ΚαστοριάΝεστόριο

SOS για το μονοπάτι του καταρράκτη στην Τσούκα (του Παύλου Γάκου)

Πάλι το κάναμε το θαύμα μας….
Ο Δήμος Νεστορίου με τις διαχειριστικές μελέτες υλοτόμησης στο “Μονοπάτι του Καταρράκτη” της Τσούκας, προχωρά «το σχέδιο υποβάθμισης» του Νεστορίου.
Μετά από την δραματική μείωση του πληθυσμού, τον ξενιτεμό των ανθρώπων για αναζήτηση εργασίας, τον μαρασμό των σχολείων, το κλείσιμο των υπηρεσιών και με την δικαιολογία των «συνηγόρων» του, που απαντούν «…ότι η Δημοτική αρχή νοιάζεται περισσότερο από τον καθένα για το καλό του τόπου μας και ότι με τις κατάλληλες οδηγίες για τον τρόπο της υλοτομίας , δεν θέλει την καταστροφή του μονοπατιού..», προχώρησε στο σημάδεμα των δέντρων που πρόκειται να υλοτομηθούν στο Μονοπάτι του Καταρράκτη.
Σημάδεψαν, νεαρά και μικρά σε μέγεθος και μάλλον ακατάλληλα , δέντρα για υλοτόμηση , σε ένα πανέμορφο δασύλλιο που αναπτύσσεται τουριστικά.
Θέλουν να το υλοτομήσουν , αφενός για τις ατομικές ανάγκες (θέρμανσης) του Νεστορίου, αφετέρου για …να το αναζωογονήσουν , να το εξυγιάνουν και να το φροντίσουν…( όπως λένε) και αναρωτιούνται που είναι το κακό…
Ρωτούν, χωρίς ντροπή, όσους διαφωνούν, αν πρέπει να σταματήσει η υλοτομική δραστηριότητα στον Νομό…


Το Νεστόριο έχει δικά του χιλιάδες, στρέμματα δάσους, που υλοτομούνται εδώ και εκατοντάδες χρόνια από τους κατοίκους τα παλιότερα έτη και από τους δασικούς συνεταιρισμούς αργότερα και μέχρι και σήμερα.
Τι θέλουν να μας που δηλαδή, ότι τελείωσαν τα δέντρα στα βουνά και ήρθαν να ξυλεύσουν τα δασύλλια δίπλα σε κατοικημένες περιοχές και μάλιστα σε δασύλλια που αναπτύσσονται τουριστικά?
Τι έγινε τελικά, τελείωσαν οι διαχειριστικές μελέτες για τις ατομικές ανάγκες Νεστορίου που είχαν γίνει πριν δέκα χρόνια, σε δάση? Τελείωσαν νωρίτερα και στράφηκαν στα δασύλλια? Γιατί?…..
Ή μήπως όπως λένε, ότι θα κάνουν καλλωπισμό στο δασύλλιο, η διαχειριστική μελέτη (προηγούμενου Δημάρχου), ήταν απλώς καλλωπιστική και εξυγίανσης του Δασυλλίου?…και όχι καυσοξύλευση για τις ατομικές ανάγκες του Νεστορίου?
Το Μονοπάτι του Καταρράκτη, έγινε με ιδιωτική πρωτοβουλία και έξοδα. Έγινε με αγάπη για την περιοχή και με αγάπη το αγκάλιασαν όλοι όσοι το περπάτησαν.
Χιλιάδες περιπατητές και φυσιολάτρες, μεγάλοι και παιδιά χάρηκαν την πανέμορφη φύση και λάτρεψαν το σκάσιμο των νερών στον καταρράκτη.
Δεκάδες θετικά σχόλια υπάρχουν στο ίντερνετ. Δεν τα είδαν?
Και ας μας πουν , που κόπτονται ότι σχεδιάζουν μονοπάτια για την τουριστική ανάπτυξη του τόπου. Πιο από τα μονοπάτια που έφτιαξαν τα τελευταία χρόνια και ξόδεψαν χιλιάδες ευρώ Δημοσίου Χρήματος, αν έχει περπατηθεί από κανέναν ή έστω από αυτούς τους ίδιους? Ας μας πούνε αν σήμερα είναι σε κατάσταση να τα περπατήσει κάποιος…
Ή μόνο σχεδιάζουμε μονοπάτια;


Οι υλοτομήσεις , οι αναθέσεις, οι προσλήψεις, είναι καλές αλλά δεν πάνε τον τόπο μπροστά.
Για να καταφέρουμε να κρατηθούμε στον τόπο μας πρέπει να δημιουργούμε τις κατάλληλες υποδομές. Εμείς , θέλουμε , να είμαστε τουριστικός προορισμός και γι αυτό , ιδιωτικά βάλαμε ένα ακόμη λιθαράκι για τον σκοπό αυτό, δημιουργώντας το μονοπάτι. Έγινε για να βοηθήσει και τα καφενεία του τόπου, τα ξενοδοχεία, τα ταβερνάκια, τα σούπερ μάρκετ.
Δεν θα θυσιάσουμε το μονοπάτι που είναι το καταφύγιο ανθρώπων, πουλιών, ζώων, για εκατό χωρικά καυσοξύλων.
Ας μας απαντήσει κάποιος ΑΡΜΟΔΙΟΣ και όχι ένας μισθωτός συμβασιούχος του Δήμου ή ένας υπάλληλος της Δασικής υπηρεσίας, γιατί αφήσαμε τα δάση και πιάσαμε τα δασύλλια?
Γιατί με αυτήν την λογική, αύριο θα ξυλεύσουν και τα άλλα δασύλλια μέσα και δίπλα στο χωριό. Τα οποία θα έπρεπε εδώ και χρόνια να καλλωπιστιστούν (όπως πολλές φορές είχα προτείνει και με ιδιωτική πρωτοβουλία). Θα έπρεπε να αποτελούν τόπο ξεκούρασης και ηρεμίας για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες.
Ο μικρόκοσμος μας θα έρθει η ώρα να γκρεμιστεί αν συνεχίσουμε να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν δίπλα μας.
Αν συνεχίσουμε να κοιτάμε μόνο το στενό προσωπικό μας συμφέρον και τους αφήνουμε να υποβαθμίζουν τους φόβους, να ωραιοποιούν την ερημοποίηση, σύντομα θα δούμε και άλλα παράξενα.
Δεν πρέπει να θυσιάσουμε το μέλλον το δικό μας, των παιδιών μας και της φύσης , ακούγοντας πως όλα γίνονται για το καλό μας…..

ΓΑΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ

Το σημείο που είναι το Μονοπάτι του Καταρράκτη όπου θα γίνει η υλοτόμηση:

Back to top button