Καστοριά

Μητροπολίτης κ. Συμεών προς π. Γρηγόριο: Η ζωή στην Εκκλησία δεν είναι βίος ανθόσπαρτος

Ο κ. Συμεών τέλεσε την εις διάκονο χειροτονία του κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμιωτάκη, πνευματικό παιδί του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄

Την μνήμη του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄, κοντά στον οποίο ανατράφηκε πνευματικά, τίμησε το Σάββατο, 13 Απριλίου 2024, με συγκίνηση και κατάνυξη ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Συμεών.

Στο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Αγίου Μάρτυρος Εφραίμ του Θαυματουργού στο Πνευματικό και Διοικητικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης στη Λαμίας, ο κ. Συμεών τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, συνευχομένου και του Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεοδώρου εκ του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας.

Ο κ. Συμεών κατόπιν εγγράφου κανονικής αδείας και ευλογίας του Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεοδώρου, τέλεσε την εις διάκονο χειροτονία του κατά κόσμον Μιχαήλ Σαμιωτάκη, πνευματικό παιδί και επιστηθίου συνεργάτη του μακαριστού Μητροπολίτη Καστορίας κυρού Γρηγορίου του Γ΄, στον οποίο μάλιστα, προ της εις υποδιάκονον χειροθεσίας, έδωσε το όνομα του μακαριστού οσίου Μητροπολίτου Γρηγορίου του Γ’.

Ο νεοχειροτονούμενος π. Γρηγόριος, λαμβάνοντας αφορμή από τον καλό σπορέα Χριστό, με συγκίνηση αναφέρθηκε τόσο στον μακαριστό Μητροπολίτη κυρό Γρηγόριο, όσο και στον Πατριάρχη της αγάπης κ. Θεόδωρο, τον πνευματικό του πατέρα Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεόδωρο, αλλά και τον πνευματικό του αδελφό Μητροπολίτη Φθιώτιδος κ. Συμεών σημειώνοντας την ύψιστη τιμή να δέχεται τον πρώτο βαθμό της ιερωσύνης από τα τίμια χέρια του και να εκπληρώνεται ένας από ετών πόθος αφιερώσεως στην διακονία της Εκκλησίας.
Ο κ. Συμεών στην πατρική του προσλαλιά προς τον π. Γρηγόριο ανέφερε:

«Ιερολογιώτατε και λίαν αγαπητέ μου αδελφέ πατέρα Γρηγόριε, ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρος, ο Πατριάρχης όλων των φυλών και όλων των πολιτισμών, ο Πατριάρχης με την ανοιχτή αγκαλιά, ο Πατριάρχης με το ζωντανό και φωτεινό χαμόγελο, το καμάρι της Κρήτης, ο Πατριάρχης Θεόδωρος, μαζί με τον Σεβασμιώτατο και λίαν αγαπητό αδελφό Μητροπολίτη Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, επίσης φερώνυμο του Αγίου Θεοδώρου, κ. Θεόδωρο επεφύλαξαν μαζί με σένα ένα τεράστιο δώρο, μια τεράστια ευλογία στην ελαχιστότητά μου, το δώρο να ίσταμαι εδώ σήμερα όχι απλώς εις τύπον και τόπον Χριστού, αλλά να ίσταμαι σήμερα εδώ στη θέση ενός αγιασμένου προσώπου. Διότι σήμερα νιώθω ότι αυτήν εδώ τη χειροτονία μέσα από τα δικά μου ανάξια χέρια και την ανάξια μου ύπαρξη την τελεί ο Άγιος Μητροπολίτης και Πνευματικός μας Πατέρας Μητροπολίτης Καστορίας κυρός Γρηγόριος ο Γ’.

Δεν ξέρω αν σήμερα βρισκόμαστε στη Λαμία και στο ναό του Αγίου Εφραίμ ή βρισκόμαστε στο Καθολικό της Ζωοδόχου Πηγής στον Πόρο ή βρισκόμαστε στο εκκλησάκι της Ζωοδόχου Πηγής στο Επισκοπείο της Καστοριάς, δεν ξέρω αν βρισκόμαστε στη γη ή στον ουρανό, αλλά νιώθω ότι σήμερα είναι εδώ για μία ακόμη φορά παρών ο Άγιος Μητροπολίτης Καστορίας Γρηγόριος και ιδιαίτερα για σένα που τον αγάπησες, τον διακόνησες, που τον ακολούθησες.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο αδελφός μας, ο από Μιχαήλ πατήρ Γρηγόριος, βγαίνει για σπορά. Έτσι ξεκίνησε από την Κρήτη, εγώ ήμουν εννέα χρονών όταν ο νέος τότε Μιχαήλ ήλθε κοντά με τον νέο Μητροπολίτη μας μετά από την οδύνη και τη φρίκη του πένθους, της απώλειας από το τροχαίο θάνατο που κατά συγκυρία της ζωής έγινε εδώ έξω από τη Λαμία του μακαριστού Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου του Β’, του από Λέσβου καταγομένου, μετά από αυτή την οδύνη που μας είχε συνταράξει τις καρδιές όλων μικρών και μεγάλων και εμάς των μικρών παιδιών του δημοτικού σχολείου, του 8ου Δημοτικού Σχολείου, απέναντι ακριβώς από το Μητροπολιτικό Ναό της Καστοριάς, έφερε στην οδό Μητροπόλεως κάτω από το πατρικό μου σπίτι, όπου έγινε η υποδοχή του νέου Μητροπολίτου Καστορίας Γρηγορίου του Γ’, και η καρδιά μας αντίκρισε έναν άνθρωπο που ακτινοβολούσε αγάπη, καλοσύνη, πραότητα, με προθυμία, επιείκεια. Ακόμα και το χέρι του όταν το άγγιζες ένιωθες την αγιότητα, την καλοσύνη, την ασφάλεια, τη θαλπωρή.

Και ήρθε στην Καστοριά και μάλιστα εκ των κληρικών που τον συνόδευαν φερωνύμως π. Συμεών και άλλοι κληρικοί αλλά και λαϊκοί, νέα παιδιά, από τον Πειραιά, από την Κρήτη, από διάφορα σημεία της πατρίδος μας και πιστή λαμπάδα δίπλα του ο αδελφός Μιχαήλ, σήμερα Γρηγόριος, που φέρει το όνομα του μακαριστού Μητροπολίτου Γρηγορίου και θυμάμαι με ευγνωμοσύνη τις ώρες που περνούσαμε κοντά σου εκεί στο πρώτο βιβλιοπωλείο της Ταβιθά, δίπλα από το Μητροπολιτικό Ναό, που έσπερνες κοντά στο Δεσπότη μας, σε μας τα μικρά παιδιά το λόγο του Θεού, τη μαρτυρία του Ευαγγελίου, γιατί ο Θεός ξέρει το πότε, πώς και με ποιους τρόπους να προσκαλεί τους εργάτες του Ευαγγελίου και να τους οδηγεί εκεί που ο ίδιος γνωρίζει. Όπως φαίνεται από τότε σε προετοίμαζε γι’ αυτό το ταξίδι που τώρα ξεκινάς κοντά σε έναν ευγενή, εκλεκτό και φωτεινό αδελφό, τον Άγιο Μπραζαβίλ και Γκαμπόν κ. Θεόδωρο με την ευχή του γέροντά μας μέσα από ταλαιπωρίες και περιπέτειες αυτού του βίου, γιατί η ζωή της Εκκλησίας και η ζωή στην Εκκλησία δεν είναι βίος ανθόσπαρτος, στρωμένος με λουλούδια. Όσοι ζουν σε κόσμους ψευδαισθήσεων και πιστεύουν ότι η ζωή μέσα στην Εκκλησία είναι στρωμένη με ροδοπέταλα, αγνοούν το Μυστήριο της Εκκλησίας, το οποίο είναι Μυστήριο Αναστάσεως αλλά Αναστάσεως μέσα από το Γολγοθά, μέσα από το Σταυρό, μέσα από τη δοκιμασία, μέσα από την αμφισβήτηση, μέσα από την αμφιβολία.
Μέσα στο χώρο της Εκκλησίας κανείς βιώνει τα πάντα, τον έπαινο, το θαυμασμό αλλά και τη συκοφαντία, το λιθοβολισμό, την εύκολη στοχοποίηση. Αυτή είναι η ζωή του κληρικού και του αληθινού χριστιανού γι’ αυτό και πάντοτε η καταφυγή του είναι η Αγία Τράπεζα, εκεί είναι το λιμάνι του, εκεί είναι η παρηγοριά του κι εσύ αδελφέ μου π. Γρηγόριε στην Αγία Τράπεζα θα παρηγορήσε, από την Αγία Τράπεζα θα παίρνεις δύναμη γιατί στην Αγία Τράπεζα θα συναντάς πάνω απ’ όλα όλους εμάς που σε αγαπούμε, εκεί θα συναντάς ζώντες κεκοιμημένους, θα συναντάς εχθρούς και φίλους, θα συναντάς τους πάντες και από την Αγία Τράπεζα θα λαμβάνεις την ευχή και ευλογία, τολμώ να πω θα παίρνεις “καιρό”, για να λειτουργήσεις από τον μακαριστό Πνευματικό μας Πατέρα, Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγόριο τον Γ’.

Στην Αγία Τράπεζα, πάνω στο Ευαγγέλιο, θα φιλάς το χέρι του, την αγιασμένη του καρδιά, την αγιασμένη του ύπαρξη, όπως αξιώθηκες σήμερα να φορέσεις το χιτώνα της δικαιοσύνης, το δικό του ράσο, για να φέρεις πάνω σου, στο κορμί σου, στην ύπαρξή σου, να φέρεις την ευλογία του, την αγιασμένη τη βιοτή του, την αγιασμένη εμπειρία, την οποία βιώσαμε όλοι μας και γι’ αυτό όσα χρόνια και να περάσουν σαν χθες είναι εκείνη η πασχαλιά των Τριών Ιεραρχών της 30ης Ιανουαρίου 1996 που φτερούγισε η ψυχή του, χοροστάτησε όχι στο Μητροπολιτικό Ναό αλλά χοροστάτησε στο Ναό των Αγγέλων, στην εορτή του Αγίου Γρηγορίου μαζί με τους άλλους Ιεράρχες της Εκκλησίας μας, το Μέγα Βασίλειο και τον Άγιο Ιωάννη το Χρυσόστομο, όταν βυθίστηκε η Καστοριά και όχι μόνο, όταν βυθίστηκαν τα φτωχά παιδιά που ήρθαν από την Αλβανία με περιπέτειες οδοιπορώντας διωγμένα στο χάος και στην άβυσσο και βρήκαν αγκαλιά και πατέρα να τους βαπτίσει στη κολυμπήθρα της Εκκλησίας, να τους δεχτεί στην αγκαλιά του Χριστού, με τα χέρια του να τα ταΐσει, να τα ντύσει, να τα πλύνει, έγινε δούλος και διάκονος των πάντων ο Ιεραπόστολος, Ποιμένας και Μητροπολίτης μας Γρηγόριος ο Γ’.

Και εκείνη η μέρα ήταν μέρα απώλειας, αλλά ήταν και μέρα ανάστασης και πασχαλιάς, γιατί ο λαός του Θεού ήξερε ότι αποχαιρετούσε έναν Άγιο, αποχαιρετούσε έναν πατέρα, ο όποιος παντοτινά θα είναι παρών να ποιμαίνει, να οδηγεί, να δείχνει το δρόμο. Και τώρα π. Γρηγόριε σου δείχνει το δρόμο προς την ανατολή, σου δείχνει το δρόμο προς τα πέρατα της οικουμένης, σου δείχνει και πάλι το δρόμο της σποράς και πάλι να αναχωρήσεις από την Κρήτη όχι προς τον Βορρά αυτή τη φορά, αλλά προς το Νότο, ο οποίος λαχταρά για Χριστό, ο όποιος περιμένει να ακούσει το μήνυμα της Ανάστασης, το μήνυμα της ελπίδας και το μήνυμα της ζωής».

Κλείνοντας τον λόγο του ο κ. Συμεών προς τον π. Γρηγόριο σημείωσε:

«Εύχομαι ολοκάρδια και ολόψυχα κοντά στο Σεβασμιώτατο και λίαν αγαπητό αδελφό κ. Θεόδωρο, να διακονήσεις την εικόνα του Θεού την τραυματισμένη, την πεινασμένη, τη διψασμένη, τη ταλαιπωρημένη εικόνα του Θεού να τη διακονήσεις με την αγάπη σου, να μοιραστείς τις ταλαιπωρίες τις δικές σου με τις δικές τους, να γίνεις ένα με τους αδερφούς σου και να πορευθείς την οδό της Επαγγελίας προς την ουράνια πατρίδα, στην οποία δεν υπάρχουν ούτε χρώματα, ούτε φυλές, ούτε διαχωρισμοί, ούτε ταυτότητες πολιτιστικές, ούτε γλώσσες γιατί μονάχα μία γλώσσα, μία φυλή, ένας πολιτισμός υπάρχει στην ουράνια πατρίδα:

Η γλώσσα της αγάπης. Ο πολιτισμός της αγάπης, Η ταυτότητα της αγάπης που είναι ο ίδιος ο Χριστός μας ο Κύριος μας Ιησούς Χριστός».

Οι Ιερές Ακολουθίες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως (89,4 Fm) και από διαδικτύου, ενώ έψαλε ο Διευθυντής του Ωδείου της Ιεράς Μητροπόλεως «Γερμανός ο Μελωδός» Δρ. κ. Ανδρέας Ιωακείμ, συμπαραστατούμενος από μαθητές του Ωδείου.

Τέλος, ο κ. Συμεών τέλεσε και Αρχιερατικό Μνημόσυνο για τον μακαριστό Μητροπολίτη Καστορίας κυρό Γρηγορίου τον Γ’, ενώ ο Μητροπολίτης Μπραζαβίλ και Γκαμπόν, ο οποίος αύριο, στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου Λαμίας θα τελέσει την εις πρεσβύτερον χειροτονία του π. Γρηγορίου, ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον κ. Συμεών για την αδελφική αγάπη, φιλοξενία και συμπαράσταση, ιδιαίτερα στο ιερατικό ξεκίνημα του π. Γρηγορίου στην ιεραποστολική διακονία πλησίον του κ. Θεοδώρου.

Φωτογραφίες: Δημήτριος Ανάγνου

 

Back to top button