Ελλάδα

Ρατσισμός στην Ελλάδα: Βιασμός, κλοπές και παρακράτος στα σύνορα

Υπερδιπλασιάστηκαν τα καταγεγραμμένα περιστατικά ρατσιστικής βίας στην Ελλάδα μέσα σε ένα χρόνο. Τα θύματα, το προφίλ των δραστών και η απρόκλητη βία σε κοινή θέα.



Έντονη και συνεχής φαίνεται να είναι η ρατσιστική βία στην Ελλάδα, σύμφωνα με Ετήσια Έκθεση του Δικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Στο δημόσιο χώρο, σε αστυνομικά τμήματα, σε κέντρα κράτησης, σε σχολεία, η ρατσιστική βία είναι “παρούσα” με τα περιστατικά που καταγράφονται να αποτελούν μονάχα την κορυφή του παγόβουνου.

Συγκεκριμένα, κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2023, το Δίκτυο κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 158 περιστατικά ρατσιστικής βίας, παραπάνω από τα διπλάσια σε σχέση με την καταγραφή του 2022 που περιελάμβανε 74 περιστατικά.

Στην πλειονότητα των περιστατικών, στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο καθώς και ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα. Ειδικότερα, σε 89 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες, πρόσφυγες ή αιτούντες άσυλο, λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας ή χρώματος. Σε κάποια από αυτά τα περιστατικά υπήρξε διατομεακή στοχοποίηση με τα θύματα να βρίσκονται στο στόχαστρο των δραστών λόγω διάφορων παραγόντων όπως ο σεξουαλικός προσανατολισμός, η ταυτότητα φύλου ή/και η αναπηρία.

Η Μαρία Γαβουνέλη Πρόεδρος στην Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και Καθηγήτρια στη Νομική Σχολή και μέλος του Κέντρου Ερευνών για το Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο – Athens PIL, Διευθύντρια του Κόμβου Αριστείας για τις Προσφυγικές και Μεταναστευτικές Σπουδές – RMS Hub του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, συντονίστρια του Θερινού Σχολείου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Harvard καθώς και Ειδική Σύμβουλος (Senior Policy Advisor), ΕΛΙΑΜΕΠ. Γενική Διευθύντρια του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής – ΕΛΙΑΜΕΠ, 2023-, Senior Policy Advisor από το 2020. Είναι επίσης η πρώτη πρόεδρος της Συμβουλευτικής Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων στο Κέντρο του ΟΟΣΑ για τον Πληθυσμό στην Κρήτη.

ΑΠΕ

Back to top button