Κόσμος

Αλπινιστής ανέβηκε για 30η (!) φορά στην κορυφή του Εβερεστ

Ξεχωριστή σελίδα στην Ιστορία του αλπινισμού, διαθέτει πλέον ο Κάμι Ρίτα, καθώς ο έμπειρος οδηγός ορειβασίας από το Νεπάλ, έφθασε στην κορυφή του Εβερεστ για 30η (!) φορά, καταρρίπτοντας το δικό του σχετικό ρεκόρ αναρρίχησης στο υψηλότερο βουνό του κόσμου.

«Ο Κάμι Ρίτα έφθασε στην κορυφή σήμερα το πρωί (Τετάρτη 22/5). Εκανε νέο ρεκόρ 30 αναρριχήσεων στο Εβερεστ», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Μίνγκμα Σέρπα των Seven Summit Treks, που ήταν ο υπεύθυνος της αναρρίχησης.

Οδηγός βουνού για περισσότερα από 20 χρόνια, ο Κάμι Ρίτα ανέβηκε στην κορυφή του Εβερεστ, σε υψόμετρο 8.849 μέτρων, για πρώτη φορά το 1994 και συγκεκριμένα ως επικεφαλής μίας εμπορικής αποστολής. Εκτοτε, σχεδόν κάθε χρόνο ανεβαίνει στο υψηλότερο βουνό του πλανήτη, οδηγώντας αναρριχητές, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αυτήν την πρόκληση για διάφορους λόγους.

«Είμαι ευχαριστημένος με αυτό το ρεκόρ, αλλά τα ρεκόρ καταλήγουν να καταρρίπτονται», είπε ο Κάμι Ρίτα στο Γαλλικό Πρακτορείο στις 12 Μαΐου, αφού έφθασε στην κορυφή του Εβερεστ για 29η φορά και πρόσθεσε: «Το γεγονός ότι οι αναρριχήσεις μου βοηθούν το Νεπάλ να γίνει πιό αναγνωρίσιμο στον κόσμο, με κάνει ακόμη πιο χαρούμενο», είπε.

Το 2023, ο Νεπαλέζος οδηγός ανέβηκε στην κορυφή του Εβερεστ δύο φορές, ενώ στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι γι’ αυτόν είναι «απλώς η εργασία του» και πως «δεν είχε στόχο να κάνει ρεκόρ».

Σημειώνεται, ότι ο Ρίτα έχει κατακτήσει πολλές άλλες κορυφές άνω των 8.000 μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του K2 στο Πακιστάν, του δεύτερου υψηλότερου βουνού στον κόσμο.

Το Νεπάλ έχει εκδώσει εφέτος 419 άδειες για την ανάβαση στο Εβερεστ και για την ανοιξιάτικη αναρριχητική περίοδο, που διαρκεί από τον Απρίλιο έως τις αρχές Ιουνίου.

Οι περισσότεροι ορειβάτες κάνουν την ανάβαση με έναν οδηγό από το Νεπάλ. Ως εκ τούτου, περισσότερα από 800 άτομα αναμένεται να αντιμετωπίσουν το Εβερεστ κατά την διάρκεια της σεζόν.

Οκτώ από τα δέκα ψηλότερα βουνά του πλανήτη βρίσκονται στο Νεπάλ, που υποδέχεται εκατοντάδες λάτρεις της περιπέτειας κάθε άνοιξη, όταν οι κλιματικές συνθήκες είναι πιο ευνοϊκές.

Το 2023, περισσότεροι από 600 ορειβάτες έφθασαν στην κορυφή του Εβερεστ, όπου σημειώθηκε ένα τραγικό ρεκόρ με 18 θανάτους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΔΙΑΚΟΓΙΑΝΝΗΣ/ΑΠΕ

Back to top button