Κόσμος

Ιστορικό βήμα για τη μαριχουάνα στις ΗΠΑ

Η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να επαναταξινομήσει τη κάνναβη, χαλαρώνοντας τους περιορισμούς σε εθνικό επίπεδο. Όπως αναφέρει το NBC NEWS, η κάνναβη ταξινομείται επί του παρόντος μαζί με ναρκωτικά όπως η ηρωίνη και το LSD. Η αμερικανική Υπηρεσία Καταπολέμησης Ναρκωτικών (DEA) αναμένεται να την επαναταξινομήσει σε μια κατηγορία που περιλαμβάνει την παρακεματόλη και τα στεροειδή.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν θα κάνει ένα ιστορικό βήμα προς την κατεύθυνση της χαλάρωσης των ομοσπονδιακών περιορισμών στην κάνναβη, σχεδιάζοντας να ανακοινώσει σύντομα έναν προσωρινό κανόνα που θα επαναταξινομεί το ναρκωτικό για πρώτη φορά από τότε που τέθηκε σε ισχύ ο νόμος περί ελεγχόμενων ουσιών πριν από περισσότερα από 50 χρόνια, αναφέρουν τέσσερις πηγές με γνώση της απόφασης στο NBC News.

Η DEA αναμένεται να εγκρίνει γνωμοδότηση του Υπουργείου Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών σύμφωνα με την οποία η μαριχουάνα θα πρέπει να επαναταξινομηθεί από την πιο αυστηρή κατηγορία Schedule I στη λιγότερο αυστηρή Schedule III, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά που η αμερικανική κυβέρνηση θα αναγνωρίσει τα πιθανά ιατρικά οφέλη της και θα αρχίσει να τα μελετά σοβαρά.

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης «συνεχίζει να εργάζεται πάνω σε αυτόν τον κανόνα», δήλωσε αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν. «Δεν έχουμε κανένα περαιτέρω σχόλιο προς το παρόν».

Από το 1971, η μαριχουάνα βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με την ηρωίνη, τις μεθαμφεταμίνες και το LSD. Κάθε ουσία που υπάγεται στην κατηγορία Schedule I ορίζεται ως φάρμακο χωρίς αποδεκτή ιατρική χρήση και με υψηλό δυναμικό κατάχρησης. Στις ουσίες της Schedule III περιλαμβάνονται η παρακεταμόλη με κωδεΐνη, τα στεροειδή και η τεστοστερόνη.

Με την ανακατάταξη της κάνναβης, το φάρμακο θα μελετάται και θα ερευνάται πλέον για τον εντοπισμό συγκεκριμένων ιατρικών οφελών, ανοίγοντας την πόρτα στις φαρμακευτικές εταιρείες να εμπλακούν στην πώληση και διανομή της ιατρικής μαριχουάνας στις πολιτείες όπου είναι νόμιμη.

Ο Τζο Μπάιντεν έδωσε εντολή στο Υπουργείο Υγείας και Ανθρωπίνων Υπηρεσιών τον Οκτώβριο του 2022 να επανεξετάσει την ταξινόμηση της μαριχουάνας. Οι ομοσπονδιακοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι υπάρχουν αξιόπιστες αποδείξεις ότι η κάνναβη παρέχει ιατρικά οφέλη και ότι ενέχει χαμηλότερους κινδύνους για την υγεία από άλλες ελεγχόμενες ουσίες.

ertnews.gr

Back to top button