Καστοριά

Διόραμα στη Μάχη της Κλεισούρας (φωτο)

Στη σειρά WWII Military κυκλοφορεί το διόραμα “LAH Division Kleisoura Pass 1941” σε αναλογία 1/35 με 48 τεμάχια

Η Μάχη της Κλεισούρας έλαβε χώρα στις 13-14 Απριλίου 1941 όταν η γερμανική μονάδα Leibstandarte SS (LSSAH) επιτέθηκε στο ελληνικό πεζικό. Αυτό το στενό πέρασμα μεταξύ του όρους Βίτσι και του όρους Σινιάτσικο στη Δυτική Μακεδονία ήταν σημαντικό καθώς βρισκόταν στην αμυντική γραμμή προστατεύοντας τις ελληνικές διαδρομές αποχώρησης από την Αλβανία. Μάλιστα, οι Έλληνες είχαν πιάσει νωρίτερα αυτό το στρατηγικά χρήσιμο πέρασμα από τους Ιταλούς τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.
Οι ελληνικές απώλειες ήταν βαριές στη μάχη στα μέσα Απριλίου και ο LSSAH συνέλαβε 1.000 αιχμαλώτους. Η κατάληψη του περάσματος βοήθησε να σπάσει η κύρια γραμμή αντίστασης και επέτρεψε στα γερμανικά στρατεύματα να αποκόψουν τα στρατεύματα στην πόλη της Καστοριάς.
Η γερμανική μονάδα LSSAH, η οποία ξεκίνησε ως προσωπικός σωματοφύλακας του Φύρερ, ήταν ένας σχηματισμός μεγέθους ταξιαρχίας την εποχή της Επιχείρησης Μαρίτα, της εισβολής στην Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Το νεότερο σετ φιγούρων κλίμακας 1/35 της Dragon απεικονίζει τέσσερις Γερμανούς στρατιώτες από το επίλεκτο σύνταγμα LSSAH καθώς πολεμούν στο απόκρημνο έδαφος κοντά στο πέρασμα της Κλεισούρας.
Το κουαρτέτο περιλαμβάνει έναν διοικητή – μια απεικόνιση που δεν είναι άλλος από τον Kurt Meyer – και τρεις από τους στρατιώτες του. Εκείνη την εποχή, ο Ταγματάρχης Meyer ήταν διοικητής του τάγματος αναγνώρισης και ηγήθηκε προσωπικά μιας από τις επιθέσεις τα ξημερώματα της 14ης Απριλίου. Για αυτήν και τις επόμενες ενέργειες, ο Meyer τιμήθηκε με τον Σταυρό του Ιππότη. Λέγεται ότι σε ένα στάδιο πέταξε μια χειροβομβίδα στο μέσο των στρατευμάτων του για να εξασφαλίσει ότι η επίθεση θα συνεχιζόταν.
Οι τέσσερις πλαστικές φιγούρες είναι ολοκαίνουργιες και συνοδεύονται από μια ποικιλία όπλων, όπως η τσέχικης κατασκευής ZB vz. πολυβόλο 26 (ZB-26) και υποπολυβόλο Erma EMP-35.
Τα στρατεύματα φορούν στολές παραλλαγής. καθώς διεξάγουν την επίθεσή τους. Είναι σμιλεμένα έντονα σε ρεαλιστικές πόζες και οι μοντελιστές είναι βέβαιο ότι θα τους βρουν πολλές χρήσεις σε διοράματα.
dragon-models.com

 

 

 

Back to top button