Άργος ΟρεστικόΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Η Ξανθίππη Μουράτη επισκέφθηκε στη Βεργίνα τον νέο αρχαιολογικό χώρο των Αιγών, γράφει εντυπώσεις και δίνει οδηγίες

depositphotos.com

Χτες Κυριακή επισκέφτηκα τον αρχαιολογικό χώρο των Αιγών -Πολυκεντρικό Μουσείο Αιγών (Βεργίνα)
1. Το κεντρικό κτίριο του μουσείου (πριν φτάσεις στο χωριό Βεργίνα, στα δεξιά) είναι πολύ ωραίο αφενός σαν χώρος αφετέρου για τα εκθέματά του. Στα μείον ότι ακόμα δε λειτουργεί το καφέ και ότι στο εκδοτήριο των εισιτηρίων ήταν μόνο μία υπάλληλος και μία ακόμα κυρία προς επικούρηση, για ένα ταμείο. Με δεδομένο ότι είχε πολύ κόσμο και πολλά γκρουπ, ήταν λίγο αργή η διαδικασία με αποτέλεσμα να υπάρξουν εκνευρισμοί και φωνασκίες. Η καλύτερη λύση είναι να κόβουμε ηλεκτρονικά το εισιτήριό μας για να αποφεύγουμε την ουρά.
2. Το ανάκτορο των Αιγών που άνοιξε προς επίσκεψη τον Γενάρη. Είναι σε λόφο, όπου από ένα σημείο και μετά είναι χωματόδρομος. Τα αυτοκίνητα τα αφήνουμε στο παρκινγκ σχεδόν 700 μέτρα μακριά. Μπορούν να ανέβουν και μέχρι επάνω αλλά το πρόβλημα είναι ότι αν συναντηθούν δύο αυτοκίνητα με αντίθετη φορά, δεν θα χωρέσουν στον ίδιο δρόμο και δεν υπάρχει και χώρος για μανούβρα. Οπότε η λύση είναι τα πόδια. Το μείον είναι ότι δεν λειτουργεί ακόμα το κυλικείο, οπότε πάνω δεν υπάρχει νερό. Θα μπορούσαν να έχουν βάλει ένα μικρό κιόσκι να υπάρχουν μόνο νερά, αλλά τίποτα. Ούτε πολλή σκιά έχει. Αποφύγετε να πάτε μετά τις 11 που καίει ο ήλιος. Και πάρτε νερό μαζί σας. (Εγώ δεν πήρα και κόντεψα να λιποθυμήσω από τη δίψα μέχρι να ανέβω, με 30 βαθμούς λιοπύρι.) Επίσης το κυλικείο θα αργήσει να ανοίξει, γιατί το Υπουργείο κινείται με ρυθμούς χελώνας. Από την άλλη βδομάδα θα έρθουν στο φως και τα ψηφιδωτά μωσαϊκά που τώρα είναι ακόμα καλυμμένα.
3. Εντάξει για τους βασιλικούς τάφους δεν έχω να πω κάτι. Πάρα πολύ εντυπωσιακοί. Η αίθουσα είναι βυθισμένη στο μισόφωτο, αφενός για την προστασία των εκθεμάτων, αφετέρου για να μεταφέρει και την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε βασιλικό τάφο, κάτω από τη γη, οπότε θέλει λίγο προσοχή, στην κίνηση μέχρι να συνηθίσει το μάτι στο ημίφως. Τέλος υπήρχε πάρα πολύς κόσμος, πολλά γκρουπ με τουρίστες, Έλληνες και Ξένους και πολλά σχολεία.
Γνώμη μου, καλύτερα να πάτε κατά τις 8-8.30 το πρωί που ανοίγει (αν πάτε Κυριακή) για να αποφύγετε το σμήνος των τουριστών και να δείτε πράγματα με την ησυχία σας
Από το Facebook της Ξανθίππης Μουράτη

 

 

Back to top button