υπηρεσιών έναντι των
μεταποιητικών και εμπορικών επιχειρήσεων. Παρατηρείται ακόμη μια θετική σχέση μεταξύ του μεγέθους των επιχειρήσεων και της εξέλιξης στον κύκλο εργασιών, αφού οι μεγαλύτερες επιχειρήσεις με βάση τόσο τον κύκλο εργασιών (πάνω από 300.000 €) όσο και τον αριθμό εργαζομένων (πάνω από 5 άτομα) παρουσιάζουν σημαντικά καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις μικρότερες επιχειρήσεις (έως 50.000 € κύκλο εργασιών ή/και χωρίς προσωπικό).

Αναφορικά με τις επενδύσεις, το 21,6% πραγματοποίησε σε τεχνολογικό εξοπλισμό και ψηφιακές τεχνολογίες, το 20,1% επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό και λοιπά μηχανήματα, το 9,9% σε κτιριακές εγκαταστάσεις και λοιπό εξοπλισμό και το 8,6% για κατάρτιση και εκπαίδευση προσωπικού. Το ύψος της επένδυσης για περίπου 1 στις 2 επιχειρήσεις (49,1%) ήταν έως 5.000 €, δηλαδή μικρής κλίμακας. Συνεπώς, το πρόβλημα της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση παραμένει έντονο.

Συγκεκριμένα, περισσότερες από 8 στις 10 επιχειρήσεις (84,2%), που πραγματοποίησαν
επενδύσεις, τις χρηματοδότησαν με ίδιους πόρους. Το 5,7% τις χρηματοδότησε μέσω
προγραμμάτων ΕΣΠΑ, ενώ μόλις το 3,7% μέσω τραπεζικού δανεισμού.

Οι εκτιμήσεις για το 2024

Σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις για το πρώτο εξάμηνο του 2024, παρατηρείται μια κάμψη της αισιοδοξίας, καθώς το 22,3% εκτιμά αύξηση του κύκλου εργασιών, έναντι 27% που εκτιμά μείωση και 40,7% που δήλωσε ότι θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Περισσότερο αισιόδοξες είναι οι επιχειρήσεις του κλάδου μεταποίησης-βιοτεχνίας, όπου το 29,7% αναμένει αύξηση, έναντι 21,1% που περιμένει συρρίκνωση. Στον τομέα των υπηρεσιών, το 20,7% των επιχειρήσεων αναμένει μεγέθυνση έναντι του 22,9% που προβλέπει υποχώρηση του κύκλου εργασιών. Μακράν πιο απαισιόδοξος είναι ο κλάδος του εμπορίου με το 19,5% να προβλέπει αύξηση, έναντι 34,8% που βλέπει μείωση κύκλου εργασιών.

Η εκτίμηση για το α’ εξάμηνο της τρέχουσας χρόνιας εξαρτάται σημαντικά από το μέγεθος των επιχειρήσεων, καθώς το 37,4% με τζίρο άνω των 300.000 ευρώ αναμένει αύξηση του κύκλου εργασιών ενώ το 20,4% μείωση. Ισορροπημένη χαρακτηρίζεται η εκτίμηση των επιχειρήσεων με τζίρο από 100.000 έως 300.000 ευρώ, με το 26,2% να αναμένει άνοδο του κύκλου εργασιών. Αντίστροφο πλήρως είναι το κλίμα στις μικρότερες επιχειρήσεις, αφού το 28% με κύκλο εργασιών μεταξύ 50.000 και 100.000 ευρώ, αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών, έναντι 15,5% που αναμένει αύξηση.

Κυρίαρχη είναι η απαισιοδοξία στην Κεντρική Ελλάδα και στη Βόρεια Ελλάδα, όπου το 30,1% και το 28% των επιχειρήσεων, αντίστοιχα, αναμένει μείωση του κύκλου εργασιών, έναντι 20,4% και 19,3%, αντίστοιχα, που περιμένει αύξηση.

Όσον αφορά τέλος την απασχόληση, θετικές είναι οι εκτιμήσεις, με το 13,7% των επιχειρήσεων να δηλώνει ότι θα αυξήσει το προσωπικό, και το 3,5 % ότι θα το μειώσει.

thesstoday.gr

Back to top button