Κόσμος

Ταϊλάνδη: «Μείνετε στα σπίτια σας» προειδοποιούν οι Αρχές – Στο έλεος του καύσωνα η Μπανγκόκ

Η Ταϊλάνδη είναι αντιμέτωπη με νέο κύμα καύσωνα, το οποίο ώθησε τις αρχές να ζητήσουν από τους κατοίκους της Μπανγκόκ να παραμείνουν στα σπίτια τους.

«Προσοχή, ο δείκτης ζέστης για σήμερα έφτασε στο επίπεδο που θεωρείται εξαιρετικά επικίνδυνο. Φροντίστε να αποφύγετε να περάσετε χρόνο σε εξωτερικούς χώρους», προειδοποίησαν οι τοπικές αρχές της ταϊλανδικής πρωτεύουσας στο Facebook.

Το επίπεδο ανώτατου κινδύνου για την υγεία θεωρείται στη Μπανγκόκ όταν η αισθητή θερμοκρασία — που υπολογίζεται λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες πέρα από το θερμόμετρο, όπως ο άνεμος και η υγρασία-ξεπερνά τους 52 βαθμούς Κελσίου.

Η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Ταϊλάνδης προβλέπει ότι το θερμόμετρο θα φτάσει σήμερα στην πρωτεύουσα τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Ο Απρίλιος θεωρείται ο πιο ζεστός μήνας στην Ταϊλάνδη, αλλά φέτος ο καύσωνας έχει επιδεινωθεί λόγω του φαινομένου El Niño, εξαιτίας του οποίου η θερμοκρασία έχει φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ.

Την Τρίτη στην επαρχία Λαμπάνγκ, στα βόρεια, η θερμοκρασία έφτασε τους 44,2 βαθμούς Κελσίου, λίγο πάνω από το περσινό ρεκόρ που είχε καταγραφεί στην επίσης βόρεια επαρχία Τακ (44,6 βαθμοί), σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία.

Στη Μπανγκόκ, μια μητρόπολη δέκα εκατομμύρια κατοίκων και δημοφιλή τουριστικό προορισμό, η θερμοκρασία ενδέχεται να αυξηθεί ακόμη περισσότερο τις επόμενες ημέρες.

Η κυβέρνηση της Ταϊλάνδης συνιστά στους πολίτες να πίνουν πολλά υγρά, να βάζουν αντηλιακό και να κάνουν σπορ μόνο σε εσωτερικούς χώρους για να αποφύγουν τη θερμοπληξία.

Το 2023 ήταν η πιο ζεστή χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ παγκοσμίως. Στην Ασία οι επιπτώσεις των κυμάτων καύσωνα γίνονται ολοένα και πιο σοβαρές, υπογράμμισε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας χθες σε ανακοίνωσή του.

ΑΠΕ

Back to top button