Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Μουσική Άνοιξη 2024”: Το σεμινάριο με τον θρύλο της τζαζ Νίκο Τουλιάτο

Το σεμινάριο των κρουστών που έγινε στο Μουσικό Σχολείο Καστοριάς αποτελεί από μόνο του μια νίκη της ζωής απέναντι στις μισαλλόδοξες και περιοριστικές ιδεοληψίες.
Ένας σπουδαίος ντράμερ – μουσικός , ο Νίκος Τουλιάτος βρέθηκε να μιλάει στο αμφιθέατρο για μουσική με πλήθος μαθητών που έσπευσαν να τον ακούσουν .
Ένας θρύλος της μουσικής, συνεργάτης επί χρόνια του Θ. Μικρούτσικου , του Θεοδωράκη κι όλων των μεγάλων της εποχής παραμονές της μαύρης επετείου να εκπέμπει ανυπόκριτο αντισυμβατισμό, αλήθεια κι εμπειρία …
Αυτό είναι νίκη!
Τον Νίκο Τουλιάτο δεν τον γνώριζα.
Πήγα στην εκδήλωση πιο πολύ για να βοηθήσω στα διαδικαστικά, παρά για άλλο λόγο. Βρέθηκα ,όμως, να θαυμάζω τον παιδαγωγικό τρόπο πλαισίωσης των τεχνικών του υποδείξεων και την αμεσότητά του.
Μιλούσε για τη σημασία του αυθορμητισμού και της αποφασιστικότητας, τη σημασία της πλαισίωσης της μουσικής εκτέλεσης με βαθύτερο νόημα, τη σχέση του δημιουργού με το έργο του, την αξίωση σεβασμού και τη μέριμνα υπεράσπισης του δημιουργήματος, τη διαφορά της εργαλειακής προσέγγισης, από την ψυχοσωματική εμπλοκή στην ερμηνεία …
Ήταν τόσο ανάλαφρος αλλά και ουσιαστικός ο λόγος του, που επί τρεις ώρες τα παιδιά τον παρακολουθούσαν με θαυμαστή προσήλωση.
Πραγματικά σημαντικός!
Από το Facebook του Γρηγόρη Στεφάνου

Βιογραφικό από jazzbluesrock.gr

Ο ΝΙΚΟΣ ΤΟΥΛΙΑΤΟΣ, αποτελεί έναν από τους πλέον καταξιωμένους διεθνώς Έλληνες μουσικούς της JAZZ, σύγχρονης και αυτoσχεδιαζόμενης μουσικής. Βασικός συνεργάτης για περισσότερο από 30 χρόνια των Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοθωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α. έχει συνεργαστεί διεθνώς με τους Gunter Sommer – Herman Naehring – Mra Oma – Fredy Studer – Mark Ambrams – Michelle Vurcio – Peter Kowald – Σαβίνα Γιαννάτου – Don Parker – Ανδρέα Συμβουλόπουλο – Αnatoly Vapirof –Antony Ntotsef – Stoyan Yankoulov – Elitsa Todorova κ.α…
Έχει συνεργαστεί με εικαστικούς, καλλιτέχνες, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες Έλληνες και ξένους, έχει σκηνοθετήσει και παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα διεθνή φεστιβάλ: World festival of contemporary music in Vienna, Festival of Lille, Glaskov Opera, Edinburgh festival, Roote Liede festival of Berlin, Saint Louis University, Soweto (Νότια Αφρική), Πραιτόρια, Festival Mediterraneo, Μαρόκο, Varna, Bansco, Ρώμη, Πετρούπολη, ΣΜύρνη, Λισσαβόνα κ.α.
Mε προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 albums υπήρξε συνδημιουργός των ΙΣΚΡΑ – ΝΟΤΕS – ΚΑΡΜΑ – ΤΗΛΕΘΡΟΟΝ, δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ με την οποία συμμετείχε σε παραγωγές, ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό. Tο 1993 δημιούργησε μαζί με τον κόσμο την μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών (περίπου 30.000 άνθρωποι).
Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστά όργανα καθώς επίσης κρουστά ιδιοκατασκευής. Συνεργάζεται με τις εταιρείες κατασκευής κρουστών PEARL – PAISTE –  CARBOSTICK. Μέλος του Δ.Σ. του οργανισμού ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΥΝΟΛΑ – ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ, οργανωτής και πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του διεθνούς φεστιβάλ ΚΡΟΥΣΤΩΝ ‘CROUSSIS’ στο διεθνές φεστιβάλ ΠΕΤΡΑΣ στην ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗ.
Το 2004 συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, με ομάδα 400 ατόμων εθελοντών τυμπανιστών και την ομάδα ΗΧΟΔΡΑΣΗ και στην τελετή λήξης των αγώνων με ομάδα 30 μουσικών, χορευτών και ηθοποιών χρησιμοποιώντας αντικείμενα των αθλητών σαν κρουστά όργανα, σε δική του σύνθεση.

Back to top button