Ελλάδα

ΕΡΤ Αρχείο: Αφιέρωμα στον αρχαιολόγο Μανόλη Ανδρόνικο (βίντεο)

31 συμπληρώθηκαν φέτος στις 30 Μαρτίου από τον θάνατο του επιφανούς Έλληνα αρχαιολόγου Μανόλη Ανδρόνικου. Ο Μανόλης Ανδρόνικος γεννήθηκε στις 23 Οκτωβρίου 1919 στην Προύσα, έζησε, σπούδασε και εργάστηκε στη Θεσσαλονίκη. Εκλέχτηκε το 1957 υφηγητής αρχαιολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο και από το 1961 έως το 1983 διετέλεσε Καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας. Πραγματοποίησε πολλές ανασκαφικές έρευνες στη Βόρειο Ελλάδα, το κύριο-ωστόσο-ανασκαφικό του έργο, ένα έργο ζωής, ήταν οι ανασκαφές στην περιοχή της Βεργίνας.  Η ανακάλυψη του πρώτου ασύλητου βασιλικού μακεδονικού τάφου στην Μεγάλη Τούμπα στη Βεργίνα το 1977 αποτέλεσε μια από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα παγκοσμίως.  Εκτός από το ανεκτίμητο ανασκαφικό έργο, άφησε πίσω του και ένα σπουδαίο συγγραφικό έργο.

Με αφορμή τα τριάντα χρόνια από τον θάνατο του Μανόλη Ανδρόνικου, το Αρχείο της ΕΡΤ προτείνει το αυτοβιογραφικό ντοκιμαντέρ της σειράς «Μονόγραμμα», παραγωγής 1982, στο οποίο ο επιφανής αρχαιολόγος μιλά για κάθε τι που σημάδεψε τη ζωή του.

ΜΟΝΟΓΡΑΜΜΑ

ΜΑΝΟΛΗΣ ΑΝΔΡΟΝΙΚΟΣ

Η συγκεκριμένη εκπομπή της σειράς  αυτοβιογραφικών ντοκιμαντέρ «Μονόγραμμα» έχει θέμα τη ζωή και το έργο του Μανόλη Ανδρόνικου. Ο διακεκριμένος αρχαιολόγος κάνει αναφορά στην καταγωγή του, στην οικογένειά του και τις πανεπιστημιακές του σπουδές. Περιγράφει τις επιρροές του και τις πρώτες αρχαιολογικές του εμπειρίες κοντά στον καθηγητή του Κ. Ρωμαίο και στη συμμετοχή του, για πρώτη φορά ως φοιτητής, στην ανασκαφή της Βεργίνας (1938-1940). Επίσης, μιλά για την επαφή του με τον αρχαιολόγο Sir John Beasley στην Οξφόρδη (1954-1955). Μιλάει για τα επαγγελματικά του βήματα κατά τη διάρκεια 1945-1958, περίοδο που δίδασκε στα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια «Σχινά» στη Θεσσαλονίκη, υπογραμμίζοντας πως θεωρεί τον εαυτό του «ευτυχή», γιατί πρωτοδίδαξε εκεί Ελύτη το 1946, και εκφράζει την αγάπη του για την ποίηση του Ελύτη και του Σεφέρη. Ακούγονται κατά τη διάρκεια της εκπομπής αποσπάσματα από το έργο «Μυθιστόρημα» του Σεφέρη, τα οποία απαγγέλει ο ίδιος.

Μεγάλο μέρος της αφήγησης του Μανόλη Ανδρόνικου αναφέρεται στο δικό του ανασκαφικό έργο που ξεκινά μεταπολεμικά στη Βεργίνα και μετρά 45 χρόνια επιστημονικής έρευνας, με αποκορύφωμα τη μεγάλη αρχαιολογική ανακάλυψη των βασιλικών τάφων των Αρχαίων Αιγών το 1977. Με τον φακό να περιηγείται στην περιοχή της Βεργίνας, ο καθηγητής Ανδρόνικος εξιστορεί βήμα προς βήμα την σημαντική ανασκαφή με τα ευρήματά της, περιγράφοντας τα έντονα συναισθήματά του μπροστά στη συνειδητοποίηση της σπουδαιότητάς των μνημείων που αποκαλύπτονταν. Μας ξεναγεί στο ελληνιστικό ανάκτορο και παρουσιάζει τον συλημμένο βασιλικό τάφο με την τοιχογραφία της αρπαγής της Περσεφόνης και στο οικοδόμημα του μεγάλου ασύλητου τάφου, που απέδωσε στον Μακεδόνα βασιλιά Φίλιππο Β΄. Παρεμβάλλονται φωτογραφίες, καθώς και πλάνα από τον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας και το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης, όπου εκτίθενται τα ευρήματα από τη Βεργίνα.

Έτος παραγωγής: 1982

Ημερομηνία προβολής εκπομπής: 8/6/1982

Σκηνοθεσία : Κώστας Αριστόπουλος

Διεύθυνση Παραγωγής: Ηρώ Σγουράκη

ertnews.gr

Back to top button