Καστοριά

Η χώρα της “φαιδράς πορτοκαλέας” και η …τύχη του Αιολικού «ΔΟΥΚΑΣ» (Βασιλειάδα – Βέργα – Λέχοβο)

Έχω αναφερθεί  πολλάκις ότι για την κατασκευή της  Αιολικής Βιομηχανικής Εγκατάστασης  στη περιοχή «Δούκας»  Βιτσίου, μεταξύ άλλων,  η εξαπάτηση ή η ανεπάρκεια (από ιθύνοντες)  ήταν μια ευρεία πρακτική και στάση.

Ακόμη από την αδειοδότηση του Δήμου Καστοριάς, εν μέσω «Κόβιτ»,  με την επίκληση  της σύμφωνης γνώμης της κοινότητας Κλεισούρας (υπάρχουν εύλογες αμφισβητήσεις εάν υφίσταται με τις τυπικές  προϋποθέσεις του Αυτοδιοικητικού Νόμου, εξάλλου στα πρακτικά του Δήμου της σχετικής συνεδρίασης αναφέρει σύμφωνη γνώμη του πρόεδρου της Τοπικής κοινότητας που δεν κατέχει ουδεμία τυπική ισχύ, ωστόσο το Δημοτικό Συμβούλιο με εξαίρεση ελαχίστων υπερψήφισε την έγκριση).

Η τοπική κοινωνία της Βασιλειάδας και Βέργα που πληττόμαστε άμεσα από την εγκατάσταση που είναι ακριβώς πάνω από το κεφάλι μας,  δεν λάβαμε καν  γνώση και δεν  ρωτηθήκαμε (όπως και το όμορο  Λέχοβο του Δήμου Αμυνταίου).

Ο Δήμος Καστοριάς (δια του Δημάρχου) ισχυρίστηκε ότι ουδεμία Ανεμογεννήτρια δεν εγκαθίσταται στην  δική του περιοχή αλλά έδωσε μόνο άδεια για «χρήση» κοινοτικού δάσους Κλεισούρας.

Σε πολύ όψιμη κοινοτική συνέλευση στο Λέχοβο (για την πληρότητα του οικολογικού φακέλου της Εταιρείας, που ήταν σε αυτή τη φάση η γνωστή μας ΔΕΗ), Περιφερειάρχης και Αυτοδιοικητικοί παράγοντες ισχυρίστηκαν ότι στο Λέχοβο εγκαθίσταται μόνο μια Ανεμογεννήτρια  και ότι οι άλλες τέσσερις ήδη εγκρίθηκαν από τον Δήμο Καστοριάς (και πρότειναν μάλιστα την μη αποδοχή του έργου, λόγω των ασήμαντων ανταποδοτικών, εν τέλει η «μοιρασιά»: 2 Λέχοβο και 3 Βασιλειάδα – Βέργα).

Η τοπική κοινωνία του Λεχόβου απέρριψε  την πρόταση εγκατάστασης του έργου.

Ωστόσο το έργο προχώρησε, παρόλο που δεν είχαν ακόμη εγκριθεί τελικά και ορισμένες περιβαλλοντικές προϋποθέσεις και παρά τις προσφυγές κατοίκων, συλλόγων, φορέων,  Τοπικών κοινοτήτων, περιβαλλοντικών οργανώσεων  (αρκετές «απερρίφθησαν» από τα Δικαστήρια και σε αρκετές αναμένονται ακόμη αποφάσεις  – άλλη ιστορία αυτή!).

Οι εργασίες συνεχίστηκαν και σε περίοδο που δεν επιτρέπονταν ρητά από τις περιβαλλοντικές μελέτες (Δεκέμβριος 2023 μέχρι Μαρτιος2024 (λόγω διαχείμασης της Αρκούδας)  και Απρίλιος μέχρι Ιούνιος 2024 (λόγω της ορνιθοπανίδας).

Προσφύγαμε πάλι στα Δικαστήρια (κάτοικοι της περιοχής και περιβαλλοντικές οργανώσεις λόγω της εμφανούς παρανομίας, ωστόσο δεν υπήρξε αρχή του Κράτους να το επιβεβαιώσει (δεν θα ιστορήσω τις «δικαιολογίες» τους).

Εκδόθηκε, όμως, ένα έγγραφο από την «Αποκεντρωμένη Περιφέρεια»(8-2-2024) και παραθέτω αυτούσιο Φώτο -απόσπασμα: 

Αυτήν την εκτίμηση, μαζί και με την συνολική αντίθεση μας στο έργο, προχθές, πήγαμε η Τοπική κοινότητα Λεχόβου και κάτοικοι των όμορων οικισμών  να υπερασπιστούμε και στο πεδίο, διότι και οι κατασκευαστικές εργασίες  παρανόμως συνεχίζονταν.

Ωστόσο μετά ορισμένες μέρες «πήραν φωτιά  τα επιτελεία» και μας παρέθεσαν την εξής εκτίμηση της «Αποκεντρωμένης Περιφέρειας» δια του Αρμοδίου:

«…Όπως μπορείτε να εντοπίσετε στο Υπόμνημα Πεπραγμένων Εργασιών Μαρτίου

2024, η έναρξη/λήξη συγκεκριμένων σταδίων κύκλου ζωής ειδών πανίδας

εξειδικεύονται κάθε φορά με βάση τα αποτελέσματα των εργασιών πεδίου του

προγράμματος παρακολούθησης. Ειδικότερα, για τα είδη ορνιθοπανίδας

εκτιμήθηκε ως έναρξη της αναπαραγωγικής περιόδου η 5η Απριλίου 2024 και

ως λήξη του χειμέριου ύπνου της Αρκούδας η 15η Μαρτίου 2024. Για το λόγο

αυτό θεωρήθηκε ότι είναι δυνατή η ύπαρξη ενός χρονικού διαστήματος 15

Μαρτίου – 5 Απριλίου 2024 στο οποίο μπορούν να εκτελεστούν οχλούσες

κατασκευαστικές εργασίες (αποψιλώσεις και αρχικές εκσκαφές)…»

Όχι , μην απορείτε! Γιατί και πως…

Σας δίνω αύθις και ένα «ντοκουμέντο», από τα λεγόμενα «αποτελέσματα εργασιών πεδίου του προγράμματος παρακολούθησης»  για να διαπιστώσετε την ακρίβεια τους , την αλήθεια τους, και την ουσία τους!

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEiv3Nyt8Qx_Bx4CCFZZq1oVCUq1qJakt0m9BhlRIKkQQEFfCFrYMRZ5es-FuL3hS32zxtT3E9pj4bUxLdWJaMiLTb24ALygqP8zyI2iDU0b4Wlul0soi0przWOMZpzhZ0cQFk89_UkNZsOGwyXoTZxb1ZXyVMvpj2po2kXGs_yI__iWLIMzucir8JwKA1Eb/s918/%CF%86%CF%89%CF%84%CE%BF%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%B9%CE%BA%CE%B7%20%CF%80%CE%B1%CF%81%CE%B1%CF%80%CE%BB%CE%B1%CE%BD%CE%B7%CF%83%CE%B7.PNG

Προφανώς στη ρύμη να δώσουν «βολικά» στοιχεία δεν «πρόκαναν» να αλλάξουν τις ημερομηνίες της κάμερας ή η πρακτική της «μονταζιέρας» αυτή η γνωστή πρακτική στο Ελληνικό σύμπαν δεν  «δούλεψε» αρκετά καλά (υπάρχει άραγε αρμόδια αρχή να επιληφθεί;)

Σαν συμμέτοχος στην προσπάθεια να σώσουμε το βουνό μας, κάπως έτσι αντιλήφτηκα τα πράγματα.

Μπροστά  στην πολιτική λαίλαπα των περιβαλλοντικών καταστροφών, η κοινωνία μας είναι αφοπλισμένη!

Το ίδιο και η έκφραση των δημοκρατικών και συνταγματικών μας δικαιωμάτων και υποχρεώσεων.

Μόνο η μεγάλη και αγωνιστική  συνδρομή των πολλών, ίσως, να είναι μια θετική προσδοκία!

Εν κατακλείδι:

Οι Μήδοι πέρασαν.

Ωστόσο… Μαραθώνες έπονται!

Λιούζας Στέφανος

Τεχνολόγος Ηλεκτρολόγος Μηχανικός – Βιοκαλλιεργητής

Βασιλειάδα Καστοριάς

4/4/2024

liouzasstefanos.blogspot.com

Back to top button