Για να ξεχνάνε οι παλιοί και ν΄αγαπούν οι νέοι!
Ήταν θαρρώ Άνοιξη προς Φθινόπωρο του 1983. Εκείνη τη χρονιά, το καλοκαίρι συμμάχησε με το χειμώνα σε μια ανίερη μνημονιακή σύμβαση για αποχή τους από το ημερολογιακό έτος.
Τότε λοιπόν ένας τοπικός καστοριανός επιστημονικός-ερευνητικός Όμιλος στελεχωμένος από επίλεκτα, εξειδικευμένα και άρτια καταρτισμένα άτομα προέβησαν σε μια σειρά επιστημονικών δημοσιεύσεων με θέμα «Αποτύπωμα εν Στύσει» (ή λαϊκότερα «Όρθια Σόλα») στην ιστορική περιοχή της Μονής της Μαυριωτίσσης επί της εσωτερικής παραλιμνίου οδού της Καστοριάς.
Ο Όμιλος έφερε την ονομασία «Ερευνάμε και τα Σπάμε» διότι μετά από κάθε επιτυχία (και δεν ήταν λίγες) διοργάνωνε υπαίθριο γλέντι εις την παρα-Μαυριώτισσαν περιοχή και επιδιδόταν σε θραύση γυψίνων πλακιδίων, προϊόν (διαπ)κλοπής εκ των νυχτερινών λαϊκών καταστημάτων «Γαβ-Γαβ και ένα Νιάο» των αδερφών “Ονόματα Μη Λέμε” που βρισκόταν στο νιοστό χιλιόμετρο της (αντ)εθνικής οδού Καστοριάς-Δισπηλιού.
Στο εν λόγω κατάστημα έβρισκαν οικογενειακή θαλπωρή και γενετήσιο αγάπη μέσα στη μουσική πανδαισία των γαυγισμάτων και τους ξέφρενους ρυθμούς των μουσικών οργάνων πλείστα μέλη (πες 2 για να μην καίμε πολλούς, ο ένας εκ των οποίων ήταν μονίμως ο «Ωχ, Παναγιά μου») του Ομίλου.
Ο εν λόγω Όμιλος, παρά τις τεράστιες επιτυχίες του σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο στην συμβολή κατανόησης της εξέλιξης του ανθρωπίνου είδους από τους Neanderthals και τους σύγχρονους Homo sapiens στον κλασσικό άνθρωπο και στα καινοφανή ανθρωποειδή (δες Androids) και ενώ είχε όλες τις αναγνωρίσεις, πιστοποιητικά, τίτλους τιμών και εγγυήσεις από όλα σχεδόν τα συνεργαζόμενα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα της υφηλίου δεν του απενεμήθη (ακόμη;) το Νόμπελ Επιστημών.
Σαράντα χρόνια μετά το άδικο ξεχειλίζει, και σύσσωμη η διεθνής επιστημονική-ερευνητική κοινότητα απαιτεί με σθένος και παρρησία «Αποκατάσταση της Αδικίας! Δικαίωση Τώρα! Να δοθεί εδώ και τώρα το Nobel (όχι το Tide, Ariel ή κάποιο γενόσημο) στον Όμιλο!
Η Λίμνη ανήκει στα Ψάρια της! Η Σόλα ανήκει στο Παπούτσι!”
Στην πρώτη φωτογραφία απεικονίζονται κατά την διάρκεια επί τόπου ενδελεχούς ενδοσκόπησης και διαβούλευσης των πρώτων ευρημάτων τους τα εξής μέλη του ερευνητικού ομίλου (από αριστερά προς τα δεξιά) οι:
Παναγιώτης Μακρίδης – ο «φον Καγκελάριος Επικρατείας»
Απόστολος Πουπουλιάδης – ο «Άρχοντας του Εμπορίου»
Χαράλαμπος Βασιλειάδης – ο «Άναξ άνευ Ανακτοβουλίου”
Ιωάννης Σωτηρόπουλος – ο «Υπέροχος του Σταυρού»
Απόστολος Δούκης – ο «Δούκας της Μακεδονίας»
Αλέξανδρος Ζέρμας – ο «Πρίγκιπας των Βρυξελλών»
Χρήστος Μαργαρίτης – ο «Βαρόνος της Ορεστιάδος»
Στις δυο συμπληρωματικές φωτογραφίες (σκυφτοί πριν, καθιστοί και όρθιοι τώρα) εμφανίζονται επίσης οι:
Χρήστος Στεφανής – ο “Υψηλότατος υπερατλαντικός”, και
Αργύριος Δήμου – ο “Κόμης του Ντολτσό”
Από τις φωτογραφίες απουσιάζουν πολλά επίλεκτα στελέχη (όπως αυτοκράτορες, χαλίφηδες, μαρκήσιοι, σεΐχηδες, κ.ο.κ.) όπως και μούσες, (μετέπειτα) σύζυγοι, συντρόφισσες, συνεργάτιδες, και εμπνεύστριες των στελεχών του εν λόγω Ομίλου.
Χαράλαμπος Βασιλειάδης