Ελλάδα

Γαϊδουροχώρα: Ένα μέρος όπου τα γαϊδουράκια έχουν μια δεύτερη ευκαιρία (βίντεο)

Ένα ξεχωριστό μέρος στην Αττική όπου κακοποιημένα και εξαντλημένα ιπποειδή έχουν δεύτερη ευκαιρία στη ζωή παρουσίασε η εκπομπή «Πρωίαν σε είδον την μεσηβρίαν». Για τον επισκέψιμο αυτό χώρο στο Κορωπί μίλησαν στην ΕΡΤ ο Δημήτρης Στουπάκης και η Τατιάνα Παπαμόσχου συνιδρυτές της «Γαϊδουροχώρας»



«Όπως λέει και το όνομά της είναι η χώρα των γαϊδουριών, δηλαδή ένα μέρος όπου μπορούν να απολαμβάνουν τη ζωή τους. Τη δεύτερη ευκαιρία που τους δίνεται γιατί τα περισσότερα ζωάκια που φιλοξενούνται έχουν έρθει μετά από περιπτώσεις κακοποίησης ή εγκατάλειψης, οπότε εδώ τους προσφέρουμε μια δεύτερη ευκαιρία να ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους για όσο καιρό φιλοξενηθούν με ασφάλεια, παρέα με τα άλλα γαϊδουράκια» σημείωσε.

O κ. Στουπάκης συμπλήρωσε ότι η εργασία με τα γαϊδουράκια που είναι καταχωρημένα σαν ζώα εργασίας είναι επιτρεπτή αρκεί τα φορτία που καλούνται να μεταφέρουν να είναι μέσα στα επιτρεπτά όρια.

«Τα ζώα αυτά δεν πρέπει σηκώνουν παραπάνω από το 20% του σωματικού τους βάρους. Αυτό για ένα μεσαίο γαϊδουράκι είναι γύρω στα 40 κιλά. Τα μεγάλα γαϊδουράκια μπορεί να είναι 300 – 350 κιλά» ανέφερε. Σχολιάζοντας τη χρήση τους ως «τουριστική ατραξιόν» επισήμανε ότι δεν υπάρχει σωστή ενημέρωση στους ταξιδιώτες που τα καβαλάνε.

«Υπάρχει μια παράδοση ότι στη Σαντορίνη ανεβαίνουμε τα σκαλιά με το γάιδαρο ή στην Ύδρα πηγαίνουμε βόλτα με το γάιδαρο ή μουλάρια», πρόσθεσε.

Για τη νέα προσθήκη της Γαϊδουροχώρας μίλησε στην εκπομπή η Τατιάνα Παπαμόσχου, συνιδρύτρια της Γαϊδουροχώρας.« Ο Ορέστης βρέθηκε νεογέννητος παρατημένος σε μια ερημιά κοντά στους πρόποδες του Υμηττού» ανέφερε. Μιλώντας για τη φροντίδα των ζώων επισήμανε ότι η φροντίδα τους είναι συνεχής και δεν τελειώνει ποτέ ενώ οι ίδιοι βασίζονται στις δωρεές του κόσμους.

Απαντώντας για το πώς δημιουργήθηκε ο χώρος φιλοξενίας των ζώων αυτών τόνισε ότι «έγινε από τρέλα». Με βιωματικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους που περιλαμβάνουν ενημέρωση, συμμετοχή στην καθημερινή φροντίδα και εκπαίδευση των γαϊδουριών, παιχνίδια μαζί τους, βόλτες σε μονοπάτια της περιοχής (δίπλα τους) και αναζήτηση σχετικών αναφορών στη μυθολογία, τη λαογραφία, τη θρησκεία και τη λογοτεχνία, η Γαϊδουροχώρα προσπαθεί να εμπνεύσει το σεβασμό και την αγάπη για τα γαϊδούρια καθώς επίσης και να πάρει το ζώο αυτό τη θέση που του αξίζει δίπλα στον σημερινό άνθρωπο.

Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι που λειτουργεί σε μια έκταση 5,5 στρεμμάτων στους πρόποδες του Υμηττού, φιλοξενεί γαϊδουράκια που έχουν ανάγκη, ενημερώνει, εκπαιδεύει και αναπτύσσει δράσεις προκειμένου να “συστήσει” αυτό το άγνωστο και παρεξηγημένο ζώο στους σημερινούς ανθρώπους.

Πηγή: Πρωίαν σε είδον την μεσηβρίαν | ertnews.gr

Back to top button