ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΚαστοριάΠαλαιά Καστοριά

Μεγά αφιέρωμα-αναδρομή στον θεσμό του Κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς

45 Τελικοί, 203 γκολ, 14 Κυπελλούχοι, 9 φιναλίστ, 4 γήπεδα

Την Κυριακή 7 Απριλίου ορίστηκε να διεξαχθεί στο ΔΑΚ Καστοριάς ο 46ος Τελικός Κυπέλλου Ερασιτεχνών της ΕΠΣ Καστοριάς, μεταξύ των ομάδων, της Καστοριάς 1980 και της Αστραπής Μεσοποταμίας, ζευγάρι επανάληψη του περσινού τελικού, όπου οι δύο φιναλίστ θα αναμετρηθούν για δεύτερη και μάλιστα συνεχόμενη χρονιά σε τελικό της διοργάνωσης.

Προσωπικό Αρχείο : Δημήτρης Κουτσής ( Εφημερίδα ΣΕΝΤΡΑ – sentranews.gr)

Η ομάδα της Αστραπής Μεσοποταμίας είναι η πολυνίκης του θεσμού με 10 κύπελλα και με τις περισσότερες συμμετοχές (18) σε τελικό κυπέλλου. Ωστόσο, οι «κιτρινόμαυροι», αγνοούν την κατάκτηση του κυπέλλου εδώ και εννέα χρόνια, αφού τελευταία χρονιά που πανηγύρισαν την κούπα, ήταν το 2013 (Παναργειακό 1-0 και νταμπλ).

Έκτοτε, έφτασαν άλλες τέσσερις φορές σε τελικό, (2019-20 με Μ.Α. Καλλιθέα σε κλήρωση λόγω covid, 2021-22 με Παναργειακό και 2022-23 με Καστοριά 1980) χωρίς ωστόσο να τα καταφέρουν. Η φετινή χρονιά, θα είναι η τρίτη συνεχόμενη παρουσία της σε τελικό (19η συνολικά), κάτι που έχει επαναλάβει την τριετία 1979-1981 με ισάριθμες κατακτήσεις, ενώ κατέχει το ρεκόρ με πέντε συνεχόμενες συμμετοχές σε τελικό κυπέλλου (1987-1991) έχοντας τρεις κατακτήσεις.

Από την πλευρά της η ομάδα της Καστοριάς 1980, η οποία προέρχεται από τη μετονομασία του Μεγ. Αλέξ. Καλλιθέας, δεν έχει ιδιαίτερο ιστορικό από την παρουσία της στον θεσμό του κυπέλλου. Για πρώτη φορά έδωσε το παρών στην περσινή διοργάνωση, με αντίπαλο την Αστραπή Μεσοποταμίας, επικρατώντας με σκορ 4-1 και έγινε η 15η ομάδα στην ιστορία του θεσμού που κατέκτησε το Κύπελλο ΕΠΣ Καστοριάς.

Η ΠΡΟΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΣΕ ΤΕΛΙΚΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥ

2022 Καστοριά – 1980 Αστραπή Μεσ/μίας4-1

Οι 15 κυπελλούχοι επί συνόλου 45 διοργανώσεων

Ο φετινός τελικός κυπέλλου είναι ο 46ος στην ιστορία του θεσμού, ωστόσο, όμως, ουσιαστικά, διεξήχθησαν 44 τελικοί. Το 2019-20 λόγω πανδημίας δεν διεξήχθη ο τελικός και ο κυπελλούχος αναδείχθηκε κατόπιν κλήρωσης (Μ.Α. Καλλιθέας), ενώ την επόμενη χρονιά, πάλι λόγω covid δεν διεξήχθη καθόλου ο θεσμός κυπέλλου και πρωταθλημάτων.

Στους 45 τελικούς που διοργανώθηκαν συμμετείχαν συνολικά 24 σωματεία, εκ των οποίων μόνο τα 15 από αυτά γεύθηκαν την χαρά του κυπέλλου.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Αστραπή Μεσοποταμίας με 10 κύπελλα επί συνόλου 18 συμμετοχών, ενώ ακολουθεί με διαφορά δύο τροπαίων, ο Παναργειακός, 8 κύπελλα σε 15 συμμετοχές.

Στην 3η θέση ο ΑΟ Κάστωρ με τρεις συνεχόμενες κατακτήσεις σε τέσσερις συνολικά συμμετοχές σε Τελικούς, μαζί με τον Μέγα Αλέξανδρο Καλλιθέας, ο οποίος μάλιστα έχει το απόλυτο, τέσσερα στα τέσσερα, σε διάστημα 5 ετών!!!

Ακολουθούν με τρία  Κύπελλα σε τέσσερις συμμετοχές ο ΑΓΣ Καστοριάς και ο Γράμμος Μαυροχωρίου, με έξι συμμετοχές.

Αναλυτικά, οι 15 ομάδες που γεύτηκαν τη χαρά της κατάκτησης του Κυπέλλου, είναι οι εξής (σε παρένθεση ο αριθμός των συνολικών συμμετοχών τους σε Τελικό Κυπέλλου, όπου αναδείχθηκαν φιναλίστ):

 

Να σημειωθεί ότι 4 ομάδες κατάφεραν την ίδια χρονιά να κατακτήσουν και το πρωτάθλημα Α’ κατηγορίας (νταμπλ). Σε αυτές δεν συμπεριλαμβάνεται  ο Παναργειακός ο οποίος το 1990 κατέκτησε το πρωτάθλημα Εθνικής Ερασιτεχνικής και ανήλθε στην Γ΄ Εθνική, ενώ την ίδια χρονιά αναδείχθηκε και κυπελλούχος ΕΠΣΚ.

Συγκεκριμένα δύο νταμπλ κατέκτησε η Αστραπή Μεσ/μίας (1994 και 2013) και από ένα ο Μεγ. Αλέξ. Καλλιθέας (2015) και ΑΓΣ Καστοριά (2016)

OI ΕΝΝΕΑ (9) ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΩΝ ΤΕΛΙΚΩΝ

Συνολικά εννέα ομάδες συμμετείχαν  σε Τελικό Κυπέλλου, αλλά δεν κατόρθωσαν ποτέ να το κατακτήσουν και είναι οι φιναλίστ της διοργάνωσης.

Μάλιστα η Αναγέννηση Κολοκυνθούς ίσως να θεωρείται η πιο άτυχη, αφού βρέθηκε τρεις φορές σε τελικό, ωστόσο, σε καμία απ’ αυτές δεν κατόρθωσε να το κατακτήσει.

Tα 4 γήπεδα που φιλοξένησαν τους 43 τελικούς

Συνολικά τέσσερα γήπεδα του νομού Καστοριάς φιλοξένησαν τον θεσμό του τελικού κυπέλλου ΕΠΣ Καστοριάς.

Από τον πρώτο τελικό της διοργάνωσης το 1978, μέχρι και το 1990, οι 13 τελικοί διεξήχθησαν στο Δημοτικό Στάδιο της Καστοριάς, το γνωστό «ξερό» γήπεδο.

Το 1991-92 με την ολοκλήρωση κατασκευής του νέου σταδίου το «χορτάρινο» ΔΑΚ Καστοριάς φιλοξένησε τον πρώτο τελικό κυπέλλου, τον 14ο στην ιστορία του θεσμού, ενώ με εξαίρεση τρεις  χρονιές, όλοι οι τελικοί φιλοξενήθηκαν στο ΔΑΚ Καστοριάς.

Συγκεκριμένα το 1999, ο 22ος τελικός κυπέλλου διεξήχθη στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού, το 2002 ο 25ος στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, και το 2018, ο 41ος για δεύτερη φορά στο γήπεδο της Μεσοποταμίας.

Από τους 43 ουσιαστικά τελικούς που διοργανώθηκαν, οι 30 απ’ αυτούς κρίθηκαν στην κανονική διάρκεια του αγώνα. Στην διαδικασία της παράτασης κρίθηκαν 5 και σε αυτή των πέναλτι 8.

203 γκολ σε 43 Τελικούς Κυπέλλου

Στους 43 Τελικούς Κυπέλλου που διοργανώθηκαν σημειώθηκαν συνολικά 203 γκολ.

Από αυτά τα 128 τέρματα επιτεύχθηκαν σε κανονική διάρκεια, τα 18 στην παράταση και τα υπόλοιπα 57 στην διαδικασία των πέναλτι.

11 τελικοί που θα μείνουν αξέχαστοι…

Κάνοντας μία αναδρομή στα 45 χρόνια θεσμού του κυπέλλου ερασιτεχνών ΕΠΣ Καστοριάς, αναμφίβολα, κάποιοι τελικοί, λόγω της εξέλιξης του αγώνα, της παράδοσης ή και της προϊστορίας, κάποιοι από αυτούς θα μείνουν αξέχαστοι.

Ο θεσμός του κυπέλλου πάντα κρύβει εκπλήξεις, έτσι και στην ιστορία της ΕΠΣ Καστοριάς, υπήρξαν κάποιες εκπλήξεις. Oι περισσότεροι από αυτούς, ήταν δραματικοί σε εξέλιξη και κρίθηκαν στα τελευταία λεπτά της κανονικής διάρκειας ή της παράτασης ή στα πέναλτι.

1.Ο τελικός των τελικών και των ρεκόρ αναμφίβολα ήταν αυτός της περιόδου 2021-22, μεταξύ Παναργειακού και Αστραπής Μεσοποταμίας. Ένας τελικός, με φανταστική ατμόσφαιρα και ανεπανάληπτος σε εξέλιξη. Πλούσιο θέαμα, ένταση, με πολλές συγκινήσεις αλλά και ρεκόρ τερμάτων. Συνολικά σημειώθηκαν 21 τέρματα,  ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3, όπως και η παράταση, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι επικράτησε ο Παναργειακός με 8-7 κατακτώντας το κύπελλο, σε έναν τελικό, που εκτός από το ρεκόρ τερμάτων (21 γκολ), είχαμε και 4 δοκάρια, όλα της Αστραπής!!!

2.Ένας ακόμη συναρπαστικός και με δραματικό φινάλε τελικός ήταν το 1998-99, ο 21ος στη διοργάνωση, ο οποίος κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Κυπελλούχος ομάδα αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της η Ορεστειάς Ποριάς, κάνοντας την έκπληξη, επικρατώντας του Παναργειακού στην διαδικασία των πέναλτι με σκορ 5-4.

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός σε εξέλιξη, με ανατροπές, διακυμάνσεις και συγκινήσεις. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 2-2, με την ομάδα της Ποριάς να ισοφαρίζει με τον Βόλτση σε 2-2 στο 120’ της παράτασης!!!, στέλνοντας την ομάδα του στην διαδικασία των πέναλτι, με την ομάδα της Ποριάς να επικρατεί με 5-4.

3. Ωστόσο, και την επόμενη περίοδο (1999-2000) σημειώθηκε μεγάλη έκπληξη σε έναν επίσης αξέχαστο τελικό. Ιστορικά, ήταν ο πρώτος τελικός, ο οποίος διοργανώθηκε σε γήπεδο της περιφέρειας και συγκεκριμένα φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Άργους Ορεστικού.

Οι δύο φιναλίστ ΑΕ Καστοριάς και ΑΕ Γραμμοχωρίων συμμετείχαν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, ενώ αδιαφιλονίκητο φαβορί, θεωρητικά ήταν η ΑΕ Καστοριάς, καθώς την ίδια περίοδο κατάρριψε όλα τα ρεκόρ (νικών και τερμάτων) κατακτώντας αήττητη το πρωτάθλημα.

Ο κανονικός αγώνας αλλά και η παράταση εληξε ισόπαλος 1-1 και το ματς οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί , αστόχησαν δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕ Καστοριάς, κι έτσι η ΑΕ Γραμμοχωρίων έκανε την μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας με 4-2, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το Κύπελλο.

4. Το 2002 ο 25ος τελικός κυπέλλου, διεξήχθη για δεύτερη φορά σε γήπεδο της Περιφέρειας. Αυτή τη φορά φιλοξενήθηκε στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, με φιναλίστ τον ΑΟ Καστοριάς και τον Παναργειακό.

Χαρακτηρίζεται ο τελικός των χαμένων πέναλτι, καθώς στην άχαρη αυτή διαδικασία χάθηκαν συνολικά Επτά (7) πέναλτι, αριθμός που αποτελεί ρεκόρ στην ιστορία του θεσμού. Ήταν και αυτός ένας τελικός, θρίλερ με δραματικό φινάλε.

Τελικό σκορ 2-2, σε ένα ματς όπου ο ΑΟΚ (προερχόνταν από μετονομασία της ΑΕ Καστοριάς), προηγήθηκε δύο φορές στο σκορ και ήταν αγκαλιά με το τρόπαιο, όμως στο 93’ ο Δεληγιαννίδης ισοφάρισε σε 2-2 για τον Παναργειακό, στέλνοντας το ματς στην παράταση. Νωρίτερα, στο 75’ ο Παναργειακός είχε δοκάρι με τον Σωνίδη, ενώ στο 77’ και ενώ το σκορ ήταν 2-1 για τον ΑΟΚ, ο Αργυρός χάνει τεράστια ευκαιρία να καθαρίσει το ματς, όταν αστοχεί σε εκτέλεση πέναλτι!!!

Στην διαδικασία της ημίωρης παράτασης το σκορ παρέμεινε αμετάβλητο, για να ακολουθήσει η διαδικασία των πέναλτι, όπου εκεί η αστοχία και η ατυχία είχαν την τιμητική τους. Χάθηκαν εκατέρωθεν συνολικά ΕΠΤΑ πέναλτι, με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα του Παναργειακού Στεργιόπουλο, που είχε αποκρούσει τρία πέναλτι.!!! Συγκεκριμένα, από τον ΑΟ Καστοριάς, είχαν αστοχήσει Τσάπας, Μητκίδης, Σιοπόβου και Χρήστου και για τον Παναργειακό, Τσεμπερίδης Π., και Δεληγιαννίδης.

Τελικό σκορ 2-1 στα πέναλτι με κυπελλούχο τον Παναργειακό…

5. Ένας ακόμη τελικός θρίλερ που κρίθηκε στα πέναλτι ήταν αυτός της επόμενης χρονιάς, 2003-2004. Το ζευγάρι αποτελούσαν δύο εξαιρετικές ομάδες από το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ. Ο Γράμμος Μαυροχωρίου (3ος) και η Αναγέννηση Κολοκυνθούς (2η).

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 2-2, με τον Σιούτκο στο 92΄ να ισοφαρίζει σε 2-2 για την Αναγέννησης Κολοκυνθούς, στέλνοντας το ματς στην παράταση, όπου εκεί το σκορ παρέμεινε αναλλοίωτο, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι ο τερματοφύλακας του Γράμμου Παπαθανασίου απέκρουσε δύο από αυτά (Καψιμάλης και Στραβάκος), οδηγώντας την ομάδα του, τον Γράμμο Μαυροχωρίου, στην κατάκτηση του κυπέλλου για τρίτη φορά στην ιστορία του.

6. Το 2009 ήταν ο τελευταίος τελικός στην ιστορία που κρίθηκε στην παράταση επιφυλάσσοντας σασπένς και δραματικό φινάλε. Φιναλίστ του 32ου τελικού ήταν ο ΑΟ Κάστωρ και η Αστραπή Μεσοποταμίας.

Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2, με τον Δημητριάδη της Αστραπής να ισοφαρίζει στο 88’, στέλνοντας το ματς στην παράταση, όπου εκεί με γκολ του Αφεντουλίδη στο 111’ ο ΑΟ Κάστωρ επικράτησε με σκορ 3-2, και σήκωσε την κούπα για 2η φορά στην ιστορία του. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην διαδικασία της παράτασης.

7. Δύο χρόνια αργότερα, το 2011, οι δύο παραπάνω φιναλίστ ανταμώνουν και πάλι σε Τελικό Κυπέλλου, στον 34ο, όπου και αυτός ήταν εξίσου δραματικός και κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 1-1. Ο ΑΟ Κάστωρ προηγήθηκε μόλις στο 6’ με τον Τζιώτζη, ενώ δύο λεπτά αργότερα (8’) το πέναλτι που εκτέλεσε ο Παπαδόπουλος της Αστραπής απέκρουσε ο τερματοφύλακας Τέγος. Οι κιτρινόμαυροι κατάφεραν να ισοφαρίσουν σε 1-1 στο 19’ με τον Βάσκο, ενώ στο 56’ ο ΑΟ Κάστωρ είχε δοκάρι με τον Τζιώτζη. Τελικά οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην διαδικασία της παράτασης, όπου εκεί δεν άλλαξε τίποτε. Ακολούθησε η ρώσικη ρουλέτα στην οποία η ομάδα της Αστραπής Μεσοποταμίας, αστόχησε στα τρία πρώτα της πέναλτι!!! Με μοιραίους παίκτες τους Παπαδόπουλο, Παλαιοδήμο και Κοκοβίδη και μεγάλο πρωταγωνιστή του τελικού τον γκολκήπερ του ΑΟ Κάστωρ Τέγο, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι, ένα εκ των οποίων στην κανονική διάρκεια του ματς. Τελικό σκορ 3-0…

8.Δραματικό φινάλε επίσης επεφύλαξε και ο 36ος Τελικός, το 2013-14, ο οποίος κρίθηκε στα… χασομέρια, με την Αστραπή Μεσοποταμίας να επικρατεί με γκολ του Κουσίδη στο 92’ 1-0 του Παναργειακού.

9. Επίσης και ο  1ος τελικός, το 1978, ήταν δραματικός σε εξέλιξη, με πλούσιο θέαμα, πολλά γκολ και κρίθηκε στα πέναλτι. Φιναλίστ του Τελικού ήταν το Νταηλάκη και ο Παναργειακός, ματς το οποίο έληξε ισόπαλο με σκορ 3-3 στην κανονική διάρκεια και στην παράταση, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι επικράτησε ο Νταηλάκης με σκορ 5-4. Είχαμε ρεκόρ τερμάτων (15), το οποίο ρεκόρ χρειάστηκε να περάσουν 42 χρόνια για να σπάσει… στον ανεπανάληπτο τελικό του 2021 μεταξύ Παναργειακού και Αστραπής Μεσ/μίας, όπου σημειώθηκαν 21 γκολ, ενώ 15 γκολ είχαν σημειωθεί και το 1998 στον τελικό Ορεστειάς Ποριάς – Παναργειακός.

10. Ένας ακόμη τελικός που χρήζει αναφοράς και κρίθηκε στα πέναλτι είναι αυτός της περιόδου 1986, στο ξερό γήπεδο της Καστοριάς. Φιναλίστ του 9ου στην ιστορία τελικού κυπέλλου ήταν η ΑΕ Καστοριάς και ο Κεραυνός Χιλιοδένδρου. Η ΑΕ Καστοριάς ήταν εκείνη την εποχή η ανερχόμενη δύναμη στο ποδόσφαιρο της πόλης, ενώ εξαιρετική παρουσία είχε στα πρωταθλήματα ο Κεραυνός Χιλιοδένδρου, φτάνοντας για δεύτερη φορά στην ιστορία του σε τελικό κυπέλλου. Το ματς ήταν συναρπαστικό σε εξέλιξη και έληξε ισόπαλο με σκορ 1-1, σκορ που διατηρήθηκε και στην παράταση που ακολούθησε. Στην διαδικασία των πέναλτι, ο Κεραυνός Χιλιοδένδρου στάθηκε άτυχος, αφού δύο παίκτες του (Σιανής και Σκαλής) αστόχησαν, κι έτσι η ΑΕ Καστοριάς στέφθηκε κυπελλούχος με σκορ 4-2.

11. Την περίοδο 1991-92 ήταν ο πρώτος τελικός κυπέλλου που διοργανώθηκε στο νέο ΔΑΚ Καστοριάς. Φιναλίστ του Τελικού ήταν η Αστραπή Μεσοποταμίας και η ομάδα έκπληξη του θεσμού, ο Αλιάκμων Κρανοχωρίου. Ήταν ο 14ος τελικός στην ιστορία, με μεγάλη διαφορά δυναμικότητας των δύο ομάδων, ο οποίος όμως άγγιξε την έκπληξη. Ένας θεωρητικά εύκολος τελικός για την Αστραπή, μετατράπηκε σε πραγματικό εφιάλτη, καθώς ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος με σκορ 1-1 και οδηγήθηκε στην παράταση, όπου εκεί μίλησε η εμπειρία των κιτρινόμαυρων, επικρατώντας τελικά με σκορ 4-1.

Αναδρομή στους 43 Τελικούς Κυπέλλου

1978 -Στα πέναλτι ο 1ος τελικός

Συναρπαστικός και δραματικός σε εξέλιξη ήταν ο 1ος τελικός Κυπέλλου, το 1978 μεταξύ δύο ομάδων που συμμετείχαν στην Α’ κατηγορία. Κυπελλούχος ο Νταηλάκης Καστοριάς ο οποίος επικράτησε στα πέναλτι με σκορ 5-4 (3-3 κ.α.) επί του πρωταθλητή της περιόδου Παναργειακού.

1979 – 1980-1981 – Tρία σερί κύπελλα η Αστραπή Μεσοποταμίας

Στη συνέχεια τα σκήπτρα πήρε η ομάδα της Αστραπής Μεσοποταμίας κατακτώντας για πρώτη φορά τρία συνεχόμενα κύπελλα (1979, 1980, 1981), συμμετέχοντας ωστόσο, τις αντίστοιχες χρονιές στην Εθνική Ερασιτεχνική.

Συγκεκριμένα, το 1979, ήταν ο πρώτος τελικός μεταξύ Αστραπής και Παναργειακού, αγωνιζόμενες και οι δύο στην Εθνική Ερασιτεχνική. Οι κιτρινόμαυροι πανηγύρισαν τον πρώτο τους τίτλο επικρατώντας στην παράταση με σκορ 2-1 με γκολ του Άνθιμου στο 112’ (1-1 κ.α.)

Την επόμενη χρονιά, 1980, η ομάδα έκπληξη της Α’ κατηγορίας Γράμμος Νέας Ζούζουλης, έφτασε στον τελικό αντιμετωπίζοντας την πολύ δυνατή Αστραπή Μεσοποταμίας. Κυπελλούχος η Αστραπή με σκορ 3-1, κάτι που επανέλαβε και την επόμενη χρονιά, 1981 κόντρα στην δυνατή ομάδα του Ηρακλή Πολυκάρπης με σκορ 1-0.

1982 – Πρώτο κύπελλο για τον Παναργειακό

Το 1982, μετά από δύο αποτυχημένες συμμετοχές σε Τελικό, ο Παναργειακός της Εθνικής Ερασιτεχνικής  πανηγύρισε το πρώτο του τρόπαιο, επικρατώντας δύσκολα  της ομάδας έκπληξης Φλατσάτα Οινόης (11η θέση στην Α΄ΕΠΣ) με σκορ 2-1

1983 – Την κατάκτηση του Κυπέλλου επανέλαβαν οι κοκκινόμαυροι την επόμενη χρονιά, 1983, επικρατώντας της αξιόλογης ομάδας εκείνης της εποχής, του Κεραυνού Χιλιοδένδρου (4η θέση Α΄ΕΠΣ) με σκορ 3-0.

1984 –  Για δεύτερη φορά αναμετρήθηκαν σε τελικό η Αστραπή και ο Παναργειακός, συμμετέχοντας και οι δύο ομάδες στην Εθνική Ερασιτεχνική. Τελικό σκορ 1-0 υπέρ της Αστραπής, με γκολ του Χρήστου στο 84’ κατακτώντας το 4ο της τρόπαιο.

1985 – Πρώτος τελικός που κρίθηκε στην παράταση

Η ομάδα της Αστραπής συμμετέχοντας στην Εθνική Ερασιτεχνική, δεν τα κατάφερε και υποβιβάστηκε στο τοπικό, αναζητώντας μία διάκριση μέσω του κυπέλλου. Αντίπαλός της οι Ελπίδες Καστοριάς, οι οποίες είχαν κάνει την συγχώνευση με το Κέλετρο, δημιουργώντας την ισχυρή ΑΕ Καστοριάς. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν δύσκολα με σκορ 1-0 στην παράταση (0-0 κ.α.)

1986 – Ο δεύτερος τελικός που κρίθηκε στα πέναλτι

Την επόμενη περίοδο, 1986, η ανερχόμενη δύναμη της πόλης η ΑΕ Καστοριάς, έχοντας ήδη κατακτήσει το πρωτάθλημα και συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, αλλά είχε υποβιβαστεί στο τοπικό, στην δεύτερη ουσιαστικά συμμετοχή της σε τελικό της διοργάνωσης πανηγύρισε την κατάκτηση του κυπέλλου, επικρατώντας  στην διαδικασία των πέναλτι με σκορ 4-2 (1-1 κ.α.)του πολύ δυνατού Κεραυνού Χιλιοδένδρου (4η θέση Α’ ΕΠΣ), ο οποίος έφτασε δύο φορές σε Τελικό. Η ομάδα του Κεραυνού αστόχησε σε δύο εκτελέσεις πέναλτι με Σιανή και Σακαλή.

1987 –  Στον 10ο Τελικό Κυπέλλου, για τρίτη φορά αντιμέτωποι σε Τελικό ήταν Αστραπή και Παναργειακός. Την ίδια περίοδο, η Αστραπή συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, ενώ ο Παναργειακός είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ. Νικήτρια για μία ακόμη αναμέτρηση η ομάδα της Αστραπής με σκορ 2-0.

1988 – Ο Παναργειακός πήρε την ρεβάνς με την Αστραπή Μεσ/μίας – 1η νίκη σε Τελικό

Την τρίτη κατάκτηση του κυπέλλου στην ιστορία του πανηγύρισε ο Παναργειακός, το 1988. Συμμετέχοντας στην  Εθνική Ερασιτεχνική στην οποία παρέμεινε ελέω αναδιάρθρωσης της κατηγορίας, επικράτησε της πρωταθλήτριας Α΄ΕΠΣ εκείνης της περιόδου Αστραπής Μεσ/μίας με σκορ 1-0, στον 4ο αριθμητικά μεταξύ τους Τελικό Κυπέλλου.

1989 – Η κούπα επανήλθε στην Μεσοποταμία

Το 1989 η Αστραπή συμμετείχε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά σε Τελικό. Έχοντας μία από τις καλύτερες πορείες στην Εθνική Ερασιτεχνική (6η θέση), αντιμετώπισε την ΑΕ Καστοριάς, η οποία εκείνη την χρονιά ως δευτεραθλήτρια, είχε ανέλθει στην Εθνική Ερασιτεχνική. Οι κιτρινόμαυροι επικράτησαν με 2-1, κατακτώντας το 7ο τρόπαιο στην ιστορία τους.

1990 – Νταμπλούχος  ο Παναργειακός

Το 1990 ήταν η πλέον πετυχημένη και ιστορική χρονιά για τον Παναργειακό, ο οποίος μετά από εξαιρετική πορεία στέφθηκε πρωταθλητής Εθνικής Ερασιτεχνικής και ανήλθε για πρώτη φορά στην ιστορία του στην Γ’ Εθνική. Στον Τελικό αντιμετώπισε για 5η φορά την Αστραπή Μεσ/μίας, που επίσης συμμετείχε στην Εθνική Ερασιτεχνική, επικρατώντας με σκορ 2-0. Έκτοτε, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν σε Τελικό Κυπέλλου μετά από 23 ολόκληρα χρόνια (2013)!!!

1991 – Ο πρώτος Τελικός Κυπέλλου στο ΔΑΚ Καστοριάς

Ο 14ος Τελικός Κυπέλλου, ήταν ο πρώτος που διεξήχθη στο νέο στάδιο της πόλης το ΔΑΚ Καστοριάς, και λίγο έλειψε να γίνει η μεγάλη έκπληξη. Ένας φαινομενικά εύκολος τελικός για την ομάδα της Αστραπής Μεσ/μίας, μετατράπηκε σε εφιάλτη. Αντίπαλός της η ομάδα έκπληξη εκείνης της χρονιάς, ο Αλιάκμων Κρανοχωρίου, ο οποίος στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ, τερμάτισε στην 13η θέση και υποβιβάστηκε στην Β’ κατηγορία. Η πορεία του όμως στον θεσμό του κυπέλλου ήταν θεαματική, αφού στον Τελικό κόντρα στην Αστραπή της Δ’ Εθνικής, κατάφερε να πάει το ματς στην παράταση (1-1 κ.α.) και να ελπίζει στο όνειρο.

Στην διάρκεια της παράτασης μίλησε η εμπειρία με την ομάδα της Αστραπής επικράτησε με 4-1 προσθέτοντας στην συλλογή της το 8ο κύπελλο στην ιστορία της.

1992 – Ζευγάρι έκπληξη από την Περιφέρεια ο 15ος Τελικός

Το 1992, θεωρείται ως χρονιά έκπληξη όσο αφορά το ζευγάρι του Τελικού. Ισχυρές ομάδες αποκλείστηκαν στην πορεία του θεσμού και για πρώτη φορά, ο 15ος Τελικός Κυπέλλου αποτελούνταν από δύο περιφερειακές ομάδες της Α’ κατηγορίας. Την Δόξα Κορησού και τον ΑΟ Ιεροπηγής, που είχαν τερματίσει στην 6η και 7η θέση αντίστοιχα στο πρωτάθλημα, γράφοντας την δικιά τους ιστορία στον θεσμό του Κυπέλλου. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Δόξα Κορησού, με σκορ 2-1 πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του κυπέλλου, σε έναν πραγματικά ξεχωριστό Τελικό.

1993 – Τροπαιούχος για 2η φορά ο Νταηλάκης

Μετά από 15 χρόνια, το 1993, ο Νταηλάκης συμμετείχε για δεύτερη φορά σε Τελικό. Οι κυανόμαυροι που την προηγούμενη περίοδο είχαν κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ και συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική, κατάφεραν κι έφτασαν στον Τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας μία άλλη ομάδα έκπληξη στον θεσμό την ΑΕ Γραμμοχωρίων που συμμετείχε για 6η συνεχόμενη χρονιά στην Α’ ΕΠΣ. Τροπαιούχος ο Νταηλάκης για δεύτερη φορά στην ιστορία του επικρατώντας με σκορ 3-0.

1994 – Νταμπλούχος η Αστραπή Μεσοποταμίας

Το 1994 ο τελικός αποτελούνταν από ζευγάρι Α’ κατηγορίας. Μάλιστα, η Αστραπή Μεσοποταμίας κατάφερε να πανηγυρίσει το πρώτο της νταμπλ. Αναδείχθηκε πρωταθλήτρια, ενώ στον Τελικό επικράτησε της Φλατσάτας Οινόης με σκορ 2-0. Για την ομάδα της Οινόης που είχε καλή πορεία στο πρωτάθλημα (8η θέση) ήταν η δεύτερη συμμετοχή σε Τελικό, όπου και σε αυτήν αναδείχθηκε φιναλίστ.

1995 – Πρώτη συμμετοχή και τροπαιούχος ο Γράμμος Μαυροχωρίου

Την παρθενική του συμμετοχή σε Τελικό Κυπέλλου την συνδύασε με την κατάκτηση του τροπαίου. Ο λόγος για τον Γράμμο Μαυροχωρίου, ο οποίος στον τελικό κέρδισε τον Παναργειακό με σκορ 2-0, σε έναν Τελικό που αποτελούνταν από ένα ζευγάρι ομάδων Α’ κατηγορίας. Η ομάδα του Γράμμου εκείνη την περίοδο είχε εντυπωσιακή πορεία, καθώς τερμάτισε στην 2η θέση (έχασε την άνοδο για 3 βαθμούς), ενώ ο Παναργειακός 5ος.

1996 – 2ος τίτλος για την ΑΕ Καστοριάς

Χρειάστηκε να περάσουν 9 χρόνια (1986), προκειμένου η ΑΕ Καστοριάς να πανηγυρίσει  το δεύτερό της τρόπαιο. Η ομάδα της ΑΕΚ εκείνη την περίοδο συμμετείχε στην Δ’ Εθνική, ωστόσο, όμως είχε υποβιβαστεί. Αντίπαλός της ο Παναργειακός που συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (5η θέση), όπου και επικράτησε με σκορ 3-0.

1997 – Τροπαιούχος και πάλι ο Γράμμος Μαυροχωρίου

Η τριετία 1995-1997 ήταν αναμφίβολα ονειρική για την ομάδα του Γράμμου Μαυροχωρίου, αφού στο διάστημα αυτό μετρούσε ένα πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ και δύο κύπελλα!!!

Το 1997 συμμετείχε στην Δ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί. Στον 20ο Τελικό Κυπέλλου αντιμετώπισε την Αστραπή Μεσ/μίας η οποία συμμετείχε με μέτρια πορεία στην Α’ ΕΠΣ, όπου και επικράτησε με σκορ 2-0, ολοκληρώνοντας μία χρυσή τριετία των τριών τίτλων.

1998 – Η τεράστια έκπληξη από την Ορεστειάς Ποριάς

Το 1998 έγινε ίσως ένας από τους πιο συναρπαστικούς τελικούς και ήταν ο δεύτερος στην ιστορία που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Η ομάδα – έκπληξη Ορεστειάς Ποριάς, η οποία την προηγούμενη χρονιά έκανε την τεράστια υπέρβαση κατακτώντας για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Δ’ Εθνική, κατάφερε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά να διεκδικήσει στην παρθενική της συμμετοχή το Κύπελλο. Η ομάδα της Ποριάς την ίδια περίοδο, είχε υποβιβαστεί στο τοπικό πρωτάθλημα και στον τελικό αντιμετώπιζε τον πανίσχυρο και πρωταθλητή Α’ ΕΠΣ Παναργειακό.

Ο τελικός ήταν συναρπαστικός σε εξέλιξη, με ανατροπές, διακυμάνσεις και συγκινήσεις. Ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 2-2, με την ομάδα της Ποριάς να ισοφαρίζει με τον Βόλτση σε 2-2 στο 120 της παράτασης!!!, στέλνοντας την ομάδα του στην διαδικασία των πέναλτι.

Στην στη ρώσικη ρουλέτα, η ομάδα της Ποριάς επικράτησε με σκορ 5-4 (απέκρουσε ο Παπαδόπουλος πέναλτι του Τσεμπερίδη) και στέφθηκε κυπελλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία της.

1999 – Ο πρώτος τελικός σε γήπεδο της Περιφέρειας – Η μεγάλη έκπληξη από την ΑΕ Γραμμοχωρίων 

Ο 22ος Τελικός Κυπέλλου, το 1999, ήταν ο πρώτος που διεξήχθη σε γήπεδο της Περιφέρειας και συγκεκριμένα του Άργους Ορεστικού. Μάλιστα, οι εκπλήξεις στον θεσμό του κυπέλλου συνεχίστηκαν και την αυτή την χρονιά.

Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο σωματεία της Α’ κατηγορίας. Η ΑΕ Καστοριάς, έχοντας μέχρι τότε τρεις συμμετοχές με δύο κατακτήσεις σε τελικό και η ΑΕ Γραμμοχωρίων, η οποία εμφανιζόταν μετά από πέντε χρόνια για 2η φορά σε Τελικό του θεσμού.

Ομολογουμένως, ήταν και αυτός ένας από τους πιο συναρπαστικούς και δραματικούς τελικούς, που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Αδιαφιλονίκητο φαβορί ήταν η εκπληκτική ομάδα εκείνης της χρονιάς η ΑΕ Καστοριάς, η οποία κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, με μοναδικά  ρεκόρ που κατέχει μέχρι και σήμερα.

Επίσης, τα ελάφια είχαν μία εξαιρετική πορεία στο πρωτάθλημα, καταλαμβάνοντας την 4η θέση.

Ωστόσο, ο Τελικός που φιλοξενήθηκε στο γήπεδο του Άργους, έληξε ισόπαλος 1-1 και οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι. Εκεί , αστόχησαν δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕ Καστοριάς, Γκιάτας και Θεοχάρης κι έτσι η ΑΕ Γραμμοχωρίων έκανε την μεγάλη έκπληξη, επικρατώντας με 4-2, κατακτώντας για πρώτη φορά στην ιστορία τους το Κύπελλο.

2000 – 2001 – Από Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΑΓΣ Καστοριά, Κυπελλούχος ΕΠΣ!!!  Σκορ-ρεκόρ στον Τελικό

Το 2000 και αφού έγινε μία ανασύνταξη προσπάθειας και επιστροφής σε εθνικές κατηγορίες, η ιστορική ομάδα της Καστοριάς συμμετείχε στο πρωτάθλημα της Δ’ Εθνικής (4η θέση).  Από Κυπελλούχος Ελλάδος ο ΑΓΣ Καστοριάς βρέθηκε σε Τελικό Κυπέλλου Ερασιτεχνών, αντιμετωπίζοντας τον Γράμμο Μαυροχωρίου, ο οποίος εκείνη την χρονιά συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (3η θέση).Ήταν ο 23ος Τελικός Κυπέλλου στον οποίο σημειώθηκε το μεγαλύτερο σε  έκταση σκορ. Νικήτρια η Καστοριά με το επιβλητικό 5-0, κατακτώντας το πρώτο της ερασιτεχνικό κύπελλο.

Την επόμενη περίοδο, 2001 η ομάδα της Καστοριάς κατάφερε έστω και από σπόντα (3η θέση) να ανέλθει στην Γ’ Εθνική. Την ίδια περίοδο έφτασε για 2η συνεχόμενη χρονιά σε Τελικό κυπέλλου αντιμετωπίζοντας την «πρωτάρα» στον θεσμό Αναγέννηση Κολοκυνθούς, η οποία είχε ικανοποιητική πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (4η θέση). Η ομάδα του ΑΓΣ Καστοριάς επικράτησε δύσκολα με σκορ 2-0 (σκόραρε στο 88’ Σάρρας και 93’ Γατόπουλος) κατακτώντας για 2η συνεχόμενη χρονιά το τρόπαιο.

2002 – Τροπαιούχος μετά από 11 χρόνια ο Παναργειακός – Ο τελικός των τελικών με 7 χαμένα πέναλτι!!!

Χρειάστηκε να περάσουν 11 ολόκληρα χρόνια(1990)  για να πανηγυρίσει ο Παναργειακός το 5ο κύπελλο στην ιστορία του. Σε αυτό το διάστημα, μπορεί να έφτασε τρεις φορές σε τελικό, ωστόσο, δεν κατάφερε να κατακτήσει το κύπελλο.

Έτσι, το 2002, που συμμετείχε στην Δ’ Εθνική (8η θέση), αντιμετώπισε στον Τελικό τον ΑΟ Καστοριάς (προηγήθηκε το 2000 μετονομασία από ΑΕ Καστοριάς), ο οποίος επίσης αγωνιζόταν στην Δ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί.

Ο τελικός αυτός, 25ος  στην ιστορία του θεσμού, διεξήχθη για πρώτη φορά στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, και θεωρείται επίσης ένας από τους πιο συγκλονιστικούς και δραματικούς σε εξέλιξη. Τελικό σκορ 2-2, στο 93’ με τον Δεληγιαννίδη να ισοφαρίζει για την Οινόη. Στην διαδικασία των πέναλτι, η αστοχία και η ατυχία είχαν την τιμητική τους. Χάθηκαν εκατέρωθεν συνολικά ΕΠΤΑ πέναλτι, με πρωταγωνιστή τον τερματοφύλακα του Παναργειακού Στεργιόπουλο, που έχει αποκρούσει τρία πέναλτι.!!!

Συγκεκριμένα, είχαν αστοχήσει Τσάπας, Καλαφάτης, Μητκίδης, Τσεμπερίδης Π., Σιοπόβου, Δεληγιαννίδης και Χρήστου. Τελικό σκορ 2-1 με κυπελλούχο τον Παναργειακό…

2003 – Τροπαιούχος σε ματς θρίλερ ο Γράμμος Μαυροχωρίου

Εξίσου συναρπαστικός και ένας από τους καλύτερους τελικούς ήταν αυτός το 2003. Το ζευγάρι αποτελούσαν δύο εξαιρετικές ομάδες από το πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ. Ο Γράμμος Μαυροχωρίου (3ος) και η Αναγέννηση Κολοκυνθούς (2η). Ο αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2 (στο 92΄ο Σιούτκος το γκολ της ισοφάρισης για την Κολοκυνθού), ενώ στην διαδικασία των πέναλτι ο τερματοφύλακας του Γράμμου Παπαθανασίου απέκρουσε δύο από αυτά (Καψιμάλης και Στραβάκος), οδηγώντας την ομάδα του, τον Γράμμο Μαυροχωρίου, στην κατάκτηση του κυπέλλου για τρίτη φορά στην ιστορία της.

2004 – Τροπαιούχος ο πρωτάρης ΑΟ Κάστωρ

Την εμφάνισή του για πρώτη φορά σε Τελικό κυπέλλου έκανε το 2004 ο ΑΟ Κάστωρ. Η ομάδα της Χλόης που την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει για πρώτη φορά το πρωτάθλημα και  συμμετείχε στην Δ΄Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, αναζητούσε μια διάκριση μέσω του κυπέλλου. Τον ίδιο στόχο είχε και η Αναγέννηση Κολοκυνθούς, η οποία για τρίτη χρονιά στα τέσσερα τελευταία χρόνια, έδινε το παρών στον Τελικό Κυπέλλου, ευελπιστώντας αυτή τη φορά να το κατακτήσει. Νικητής αναδείχθηκε ο ΑΟ Κάστωρ με σκορ 3-0, κατακτώντας το πρώτο του τρόπαιο.

2005 – Πήρε την ρεβάνς ο Παναργειακός

Το 2005 το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο ομάδες από το πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, με ικανοποιητική πορεία. Ο Παναργειακός (5ος) και ο Γράμμος Μαυροχωρίου (2ος χάνοντας την άνοδο στα play off)). Οι δύο ομάδες είχαν συναντηθεί σε τελικό πριν εννέα χρόνια (1997) με νικητή τον Γράμμο. Σε αυτόν τον τελικό o Παναργειακός πήρε την ρεβάνς επικρατώντας με σκορ 4-0, κατακτώντας το 6ο κύπελλο στην ιστορία του.

2006 – 2007 – Χρυσή 4ετία για την Φλατσάτα Οινόης, με δύο σερί κύπελλο και ένα πρωτάθλημα

Η καλύτερη πορεία στην ιστορία της Φλατσάτας Οινόης και μάλιστα με διαδοχικές επιτυχίες ήταν η τετραετία 2005-2008. Στο διάστημα αυτό οι πράσινοι, κατέκτησαν ένα πρωτάθλημα Α’ ΕΠΣ,  τρεις σερί συμμετοχές σε τελικό κυπέλλου, κατακτώντας τα δύο από αυτά.

Στον θεσμό του κυπέλλου είχε άλλες δύο συμμετοχές στο παρελθόν, αλλά χωρίς να τα καταφέρει. Το 2006, ήταν η τρίτη της συμμετοχή, με αντίπαλο την ομάδα της Αστραπής Μεσ/μίας, την οποία είχε  συναντήσει στον τελικό του 1994 και προσδοκούσε στην ρεβάνς αλλά και στην παρθενική της κατάκτηση του κυπέλλου. Η ομάδα της Φλατσάτας την προηγούμενη χρονιά στέφθηκε πρωταθλήτρια Α’ ΕΠΣ και συμμετείχε με πολύ καλή πορεία στην Δ΄Εθνική. Στην ίδια κατηγορία αγωνιζόταν και η Αστραπή, ωστόσο, όμως είχε υποβιβαστεί. Νικήτρια ομάδα αναδείχθηκε η Φλατσάτα Οινόης με σκορ 2-0, πανηγυρίζοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της την κατάκτηση του κυπέλλου.

Την επόμενη χρονιά οι πράσινοι είχαν εξαιρετική πορεία τόσο στην Δ’ Εθνική (4η θέση),  όσο και στον θεσμό του κυπέλλου, φθάνοντας για 2η συνεχόμενη φορά και 4η στην ιστορία της στον τελικό. Εκεί αντιμετώπισε την ΑΕ Γραμμοχωρίων που είχε μέτρια πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (10η θέση), επικρατώντας με σκορ 4-1.

Το 2008 και αφού είχε αποχωρήσει οικιοθελώς από την Δ΄ Εθνική, είχε πολύ καλή πορεία στην Α’ ΕΠΣ (4η θέση) και παράλληλα και στον θεσμό του κυπέλλου φθάνοντας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον τελικό.

2008 – Τροπαιούχος η πρωτάρα Πεντάβρυσος

Το 2209, νικήτρια με σκορ 4-1 επί της Φλατσάτας Οινόης, αναδείχθηκε η ομάδα της Πενταβρύσου, η οποία στην παρθενική της παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου, κατάφερε να το κατακτήσει, ενώ την ίδια περίοδο είχε χάσει την άνοδο στη Δ’ Εθνική  σε ισοβαθμία.

 2009 – 2011 Η χρυσή τετραετία του ΑΟ Κάστωρ

Ακολούθησε μία χρυσή τετραετία (2008-2010)  για τον ΑΟ Κάστωρ, ο οποίος στο διάστημα αυτό, κατέκτησε ένα πρωτάθλημα και άνοδο στην Δ’ Εθνική, καθώς και τρία συνεχόμενα κύπελλα.

Συγκεκριμένα, το 2009 και αφού την προηγούμενη χρονιά κατέκτησε για δεύτερη φορά στην ιστορία του το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Δ’ Εθνική, έφτασε μετά από 4 χρόνια για δεύτερη φορά σε Τελικό. Αντίπαλός της η Αστραπή Μεσοποταμίας, η οποία συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ (4η θέση).

Ο 32ος Τελικός ήταν όντως συναρπαστικός και δραματικός σε εξέλιξη, αφού κρίθηκε στην διαδικασία της παράτασης. Ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 2-2, με τον Δημητριάδη της Αστραπής να ισοφαρίζει στο 88’, στέλνοντας το ματς στην παράταση, όπου με γκολ του Αφεντουλίδη στο 111’ ο ΑΟ Κάστωρ σήκωσε την κούπα για 2η φορά στην ιστορία του. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην διαδικασία της παράτασης..

Την επόμενη χρονιά, 2010, το ζευγάρι του τελικού αποτελούνταν από δύο ομάδες της Δ’ Εθνικής. Ο ΑΟ Κάστωρ που είχε παραμείνει και ο ΑΓΣ Καστοριάς, ο οποίος είχε πάρει την κατηφόρα, καθώς είχε υποβιβαστεί στην Δ’ Εθνική. Νικήτρια ομάδα ο ΑΟ Κάστωρ με 1-0 με γκολ του Σιοπόβου στο 40’.

Το 2010 για δεύτερη φορά σε διάστημα τριών ετών, σε Τελικό Κυπέλλου αναμετρήθηκαν ΑΟ Κάστωρ και Αστραπή Μεσ/μίας, οι οποίες συμμετείχαν στην Δ’ Εθνική, ωστόσο, όμως, η ομάδα της Αστραπής είχε υποβιβαστεί.

Οι κιτρινόμαυροι, παρά τον υποβιβασμό τους διψούσαν για διάκριση, την οποία αγνούσαν 16 χρόνια, αφού από το 1994 είχαν να κατακτήσουν κύπελλο. Στο διάστημα αυτό κατάφεραν και έφτασαν τέσσερις φορές σε Τελικό, γνωρίζοντας ισάριθμες ήττες.

Γεγονός, είναι ότι και αυτός ο Τελικός, εξελίχθηκε σε θρίλερ αφού κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι (ο κανονικός αγώνας και η παράταση έληξε ισόπαλος 1-1). Στα αξιοσημείωτα ότι στην ρώσικη ρουλέτα η ομάδα της Αστραπής, έχασε τα τρία πρώτα της πέναλτι!!! Με μοιραίους παίκτες τους Παπαδόπουλο, Παλαιοδήμο και Κοκοβίδη. Πρωταγωνιστής του τελικού ο γκολκήπερ του ΑΟ Κάστωρ Τέγος, ο οποίος απέκρουσε δύο πέναλτι, ένα εκ των οποίων στην κανονική διάρκεια του ματς.

Κυπελλούχος για 4η και τελευταία φορά στην ιστορία του ο ΑΟ Κάστωρ με 3-0 στα πέναλτι. Αυτός ήταν και ο τελευταίος τελικός που κρίθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

2012 – Το 7ο και τελευταίο κύπελλο του Παναργειακού με σκορ-ρεκόρ στον θεσμό

Στον 35ο Τελικό Κυπέλλου, το 2012, σημειώθηκε η μεγαλύτερη σε έκταση νίκη στην ιστορία του θεσμού. Ο Παναργειακός που αγνοούσε από το 2005 το κύπελλο, αλλά και συμμετοχή σε Τελικό, την προηγούμενη χρονιά είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα, συμμετέχοντας στην Δ’ Εθνική, από την οποία όμως είχε υποβιβαστεί, αντιμετώπιζε για πρώτη φορά σε Τελικό την ομάδα των Γραμμοχωρίων. Τα ελάφια αγωνιζόταν και είχαν ικανοποιητική πορεία στο πρωτάθλημα της Α’ ΕΠΣ (3η θέση). Ωστόσο, το τελικό 7-0 δεν άφηνε περιθώρια αμφισβήτησης της ανωτερότητας του Παναργειακού, κατακτώντας το 7ο κύπελλο στην ιστορία του.

2013 – Τροπαιούχος και νταμπλούχος μετά από 18 χρόνια η Αστραπή Μεσοποταμίας

Χρειάστηκε να περάσουν 18 ολόκληρα χρόνια, για να καταφέρει η Αστραπή Μεσοποταμίας να σηκώσει την κούπα. Τελευταία χρονιά κατάκτησης κυπέλλου ήταν το 1994, ενώ έκτοτε άλλες τέσσερις φορές έδωσε το παρών σε Τελικό, χωρίς όμως να τα καταφέρει.

Η δίψα για διάκριση ήταν πολύ μεγάλη. Αντίπαλός της, για 6η φορά ο Παναργειακός, ο οποίος και αυτός ήθελε να υπερασπιστεί  τον τίτλο της περασμένης χρονιάς.

Εκείνη την χρονιά, 2013 και οι δύο ομάδες αγωνίζονταν στο πρωτάθλημα της Α’ κατηγορίας, με την ομάδα της Αστραπής να κατακτάει το πρωτάθλημα (δεν τα κατάφερε όμως στα μπαράζ ανόδου που ακολούθησαν), ενώ ο Παναργειακός είχε τερματίσει στην 4η θέση.

Να σημειωθεί ότι εκείνη την περίοδο είχε καταργηθεί η συμμετοχή στα τοπικά κύπελλα Ενώσεων ομάδων ανώτερων κατηγοριών (είχε δημιουργηθεί το Κύπελλο Γ’ Εθνικής)

Ο 36ος Τελικός κρίθηκε στο 92’ με γκολ του Κουσίδη και την Αστραπή να κατακτάει μετά από 18 χρόνια το δεύτερο νταμπλ στην ιστορία της και το 10ο Κύπελλο επί συνόλου 17 συμμετοχών.

Έκτοτε μέχρι και πέρσι οι δύο ομάδες δεν είχαν παρουσία σε Τελικό Κυπέλλου. Θα αναμετρηθούν φέτος για 7η φορά στην ιστορία τους.

2014 – Κυπελλούχος στην παρθενική του συμμετοχή ο Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας

Το 2014, μία άλλη ομάδα της πόλης δείχνει δυναμική και πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια. Πρόκειται για τον Μεγ. Αλέξανδρο Καλλιθέας, ο οποίος πριν δύο χρόνια είχε ανέλθει στην Α’ κατηγορία, δίνοντας για πρώτη φορά το παρών του στον Τελικό του Κυπέλλου.

Αντίπαλός του ο έμπειρος με 4 κατακτήσεις σε 5 συμμετοχές ΑΟ Κάστωρ, ο οποίος είχε τερματίσει την 2η θέση της βαθμολογίας.

Η ομάδα της Καλλιθέας που επίσης είχε ικανοποιητική πορεία (4η θέση) κατάφερε τελικά με δύο γκολ που πέτυχε σε δύο λεπτά (72′ και 74′) ο Ματαφτσής να πάρε τη νίκη με σκορ 2-0, κατακτώντας το πρώτο του τρόπαιο στην παρθενική του συμμετοχή.

2015 – Νταμπλούχος ο Μεγ. Αλεξ. Καλλιθέας

Επιτυχιών συνέχεια και το 2015 για την ομάδα της Καλλιθέας. Δεύτερη σερί συμμετοχή σε Τελικού Κυπέλλου και ταυτόχρονα κατάκτηση πρωταθλήματος για πρώτη φορά (στη συνέχεια όμως στα μπαράζ ανόδου δεν τα κατάφερε). Αντίπαλός της ο Ηρακλής Πολυκάρπης, ο οποίος μετά από 34 χρόνια έδωσε για 2η φορά το παρών του στην μεγάλη αυτή γιορτή. Το ζευγάρι του 38ου Τελικού ήταν πραγματικά αξιόλογο, καθώς και οι δύο ομάδας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο πρωτάθλημα, με τον Ηρακλή Πολυκάρπης να καταλαμβάνει την 4η θέση, χάνοντας την άνοδο από την 1η Καλλιθέα για 4 βαθμούς. Νικητής του Τελικού, ο Μέγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας με σκορ 3-1, κατακτώντας παράλληλα και το πρώτο του νταμπλ.

2016 – Νταμπλούχος ο ΑΓΣ Καστοριάς

Το παρών για 4η φορά σε Τελικό Κυπέλλου, μετά από 5 χρόνια έδωσε ο ΑΓΣ Καστοριάς. Το 2016 η ομάδα της Καστοριάς πραγματοποιώντας εκπληκτική πορεία, τερμάτισε αήττητη και ανήλθε στην νεοσύστατη Γ’ Εθνική. Αντίπαλός της στον Τελικό ο Γράμμος Μαυροχωρίου, ο οποίος μετά από 10 χρόνια, έδωσε το παρών του σε Τελικό. Να σημειωθεί ότι οι δύο ομάδες είχαν αναμετρηθεί σε Τελικό Κυπέλλου το 2000, με νικήτρια την ομάδα της Καστοριάς και μάλιστα με το ίδιο σκορ, 5-0

Έτσι, ο ΑΓΣ Καστοριάς στέφθηκε για τρίτη φορά Κυπελλούχος, κατακτώντας παράλληλα και το πρώτο του νταμπλ.

2017 – Κυπελλούχος με ανατροπή ο 60χρονος Ηρακλής Πολυκάρπης – Έγραψε ιστορία η Ομόνοια Βογατσικού

Ένας από τους πλέον εξαιρετικούς τελικούς σε θέαμα και προσέλευση φιλάθλων δημιουργώντας μία εκπληκτική ατμόσφαιρα, ήταν ο 40ος στην ιστορία, το 2017.

Το ζευγάρι του τελικού αποτελούσαν δύο αξιόλογες περιφερειακές ομάδες που συμμετείχαν στην Α’ ΕΠΣ. Πρόκειται για τον Ηρακλή Πολυκάρπης, ο οποίος είχε τερματίσει στην 2η θέση, χάνοντας την πολυπόθητη άνοδο στις λεπτομέρειες και την νεοσύστατη (είχε ιδρυθεί το 2015) ΑΠΕΣ Ομόνοια Βογατσικού, η οποία στην μόλις δύο ετών συμμετοχή της στην Α’ ΕΠΣ, κατάφερε για πρώτη φορά στην ιστορία της να κάνει την έκπληξη φτάνοντας σε Τελικό Κυπέλλου. Την ίδια περίοδο οι «αρκούδες» είχαν αποκλείσει την Αστραπή Μεσ/μίας, ενώ στο πρωτάθλημα τερμάτισαν στην 5η θέση.

Για τον ιστορικό Ηρακλή Πολυκάρπης ήταν η τρίτη συμμετοχή σε Τελικό Κυπέλλου, έχοντας δύο αποτυχημένες απόπειρες (1981 και 2015), ο οποίος με την  συμπλήρωση των 60 χρόνων από την ίδρυσή του, κατάφερε τελικά να πάρει τη νίκη και το πολυπόθητο τρόπαιο και να στεφθεί κυπελλούχος για πρώτη φορά στην ιστορία του, επικρατώντας με ανατροπή, με σκορ 3-1.

2018 – Νταμπλούχος ο Μεγ. Αλεξ. Καλλιθέας – Ιστορική συμμετοχή για την Δόξα Αμπελοκήπων

Το 2018 ο Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας πέτυχε το απόλυτο, κατακτώντας το τρίτο του κύπελλο σε ισάριθμες συμμετοχές.

Εκείνη την περίοδο, ο ΜΑ Καλλιθέας συμμετείχε στην Γ’ Εθνική, αλλά είχε υποβιβαστεί, ενώ, ο αντίπαλός της, η ιστορική Δόξα Αμπελοκήπων, συμμετείχε στην Α’ ΕΠΣ, κινδυνεύοντας άμεσα με υποβιβασμό.

Οι μαυραετοί έκαναν την υπέρβαση και δικαιολογημένα έφτασαν στον τελικό, κάτι που το είχαν στερηθεί με 8 αποκλεισμούς στην ημιτελική φάση!!!

Ο 41ος Τελικός Κυπέλλου διεξήχθη στο γήπεδο της Μεσοποταμίας, με τη ομάδα της Καλλιθέας να επικρατεί με σκορ 3-0, κατακτώντας το τρίτο της κύπελλο σε ισάριθμες συμμετοχές και την Δόξα Αμπελοκήπων να γράφει την δική της ιστορία, ως φιναλίστ σε Τελικό της διοργάνωσης

2019 – Κυπελλούχος στην κλήρωση ο Μεγ. Αλεξανδρος Καλλιθέας

Το 2019-20 ήταν η περίοδος που ξεκίνησε η πανδημία με τον covid 19, κάτι που επηρέασε και αθλητικές διοργανώσεις. Κι ενώ ο θεσμός των πρωταθλημάτων και κυπέλλων ήταν σε εξέλιξη, στην ΕΠΣ Καστοριάς στις 25 Μαρτίου είχαν προγραμματίσει τον Τελικό Κυπέλλου, ανάμεσα στις ομάδες Μεγ. Αλέξανδρος Καλλιθέας-Αστραπή  Μεσ/μίας.

Ωστόσο ο  covid 19 ανακοινώθηκε ως παγκόσμια πανδημία και ξεκίνησαν οι αναβολές και οι αναστολές σε όλα τα επίπεδα. Έτσι, με απόφαση της Κυβέρνησης, ανεστάλησαν όλες οι διοργανώσεις κι έτσι ο Τελικός δεν διεξήχθη και ο κυπελλούχος αναδείχθηκε – όπως και σε άλλες Ενώσεις στην κλήρωση. Τυχερός ήταν ο Μεγ. Αλέξανδρος  Καλλιθέας, προσθέτοντας έστω και με αυτόν τον τρόπο, ένα ακόμη τρόπαιο στην συλλογή του.

Το 2020 λόγω της πανδημίας δεν διεξήχθη καμία αθλητική διοργάνωση

2021 – Ο τελικός των τελικών και των ρεκόρ…

Ο τελικός των τελικών αλλά και των ρεκόρ αναμφίβολα ήταν αυτός της περιόδου 2021-22, ο 44ος στην ιστορία του θεσμού, μεταξύ Παναργειακού και Αστραπής Μεσοποταμίας. Το παραδοσιακό  el clasico των δύο ιστορικών ομάδων του νομού, τα είχε σχεδόν όλα. Σε ένα κατάμεστο από 3000 και πλέον φιλάθλους γήπεδο, δημιουργώντας μία φανταστική ατμόσφαιρα, τα δύο σωματεία πρόσφεραν συναρπαστικό θέαμα, με 6 γκολ και 4 δοκάρια, ενώ για να αναδειχτεί ο νικητής χρειάστηκε η διαδικασία των πέναλτι.

Πλούσιο θέαμα, ένταση, με πολλές συγκινήσεις αλλά και ρεκόρ τερμάτων. Συνολικά σημειώθηκαν 21 τέρματα,  ο κανονικός αγώνας έληξε ισόπαλος 3-3, όπως και η παράταση, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι επικράτησε ο Παναργειακός με 8-7 κατακτώντας το κύπελλο, σε έναν τελικό, που εκτός από το ρεκόρ τερμάτων (21 γκολ), είχαμε και 4 δοκάρια, όλα της Αστραπής!!!

Το παιχνίδι ήταν ιδιαίτερα θεαματικό, με τις δύο ομάδες να παίρνουν το χειροκρότημα των 3000 θεατών. Μάλιστα στο α’ κιόλας 15λεπτο, είχαν σημειωθεί τα πρώτα 4 τέρματα του αγώνα με το σκορ να διαμορφώνεται στο 2-2!!!

Στη συνέχεια ο ρυθμός του αγώνα έπεσε, ενώ ακολούθησε ένα εκρηχτικό 5λεπτο (38′ – 43′), διάστημα, στο οποίο η ομάδα της Αστραπής είχε τρία δοκάρια (Κράτσιος 2 και Μηλιάτης) !!!, ενώ και στην επανάληψη (53’) ο Ταρέλι της Αστραπής σημάδεψε για 4η φορά το δοκάρι του Στεργιάδη.

Κόντρα στην ροή του αγώνα, ο Παναργειακός καταφέρνει στο 61’ να προηγηθεί για τρίτη φορά στο σκορ (3-2), ενώ τρία λεπτά αργότερα (64’) η Αστραπή ισοφάρισε σε 3-3 σκορ που παρέμεινε αναλλοίωτο μέχρι τη λήξη της ομολογουμένως συναρπαστικής αναμέτρησης.

Έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, κατά την  διάρκεια της οποίας, η κούραση των ποδοσφαιριστών ήταν εμφανής κι έτσι το θέαμα ήταν φτωχό και από τις δύο ομάδες, οπότε ο μεγάλος τελικός οδηγήθηκε στην διαδικασία των πέναλτι.

Εκεί μοιραίος παίκτης για την Αστραπή Μεσοποταμίας ήταν ο τερματοφύλακας Τσαρούχας ο οποίος αστόχησε στο 9ο κατά σειρά πέναλτι. Ωστόσο, όμως ο ίδιος στο προηγούμενο πέναλτι, απέκρουσε πέναλτι του Χαραλαμπίδη, δίνοντας το δικαίωμα στην ομάδα του να συνεχίσει την διαδικασία.

Για την Αστραπή είχε αστοχήσει ο Ξανθόπουλος (δοκάρι), ενώ το χρυσό γκολ της νίκης, το 9ο πέναλτι ση-μείωσε ο νεαρός Χρήστος Βασιλείου, διαμορφώνοντας το τελικό 8-7, με το οποίο ο Παναργειακός στέφθηκε κυπελλούχος.

ΤΑ ΠΕΝΑΛΤΙ 

1-0 Καραμανίδης Γρ.

1-1 Δηνάδης

2-1 Ταρέλι

2-2 Παπαθανασίου

3-2 Παλαιοδήμος

3-3 Καρανάσιος Αθ.

4-3 Καραμανίδης Λ.

4-4 Χρήστου

5-4 Μηλιάτης

5-5 Χαραλαμπίδης

6-5 Κράτσιος

6-6 Μάτσιας

—Ξανθόπουλος (δοκάρι και άουτ)

—Χαραλαμπίδης (απόκρουση Τσαρούχα)

7-6 Νικολάου

7-7 Ρούμπος

—Τσαρούχας (άουτ)

7-8 Βασιλείου

2022 – Τροπαιούχος η Καστοριά 1980

Την κατάκτηση του 45ου Τελικού Κυπέλλου στην πρώτη της συμμετοχή, πανηγύρισε η ομάδα της Καστοριάς 1980, επικρατώντας σχετικά εύκολα της Αστραπής Μεσοποταμίας, με σκορ 4-1.

Για την νεοσύστατη ομάδα της Καστοριάς ήταν η πρώτη συμμετοχή της σε Τελικό Κυπέλλου, η οποία και κατάφερε να το κατακτήσει κόντρα στην πολυνίκη του θεσμού, με 10 τρόπαια σε 18 συμμετοχές.

sentranews.gr

 

Back to top button