ΑγροτικάΓούναΔυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Δυτική Μακεδονία: Τι σημαίνουν οι “στάσεις του” σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά

Περιοδεία σε πόλεις της δυτικής Μακεδονίας θα πραγματοποιήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη 21 Μαΐου 2024.  Αυτό που μέχρι στιγμής θεωρείται βέβαιοείναι η ημερομηνία της επίσκεψης ενώ ήδη αρχίζει η διαμόρφωση του προγράμματος.

Του Σπύρου Κουταβά

Το πρόγραμμα

Σύμφωνα με πληροφορίες του vetonews η παρουσία του πρωθυπουργού θεωρείται σχεδόν βέβαια στην πόλη της Κοζάνης και στην λεκάνη του Αλιάκμονα δηλαδή στα Σέρβια και το Βελβεντό. Όπως δείχνουν τα πράγματα μέχρι ώρας δεν προβλέπεται επίσκεψη του στο κτίριο της  περιφέρειας στην Κοζάνη, παρά μόνο η παρουσία  του είτε σε ανοικτό χώρο στην πόλη η στην Στέγη Ποντιακού Πολιτισμού. Μετά την Κοζάνη  πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Φλώρινα όπου σύμφωνα με επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θα μιλήσει και σε ανοιχτή συγκέντρωση.  Από την σύντομη περιοδεία του δεν θα μπορούσε να απουσιάσει η Καστοριά όπου ο πρωθυπουργός θα απευθύνει  ένα σύντομο χαιρετισμό σε συγκεντρωμένους, ανάλογο της προηγούμενης επίσκεψης του.

Το παρασκήνιο της επίσκεψης

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού ανακοινώθηκε αμέσως μετά την διήμερη περιοδεία  του Αντιπροέδρου της ΝΔ Άδωνη Γεωργιάδη στην δυτική Μακεδονία. Εκτός από τις δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν την ΝΔ στην δυτική και κεντρική Μακεδονία να αιμορραγεί σε κόμματα που βρίσκονται εκ δεξιών της, υπάρχει έκδηλη δυσαρέσκεια σε Κοζάνη, Φλώρινα και Καστοριά σε θέματα που σχετίζονται με τις πολίτικές της. Για παράδειγμα,  η Κοζάνη που πλήττεται από την βίαιη και εμπροσθοβαρή αποποινικοποίηση,  δεν έχει δει ακόμη φως από τις πολυπόθητες επενδύσεις που ο Παπαθανάσης και άλλοι υπουργοί κατά καιρούς έχουν υποσχεθεί,  με την περιοχή να συνεχίζει να αιμορραγεί πληθυσμιακά και να βυθίζεται οικονομικά. Ο πρωθυπουργός, αρκετα πιθανό, θα αποφύγει επισκεψεις σε κτίρια της Περιφέρειας και μεγαλοπρεπείς υποδοχές απο τον Αμανατίδη που μπορεί μεν να επανήλθε στην ΝΔ αλλά ακόμη ειναι αρκετά φρέσκες οι φωτο του Μητσοτακη οπου ήρθε εσπευσμενα για να στηρίξει την επιλογή του Κασαπίδη στην περιφέρεια.

Επίσης η Κοζανη ειναι Στην Φλώρινα όπου τα ποσοστά της ΝΔ στις τελευταίες εκλογές ήταν αρκετά χαμηλότερα των προσδοκιών της, υπάρχει αρκετή γκρίνια που εκδηλώθηκε στην κλειστή σύσκεψη στελεχών που έγινε παρουσία του αντιπρόεδρου Άδωνη Γεωργιάδη. Οι Φλωρινιώτες της πόλης δεν ξεχνούν ότι είναι αιχμάλωτοι των κυβερνητικών επιλογών ως προς την θέρμανσης τους αφού σήμερα με τον αρχικό σχεδιασμό της Τ/Θ η πόλη σήμερα θα είχε  φθηνή θερμική ενέργεια από τον ΑΗΣ Μελίτης,  ενώ με την απολιγνιτοποίηση και την αλλαγή του μοντέλου της κυβέρνησης πετάχθηκε στα σκουπίδια εκτελεσμένο έργο Τ/Θ  αξίας 15 εκ €  και σήμερα οι κάτοικοι της συνεχίζουν να πληρώνουν πανάκριβες μεθόδους θέρμανσής τους χωρίς να γνωρίζουν πότε θα ξεκινήσουν τα έργα του ΦΑ πολλάκις εξαγγελθεί. Στην  Φλώρινα  που στις εκλογικές αναμετρήσεις του 2019 και του 2024 έδωσε τα υψηλότερα πανελλαδικά ποσοστά στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. αναμένεται με ενδιαφέρον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Στην Καστοριά, κάστρο της ΝΔ σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, φάνηκε τόσο από την περιοδεία του κ. Γεωργιάδη όσο και από τα στοιχεία που έχει στην διάθεση της η κυβέρνηση ότι η περιοχή φθίνει με ταχέως ρυθμούς ως απόρροια και των κυρώσεων της ΕΕ στην Ρωσία που έχουν θέσει σε ασφυκτική ομηρία τις μεταποιητικές επιχειρήσεις της γούνας. Η κυβέρνηση μόλις πριν από λίγες ημέρες ανακοίνωσε ένα νέο πακέτο βοήθειας για τις επιχειρήσεις γούνας που πλήττονται από τα μέτρα αλλά αυτό δεν προσφέρει τίποτα παραπάνω παρά μόνο λίγο οξυγόνο για να μην κλείσουν. Τα πράγματα γίνονται δραματικά για τις μισές επιχειρήσεις -μικρού μεγέθους- που λόγω τυπικών προβλημάτων αποκλείστηκαν από την οικονομική βοήθεια  και οι ιδιοκτήτες με τους εργαζομένους τους βρίσκονται σε απελπιστική κατάσταση. Στο πρόβλημα αυτό προστίθεται το μέγα ζήτημα των μηλοπαραγωγών που τα προηγούμενα δύο έτη πέταξαν τα μήλα τους λόγω Αιγύπτου και μέχρι σήμερα δεν μπορούν να βρουν κάποια λύση αποζημίωσης αφού ο ΕΛΓΑ δεν ευθύνεται για το γεγονός.

Η  τελική διαμόρφωση του προγράμματος που θα οριστικοποιηθεί τις επόμενες ημέρες δεν αλλάζει τους βασικούς στόχους παρέμβασης που έχει θέσει το πρωθυπουργικό γραφείο  για την Δυτική Μακεδονία

vetonews.gr

Back to top button