ΕλλάδαΚαστοριάτελευταίες ειδήσεις

Χαράτσι σε όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στους ερασιτέχνες ψαράδες η νέα απόφαση που βάζει φρένο στο… χόμπι τους και τους εξαναγκάζει σε έκδοση άδειας.

Σαν να μην έφτανε αυτό, η έκδοση της εν λόγω άδειας δεν θα είναι δωρεάν αλλά θα κοστίζει έως και 15 ευρώ. Στην ουσία με αυτό τον τρόπο το υπουργείο Ναυτιλίας βάζει ένα χαράτσι σε όλους τους ερασιτέχνες ψαράδες για κάτι που από καταβολής του ελληνικού κράτους ήταν δωρεάν.

«Είμαι ερασιτέχνης ψαράς όπου το καλοκαίρι στην άδεια μου θα πάω να ψαρέψω δυο με τρεις φορές, με καλάμι στην παραλία. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί πρέπει να πληρώνω αυτό το ποσό, ουσιαστικά για να κάνω ένα χόμπι, αλλά σπάνια. Απ όσο γνωρίζω αυτοί που κάνουν ερασιτεχνικό ψάρεμα με βάρκα, έχουν άδεια αλιείας, δηλαδή πληρώνουν παράβολο. Τώρα αυτό θα μεταφερθεί και σε εμάς που μπορεί να πάμε για τρεις ώρες. Σαφώς και υπάρχουν ερασιτέχνες ψαράδες οι οποίοι ψαρεύουν συστηματικά με πολύ ακριβό αλιευτικό εξοπλισμό και πάρα πολλές ώρες. Αυτοί το καταλαβαίνω να πληρώσουν το παράβολο. Δεν μπορεί όμως το μέτρο να είναι οριζόντιο. Κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρχουν κριτήρια», δηλώνει ο κ. Νίκος στο Dnews.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Ερασιτεχνικής Αλιείας, Τάσος Χάλαρης, μετά την συνάντηση που είχε με τον γενικό γραμματέα του αρμόδιου υπουργείου Ναυτιλίας κ. Στρατάκο, θα συστηθεί Μητρώο Άδειας.

Από την πλευρά του, ο κ. Δημήτρης ο οποίος και αυτός ψαρεύει από χόμπι, σημειώνει ότι υπάρχουν ψαράδες που ασχολούνται ημιεπαγγελματικά οπότε είναι λογικό να πληρώσουν κάποιο παράβολο.

«Υπάρχουν άτομα που βγάζουν χρήματα από την ερασιτεχνική αλιεία καθώς έχουν ακριβό εξοπλισμό, στήνουν πολλά καλάμια είτε στο λιμάνι, είτε στην παραλία με αποτέλεσμα αφενός εμείς που πάμε για το χόμπι μας να μην έχουμε που να κάτσουμε και αφετέρου βγάζουν χρήματα παράνομα απο τα ψάρια που πουλούν. Το ίδιο ισχύει και για τα μαλάκια, καλαμάρια, χταπόδια όπου τα αλιεύουν με παράνομους τρόπους (χρήση γαλαζόπετρας), όπως και η αλίευση οστρακοειδών. Ας κοιτάξουν να κάνουν ελέγχους για όλα αυτά και μετά να βάλουν παράβολα».

Το Μητρώο Άδειας θα αφορά σε όλους τους ερασιτέχνες αλιείς. Το κόστος θα είναι γύρω στα 10-15 ευρώ, διευκρινίζοντας ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα ενώ συζητείται να δοθεί η δυνατότητα τμηματικά για άδεια μικρότερης χρονικής διάρκειας άρα και μικρότερου κόστους. Το μητρώο θα είναι πανελλαδικού χαρακτήρα. Μία ακόμα αλλαγή είναι η ιχνηλασιμότητα. Αυτό το βήμα βρίσκεται σε στάδιο διεργασίας, ωστόσο θα τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Oι ερασιτέχνες αλιείς που ψαρεύουν συγκεκριμένα είδη θα πρέπει να καταχωριστούν σε ηλεκτρονικό σύστημα και να καταγράφουν τα αλιεύματά τους, σύμφωνα με τους νέους κανόνες για την πρόληψη της υπεραλίευσης στην Ε.Ε.

«Κατά την άποψη μου είναι αδύνατον να εφαρμοστεί αυτό στην πράξη, δηλαδή ο έλεγχος, γιατί θα πρέπει να στείλουν σε όλους τους ψαρότοπους τους αρμόδιους για τους ελέγχους. Αν υπάρχει ένας υποτυπώδης έλεγχος θα την πληρώσει κάποιος ηλικιωμένος που δεν θα γνωρίζει τις αλλαγές, ή το πως να καταχωρεί στο ηλεκτρονικό σύστημα τα αλιεύματα του», υποστηρίζει στο Dnews, ο κ. Γιάννης.

dnews.gr

Back to top button