Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

“Μάσκες Νυκτός” η νέα ονειρική κωμωδία του Αλέξανδρου Μιχαήλ το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη

 Ακριβώς 10 χρονια πριν ετοιμαζόμουν πυρετωδώς για την πρώτη μου παράσταση στη Θεσσαλονίκη, έπειτα από την επιστροφή μου από το Λονδίνο.
Το ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΑ 2 ήταν μια επινοημένη από το μηδέν, βουβή, σωματική μινιμαλιστική αλλά εξαντλητικά απαιτητική χΏρογραφια για 2 ηθοποιούς που παρουσιάστηκε στην πρώτη της εκδοχή στο Σχήμα Εκτός Άξονα και ταξίδεψε (και βραβεύτηκε) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Οι ΜΑΣΚΕΣ ΝΥΚΤΟΣ είναι μια και πάλι επινοημένη από το μηδέν, ως επί το πλείστον βουβή, σωματική, ποιητική κωμωδία εικόνων για 8 εξαντλημένους ηθοποιούς που θα κάνει πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Ανοιχτή Σκηνή 2024.
Σε αυτή τη δεκαετία (κανονική Οδύσσεια) εχουν αλλάξει πολλά στον τρόπο να κάνω θέατρο, στον κόσμο και στη σχέση μου μαζί του. Κι ομως νιώθω πως η φωνή του καλλιτέχνη μέσα μου, το τι με κινεί, είναι πάντα ίδια.
Η περιέργεια για το άγνωστο, η πάλη με το φαινομενικά αδύνατο, η άρνηση για εφησυχασμό, τα notoriously ανέφικτα στάνταρτς, η μάχη με τη λεπτομέρεια, η τυφλή πίστη στην πρώτη σπίθα μιας ιδέας μέχρι τέλους.
Ανυπομονώ να μοιραστώ και αυτή τη δουλειά μαζί σας.
———————————————————————–
———————————————————————–
Στα 16 μου, σε όνειρο, είχα μια πρωτοφανή, αποκαλυπτική εμπειρία.
Περιφερόμουν σε έναν άδειο, σκοτεινό, κλειστό, χώρο, τυλιγμένο μυστήριο. Από παντού ακούγονταν στη διαπασών, πεντακάθαρα, το κουαρτέτο του Schubert «Ο Θάνατος και η Κόρη». Η μουσική πλημμύριζε τον χώρο. Στο όνειρό μου, άκουσα ολόκληρο το κουαρτέτο, νότα τη νότα, ενώ ταυτόχρονα, έκπληκτος, αναρωτιόμουν: πως είναι δυνατόν να ξέρω ολόκληρο το κουαρτέτο απέξω στην παραμικρή λεπτομέρεια;
Ήταν έντονα ανησυχητικό να νιώθω ότι αυτή η μουσική όχι απλά πηγάζει από το κάθε μου κύτταρο, σαν να την επινοώ ο ίδιος εκείνη ακριβώς τη στιγμή, αλλά ότι αυτή η μουσική ΕΙΜΑΙ εγώ.
Σήμερα συνειδητοποιώ ότι δύο διαφορετικές σκηνές στις Μάσκες Νυκτός | Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης, γεννημένες από όνειρα άλλων, συμπυκνώνουν τη μνήμη εκείνης της απόκοσμης εμπειρίας.
Αλέξανδρος Μιχαήλ

Μάσκες Νυκτός

Μετά από την πολυσυζητημένη long duration performance «24 ώρες στην πόλη | Σαν Σκιά | Θεσσαλονίκη» που παρουσίασε πέρσι, ο vatiras επιστρέφει στην Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της Πόλης με την ονειρική κωμωδία Μάσκες Νυκτός σε σύλληψη και σκηνοθεσία Αλέξανδρου Μιχαήλ, στο Δημοτικό Θέατρο Άνετον το Σάββατο 18 και την Κυριακή 19 Μαΐου.

Όνειρα που γίνονται πραγματικότητα, υπάρχουν, ενδεχομένως, πολλά. Όνειρα που γίνονται παράσταση, όμως; Μετουσιώνοντας τα αληθινά όνειρα και τα προσωπικά βιώματα των οκτώ ηθοποιών σε φαινομενικά παράταιρες εικόνες που ακροβατούν ανάμεσα στην κωμωδία και στην ποίηση, οι Μάσκες Νυκτός είναι μια παράσταση αλλιώτικη, που δεν βασίζεται σε μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος. Είναι μια πρωτότυπη σκηνική αφήγηση που συνδυάζει μια πληθώρα θεατρικών ειδών, δημιουργώντας έναν ολόκληρο κόσμο που μας προσκαλεί να τον εξερευνήσουμε· έναν γρίφο που μας προκαλεί να τον ερμηνεύσουμε (ή και όχι)· μια εμπειρία με «μαγικά» συστατικά και θεραπευτική δράση για την ψυχή και το πνεύμα· μια κωμωδία ονειρική που θα σας…ανανεώσει!

Συντελεστές

Σύλληψη – σκηνοθεσία, δραματουργική επιμέλεια: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Σκηνικό – Κοστούμια: Μαρία Καραδελόγλου

Φωτισμοί: Σωτήρης Ρουμελιώτης

Επιμέλεια μουσικής – Διασκευές – Πλήκτρα: Αλέξανδρος Μιχαήλ

Sound editing: Μάριος Β. Αποστολακούλης

Κατασκευή σκηνικού: Γιώργος Μαυρόπουλος

Επικοινωνία: Λία Κεσοπούλου

Οπτική επικοινωνία (φωτογραφίες, video, αφίσα): Χρήστος Κυριαζίδης

Οργάνωση  παραγωγής: vatiras

Ηθοποιοί: Κωνσταντίνος Δράκος Μυσιρλόπουλος, Γιώργος Νέστωρας, Εύα Τσακίρη, Mαρία Φαμιλίτου, Αναστάσης Φιλοξενίδης, Μαρία Κυριακή Φωτιάδου, Μαρία Χασεκίδου, Μέλινα Ψαροπούλου

 

 

Back to top button