Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριά

Παραδοσιακό Φεστιβάλ με παραδοσιακό φαγητό στο ΕΕΕΕΚ Άργους Ορεστικού 

Για να γνωρίσουν οι μαθητές τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες των ΑΜΕΑ και να γνωρίσουν πτυχές του παραδοσιακού μας πολιτισμού και συγκεκριμένα παραδοσιακές συνταγές, μουσική και χορούς.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

«Παράδοση είναι…»

Παραδοσιακό Φεστιβάλ στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου στο ETwinning Πρόγραμμα “International Culture”

Σχ. Έτος 2023-2024

Υπεύθυνη εκπαιδευτικός:

 Νένου Μαρία (φιλόλογος, υπεύθυνη του προγράμματος)

Δράσεις: 1.Συνεκπαίδευση με τους μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Άργους Ορεστικού, 2.Συνεκπαίδευση με την Πέμπτη Τάξη του 5ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς, 3.Συνεκπαίδευση με τη Β’ τάξη του Γυμνασίου Μεσοποταμίας, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας των ΑΜΕΑ.

Ημερομηνία Δράσης:  Τετάρτη, 22 Μαΐου 2024 στον προαύλιο χώρο του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού

Προβλεπόμενη Διάρκεια: τρεις ώρες (από 10.00 μέχρι 13.00)

Αναμενόμενος συμμετεχόντων-μαθητών: όλοι οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού και ομάδες μαθητών Δημοτικών σχολείων του Άργους Ορεστικού και της Καστοριάς (θα σταλεί πρόσκληση)

Υλικά: παραδοσιακά πιάτα (γλυκά και αλμυρά), συστατικά για παρασκευές, παρουσιάσεις ppt, παραδοσιακές στολές, φωτογραφίες μαθητών από τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, λογότυπα του ETwinning και του προγράμματος “International Culture”.

Στόχοι:

Για τον γνωστικό τομέα:

Να γνωρίσουν οι μαθητές τις δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες των ατόμων με αναπηρία.

Να γνωρίσουν πτυχές του παραδοσιακού μας πολιτισμού και συγκεκριμένα παραδοσιακές συνταγές, μουσική και χορούς.

Για τον ψυχοκινητικό τομέα:

Να αλληλεπιδράσουν οι μαθητές μεταξύ τους.

Να καλλιεργήσουν της κοινωνικές, επικοινωνιακές και συνεργατικές τους δεξιότητες.

Για τον συναισθηματικό τομέα:

Να ευαισθητοποιηθούν οι μαθητές απέναντι στις αναπηρίες.

Να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση.

Να καλλιεργήσουν το σεβασμό προς την παράδοση.

Περιγραφή Δράσης 

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται η δημιουργία μιας μικρής έκθεσης φωτογραφιών σχετικά με τη συμμετοχή του σχολείου μας στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα ETwinning. Στον χώρο της έκθεσης θα γίνει μία σύντομη παρουσίαση του προγράμματος και των στόχων του, καθώς και των οφελειών για τους μαθητές μας.

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Άργους Ορεστικού θα δημιοργήσουν έναν μπουφέ με παραδοσιακά πιάτα, γλυκά και αλμυρά, δίνοντας τη δυνατότητα στους καλεσμένους μας να τα γευτούν. Παράλληλα, μαθητές μας θα παρουσιάσουν τις συνταγές κάποιων πιάτων. Ομάδα μαθητών μας με ομάδες μαθητών άλλων σχολείων θα εμπλακούν στη διαδικασία παρασκευής παραδοσιακών πιάτων υπό την καθοδήγηση της υπεύθυνης εκπαιδευτικού του Εργαστηρίου Μαγειρικής και εθελοντών γονέων/συγγενών.

Στον προαύλιο χώρο του σχολείου οι μαθητές όλων των συμμετεχόντων σχολείων θα χορέψουν παραδοσιακούς χορούς (συρτός, καλαματιανός, χασαποσέρβικο, ποντιακά) υπό τον ήχο ζωντανής μουσικής τοπικών μουσικών.

Παράλληλα, την εκδήλωσή μας θα φωτίσουν και μέλη τοπικών συλλόγων παραδοσιακών χορών φορώντας τις παραδοσιακές στους στολές τους και περιγράφοντας τα μέρη των στολών.

Παρατήρηση: όσοι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. έχουν επικοινωνιακές δυσκολίες θα υποστηριχτούν από τις εκπαιδευτικούς του σχολείου στην αλληλεπίδρασή τους με τους μαθητές των άλλων σχολείων εφαρμόζοντας εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας. Όσοι μαθητές/ μαθήτριες συμμετέχουν στις δραστηριότητες και αντιμετωπίζουν κινητικές δυσκολίες θα υποστηριχθούν από τους συνοδούς εκπαιδευτικούς τους. Όλοι οι μαθητές του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. θα προετοιμαστούν για τις επισκέψεις μας στα άλλα σχολεία και την αλληλεπίδρασή τους με άλλους μαθητές.

Η Διευθύντρια του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Μιχαηλίδου Ευδοξία                                                          Η εκπαιδευτικός του Ε.Ε.Ε.ΕΚ.

Μαρία Νένου

Back to top button