ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Ο εθελοντισμός είναι το ανώτερο στάδιο του πολιτισμού (του Βασίλη Κωνσταντίνου)

Πιστεύω ότι ο άνθρωπος γεννιέται για να φροντίζει τον εαυτό του, επομένως γεννιέται “εγωιστής”. Σε όλους ανεξαιρέτως τους πολιτισμούς όπου υπάρχει ανθρώπινη ύπαρξη παρουσιάζεται το ίδιο φαινόμενο. Ο άνθρωπος να φροντίζει πρώτα τον εαυτό του την επιβίωσή του.
Οι αναπτυγμένες κοινωνίες όμως είναι αυτές που ξεφεύγουν από το στενό “” εγώ” του, και αφού ικανοποιήσουν τις βασικές τους ανάγκες, ζητούν κάτι άλλο και έτσι από το “εγώ” πηγαίνουν στο εμείς.
Έτσι δίνουν ένα μέρος του εαυτού τους, ένα μέρος της δραστηριότητά τους, του ελεύθερου χρόνου τους, για το κοινό καλό. Θα ικανοποιήσουν το χόμπι τους αλλά ταυτόχρονα θα προσφέρουν και κάτι στην κοινωνία, στο σύνολο.
Χθες δεν πήγα για ορειβασία, θέλοντας να βοηθήσω τον Σύλλογο του Απόζαρι (το έκανα συμβολικά για λίγο, γιατί ήταν αρκετά άτομα), αλλά κυρίως να βοηθήσω πάνω στο Βουνό τους Φίλους του Περιβάλλοντος.
Η αποστολή τους ήταν να κόψουν χόρτα στον Προφήτη Ηλία και στον Άι Θανάση. Ήξερα ότι δεν θα είναι πολλά άτομα γιατί στους εθελοντές έχουμε πρόβλημα, σε αυτούς που κάνουν εύκολη και αβασάνιστη κριτική όχι.
Οι Φίλοι του Περιβάλλοντος είναι ένας παλιός σύλλογος που η παρουσία του είναι απαραίτητη, γιατί αν δεν υπάρχει αυτός ο σύλλογος ξαφνικά το Βουνό θα βρεθεί απροστάτευτο.
Ο Δήμος έχει τεράστια έκταση, δεν μπορεί να καλύψει όλες αυτές τις δραστηριότητες που κάνει επί χρόνια ο Σύλλογος. Για αυτό αξίζει τον κόπο όσοι και όταν μπορούμε να βοηθούμε.
Αυτό το “πού είναι το κράτος;” ή το “πού είναι ο Δήμος;”, “πού είναι οι αρμόδιοι”, όταν γίνεται καθολική αρχή είναι σκέτη καταστροφή.
Οι τοπικές κοινωνίες πρέπει να αυτενεργούν. να προωθούν δραστηριότητες που είναι κοινή ανάγκη να γίνουν. Και το περιβάλλον είναι έχει ανάγκη από τέτοιες δραστηριότητες. Και μάλιστα πολύ μεγάλη.
Τέλος ένα μεγάλο μπράβο σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν στα πλαίσια της ημέρας του Let’s do it Greece.
Εθελοντισμός = πολιτισμός.
Βασίλης Κωνσταντίνου

“Let’s do it Greece”: Καθαρισμό του Προφήτη Ηλία και τον Άι Θανάση από τους Φίλους Περιβάλλοντος Καστοριάς

 

Back to top button