Στις 20 Ιανουαρίου 1988 έφυγε από τη ζωή η Δόρα Στράτου η ιδρύτρια του ομώνυμου συγκροτήματος Ελληνικών Χορών.
Η Δόρα Στράτου γεννήθηκε στην Αθήνα στις 8 Νοεμβρίου του 1903 και μεγάλωσε σε μεγαλοαστικό περιβάλλον. Σπούδασε μουσική, τραγούδι, χορό και θέατρο στην Αθήνα και στο εξωτερικό. Ήταν κόρη του δικηγόρου, πολιτικού και πρωθυπουργού Νικόλαου Στράτου, με καταγωγή από το Λουτρό της Αιτωλοακαρνανίας, και της Μαρίας Κορομηλά, κόρης του θεατρικού συγγραφέα, δημοσιογράφου και εκδότη Δημητρίου Κορομηλά.
Το 1953, έχοντας καταφέρει να κινητοποιήσει το ενδιαφέρον της Πολιτείας και με γνώμονα το όραμά της για τη διάσωση του γνήσιου ελληνικού χορού, ιδρύει το Σωματείο «Ελληνικοί Χοροί-Δόρα Στράτου» το πρώτο οργανωμένο συγκρότημα παραδοσιακών χορών της Ελλάδας με καθημερινές παραστάσεις, με περιοδείες στο εξωτερικό, ακριβές παραδοσιακές φορεσιές και πλούσιο ρεπερτόριο. Μερικά από τα ονόματα που συνεργάστηκαν μαζί της ήταν ο Σπύρος Βασιλείου, ο Μάνος Χατζηδάκις, ο Οδυσσέας Ελύτης, ο Δημήτρης Χορν, ο Σίμων Καράς, ο Μανόλης Ανδρόνικος, η Τζίνα Μπαχάουερ και ο Γιάννης Τσαρούχης. Το 1963 στο χώρο του Φιλοππάπου διαμορφώθηκε ένα κηποθέατρο 900 θέσεων ειδικά για το συγκρότημά της, με μόνιμο σκηνικό του ζωγράφου Σπύρου Βασιλείου. Δίπλα στο θέατρο κατασκευάστηκε μια κλειστή αίθουσα για τις πρόβες και τα μαθήματα.
Η Δόρα Στράτου μεριμνώντας για τη διατήρηση της αρχικής μορφής των χορών έκανε επιτόπιες έρευνες σε πολλά μέρη της χώρας συλλέγοντας πολύτιμο λαογραφικό υλικό. Έφερνε ομάδες χορευτών από τα χωριά και καλούσε οργανοπαίκτες να εμφανιστούν στη «Δόρα Στράτου». Είναι το μόνο θέατρο που έχει τιμηθεί με διακρίσεις όπως το Παγκόσμιο Βραβείο Θεάτρου και το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών.
Δείτε από το Αρχείο της ΕΡΤ ένα μοναδικό ντοκουμέντο του 1978 με τηλεοπτική συνέντευξη της Δόρας Στράτου για τη ζωή και τη δράση της:
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ
Ολιγόλεπτη πολιτιστική εκπομπή της ΕΡΤ με ρεπορτάζ για την εβδομαδιαία θεατρική δραστηριότητα. Επιμελείται και παρουσιάζει η Δανάη Στρατηγάκη.
Αφιέρωμα στη Δόρα Στράτου με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων από την ίδρυση του Σωματείου «Ελληνικοί Χοροί-Δόρα Στράτου». Η εκπομπή σκιαγραφεί το πορτρέτο της σπουδαίας Ελληνίδας και κάνει αναφορά σε σημαντικούς σταθμούς της θεατρικής της δραστηριότητας, στις περιοδείες της στο εξωτερικό αλλά και την συνολική προσφορά της στον πολιτισμό.
Η Δανάη Στρατηγάκη συναντά τη Δόρα Στράτου στο σπίτι και στο χώρο της εργασίας της, με αφορμή την εναρκτήρια παράσταση για τη νέα σεζόν (καλοκαίρι 1978) στο θέατρο Δόρα Στράτου. Η Δόρα Στράτου στη συνέντευξής της κάνει μια αναδρομή στη μέχρι τότε δραστηριότητά της και μιλά για τους σκοπούς και τις επιτεύξεις της.
Αναφέρεται στην προετοιμασία της πριν από κάθε πρεμιέρα και κατόπιν στο ξεκίνημα της πορείας της το έναυσμα της οποίας δόθηκε με αφορμή την περιοδεία στη χώρα μας του κρατικού φολκλορικού συγκροτήματος της Γιουγκοσλαβίας. Έχοντας σύμμαχό της η ίδια τον καθηγητή Λαογραφίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Γεώργιο Μέγα στράφηκε στην προσπάθεια υλοποίησης του οράματός της που ήταν η δημιουργία ενός μόνιμου συγκροτήματος που θα μπορούσε να δίνει παραστάσεις και να κάνει περιοδείες στο εξωτερικό.
Για τη Δόρα Στράτου μιλούν φίλοι και συνεργάτες της όπως ο σκηνοθέτης Κάρολος Κουν.
Το αφιέρωμα κάνει αναφορά σε σημαντικούς σταθμούς της θεατρικής της δραστηριότητας, στις περιοδείες της στο εξωτερικό αλλά και την συνολική προσφορά της στον πολιτισμό για την οποία αναγνωρίστηκε διεθνώς λαμβάνοντας τιμητικές διακρίσεις. Το έργο της αναγνωρίσθηκε διεθνώς και επιχορηγήθηκε από το Ίδρυμα Φορντ. Βραβεύθηκε από την Ένωση Αμερικανικού Εκπαιδευτικού Θεάτρου κερδίζοντας την μεγαλύτερή της διάκριση, το Παγκόσμιο Βραβείο Θεάτρου το 1963, αλλά κι από την Ακαδημία Αθηνών το 1974.
Τέλος, η Δόρα Στράτου μιλάει για το όραμά της σχετικά με την αξιοποίηση της μεγάλης συλλογής παραδοσιακών φορεσιών που συγκέντρωνε από όλη την Ελλάδα και που αποτελούσε την ιματιοθήκη του Θεάτρου, προαναγγέλλοντας την ίδρυση του “Ζωντανού Μουσείου”.
Περιλαμβάνονται πλάνα από το Θέατρο «Δόρα Στράτου» στου Φιλοπάππου.
Η εκπομπή προβλήθηκε στις 5 Μαΐου 1978.
Το πρωτότυπο φιλμ 16mm συντηρήθηκε, ψηφιοποιήθηκε και αποκαταστάθηκε στα εργαστήρια του Αρχείου της ΕΡΤ με τον νέο εξοπλισμό και τις υποδομές που πλέον διαθέτει (film scanner, color correction).
Δείτε περισσότερα στο http://archive.ert.gr