Καστοριά

Ψήφισμα του ετήσιου συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Καστοριάς

Οι  σύνεδροι του  Ε.Κ. Καστοριάς ΟΜΟΦΩΝΑ διαπιστώνουν ότι :  η κατάσταση που βιώνει ο λαός μας και ιδιαίτερα  η  περιοχή  μας είναι δραματική και σ αυτήν θα πρέπει να βάλουμε ένα λιθαράκι ώστε οι εργαζόμενοι να βγούμε κερδισμένοι και  ταυτόχρονά  οι άνεργοι να δουν με αισιοδοξία το  αύριο της περιοχής μας.

Πληρώσαμε την κρίση με δραστικές μειώσεις μισθών και τώρα στην ανάπτυξη πληρώνουμε με την ακρίβεια και  την απώλεια θέσεων εργασίας.

Πληρώνουμε πανάκριβο ρεύμα και θέρμανση με την εργατική τάξη της περιοχής να βυθίζεται στην ενεργειακή φτώχεια για να βγάζουν  «απρόσμενα» τεράστια κέρδη οι επιχειρηματικοί όμιλοι.

Πληρώνουμε πανάκριβα στο Σούπερ Μάρκετ για τρόφιμα κ.α για να βγάζουν υπέρογκα κέρδη οι μεγαλέμποροι. Πληρώνουμε πανάκριβα τα καύσιμα για να εκτοξεύονται τα κέρδη  των εφοπλιστών.

Στην περιοχή μας πληρώνουμε και την πολιτική της δήθεν πράσινης μετάβασης. Πολιτική που έχει εκτοξεύσει την ανεργία, την μετανάστευση εργαζομένων, έχει εκτινάξει την τιμή του ρεύματος και της θέρμανσης , έχει μετατρέψει βουνά και λαγκάδια (ακόμα και περιοχές natura) σε ένα απέραντο……… εργοτάξιο.

Η περιοχή μας αποτελεί πεδίο εφαρμογής για το «νέο» ΕΣΥ, που θα εμπορευματοποιήσει παραπέρα την υγεία, θα οδηγήσει την μετατροπή του Νοσοκομείου μας  σε υποβαθμισμένο Κέντρο Υγείας. Οι ελλείψεις και η υποστελέχωση σε όλες τις κλινικές είναι τραγικές. Θα  έχει σαν αποτέλεσμα οι κάτοικοι  της  περιοχής  μας να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη και όσοι δεν έχουν να πεθαίνουν.

[Το κράτος των επιχειρηματικών ομίλων είναι επιτελικό και γρήγορο, όταν πρόκειται να υπερασπιστεί τα δικαιώματα τους, εμφανίζεται όμως ανίκανο να προστατεύσει τη ζωή και το βιός των εργαζομένων με αποτέλεσμα να σκοτώνονται τα νιάτα στα Τέμπη, να καιγόμαστε  , να πνιγόμαστε από έλλειψη μέτρων προστασίας από φυσικές καταστροφές,.(Αλεξανδρούπολη, Θεσσαλία κ.α).

Την ίδια ώρα ιδιωτικοποιούν πανεπιστήμια, συγχωνεύουν σχολικές μονάδες, καταργούν σχολικές επιτροπές μετατρέπουν την μόρφωση των παιδιών μας σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα που θα είναι για λίγους.

Μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις το Συνέδριο του Ε.Κ Καστοριάς πρέπει να αποτελεί ένα σταθμό για την εργατική τάξη της περιοχής και  όχι  μόνο. Μια ζωντανή, συλλογική διαδικασία όπου αντιπρόσωποι από όλους τους κλάδους των εργαζομένων από κοινού να οργανώνουν την πάλη τους ενάντια στην πολιτική που τους μαυρίζει τη ζωή.

Είμαστε εδώ και παλεύουμε για ένα κίνημα που  βάζει μπροστά τις ανάγκες και τα συμφέροντα των εργατών και  συνολικά όλων   των κατοίκων  του  Νομού . Που θα συγκρούεται με τις απαιτήσεις του κεφαλαίου, που θα παλεύει κάτω από τη σημαία των δικών του συμφερόντων και της προοπτικής που έχει ανάγκη η εργατική τάξη, μιας προοπτικής που μπορεί να εξασφαλίσει την ικανοποίηση των αναγκών μας

Τα Συνδικάτα των εργαζομένων  ΕΙΝΑΙ  ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΑ  ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ  ΣΥΓΚΛΗΣΕΙΣ  να βρίσκουν  και να προβάλουν αυτά  που ενώνουν  την κοινωνία,  διασφαλίζουν  την αξιοπρεπή διαβίωση και  διασφαλίζουν το μέλλον της  νέας  γενιάς,  ανεξάρτητα από χρώματα και διακρίσεις.

ΕΙΝΑΙ  ΣΤΟΧΟΣ  ΚΑΙ  ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ   η  μαζική συμμετοχή των εργαζομένων, με συλλογική λειτουργία και  ξεκάθαρους  στόχους  με  μοναδική  επιδίωξη την  καλυτέρευση των  συνθηκών  εργασίας και την  πραγματική  ΚΑΙ ΟΧΙ  την πλασματική  μείωση  της  ΑΝΕΡΓΙΑΣ .

Παλεύουμε για:

  •  ΓΙΑ  ΤΗΝ ΣΥΝΕΧΙΣΗ  ΤΟΥ  ΦΡΑΓΜΑΤΟΣ  ΤΟΥ  ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ
  • ΓΙΑ  ΥΛΟΠΙΗΣΗ  ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΩΝ  ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ  ΚΑΙ  ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ
  • ΓΙΑ  ΝΕΕΣ  ΘΕΣΕΙΣ  ΕΡΓΑΣΙΑΣ
  • ΓΙΑ  ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ  ΤΟΥ  ΚΛΑΔΟΥ  ΤΗΣ  ΓΟΥΝΑΣ  ΓΙΑ  ΝΑ  ΥΠΑΡΞΕΙ  ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ
  • Υπογραφή Σ.Σ.Ε για όλους τους εργαζόμενους με αυξήσεις στους μισθούς, στις κοινωνικές παροχές.
  • Ρεύμα φθηνό για όλο το λαό. Κατάργηση η μείωση των έμμεσων φόρων. (ΦΠΑ, ΕΚΦ και πλαφόν στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων. Κατάργηση του χρηματιστήριου ενέργειας.  Καμιά διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος, νερού σε εργατική  οικογένεια.
  • Απαγόρευση πλειστηριασμών σπιτιών πρώτης κατοικίας. Κανένα σπίτι εργαζόμενου, του λαού στ; χέρια των τραπεζιτών. Αφορολόγητο όριο 12.000€ προσαυξημένο κατά 3.000€ για κάθε παιδί. Κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Κατάργηση του ΕΝΦΙΑ για τα εργατικά νοικοκυριά.
  • Όχι στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια.
  • Δωρεάν δημόσια υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους. Μόνιμες προσλήψεις τώρα στα νοσοκομεία, τα ΚΥ, τα περιφερειακά ιατρεία, το ΕΚΑΒ. Αύξηση της χρηματοδότησης για την δημόσια υγεία.
  • Καμία εμπλοκή της χώρας στους  πολέμους. Να επιστρέψουν φαντάροι και ναύτες που βρίσκονται εκτός συνόρων.

ΤΟ ΠΡΟΕΔΡΕΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ

ΓΚΟΣΔΑΣ  ΙΩΑΝΝΗΣ

ΜΑΧΑΙΡΑΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Back to top button