Άργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

«Η φαντασία πάει … σχολείο»: Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία το τριήμερο φιλαναγνωσία – Απολογισμός – Ευχαριστίες

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκπαιδευτικό πρόγραμμα φιλαναγνωσίας: «Η φαντασία πάει … σχολείο», μια  μεγάλη τοπική γιορτή βιβλίου που πραγματοποιήθηκε  στις 15, 16 & 17 Μαΐου  και συνδιοργανώθηκε  από τους Συμβούλους και τη Δ/νση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς σε συνεργασία με τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, υπό την αιγίδα της  Περιφερειακής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς,  των Δήμων Καστοριάς, Άργους Ορεστικού και Νεστορίου και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς.

Το εν λόγω εκπαιδευτικό πρόγραμμα υλοποιήθηκε στην Καστοριά για 7η φορά και συμμετείχαν σε αυτό, προαιρετικά, όλες οι σχολικές μονάδες Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αλλά για πρώτη φορά φέτος και σχολικές μονάδες της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Πιο συγκεκριμένα συμμετείχαν  28 Νηπιαγωγεία και 28 Δημοτικά Σχολεία αλλά και 7 Γυμνάσια της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς με σκοπό την απόκτηση θετικής στάσης  των παιδιών προς το βιβλίο, την καλλιέργεια  της φαντασίας και της δημιουργικότητάς τους και την ανάπτυξη δεξιοτήτων φιλαναγνωσίας.

30 μέλη του ιστορικού σωματείου της  Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και 9 τοπικοί συγγραφείς και εικονογράφοι,  επισκέφθηκαν τα σχολεία μας την Τετάρτη 15 και την Πέμπτη 16 Μαΐου , συνομίλησαν με μαθητές/τριες  και τους/τις εκπαιδευτικούς και  πλαισίωσαν τις δραστηριότητες φιλαναγνωσίας που  οργανώθηκαν και προετοιμάστηκαν αρκετούς μήνες πριν από την επίσκεψη. Επιπλέον την Παρασκευή 17 Μαΐου υλοποιήθηκαν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς επιμορφωτικά βιωματικά εργαστήρια, τα οποία παρακολούθησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Παράλληλα την Τετάρτη 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκαν από τις/τους συγγραφείς και τις εικονογράφους, σε συνεργασία με τις τοπικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες,  δημιουργικές απογευματινές εκδηλώσεις ανοιχτές για παιδιά, γονείς και την ευρύτερη τοπική κοινωνία με ποικίλη θεματολογία .

Με την ανάπτυξη πληθώρας δημιουργικών δραστηριοτήτων φιλαναγνωσίας  σε όλες τις σχολικές μονάδες, όλο αυτό το διάστημα, αναδείχθηκε η σημαντική συμβολή της εκπαιδευτικής αυτής δράσης στην προώθηση της αξίας του βιβλίου, του πολιτισμού  και της παιδείας. Αναμφισβήτητα η ανάγνωση βιβλίων θα πρέπει να  αποτελεί για τα παιδιά μια ζώνη ελευθερίας, ευχαρίστησης  και δημιουργικότητας, στην οποία θα μπορούν να εκφράζουν σκέψεις, προβληματισμούς, επιθυμίες, να αναπτύσσουν  συναισθηματικές , αισθητικές και κοινωνικές δεξιότητες  που το σχολείο και η κοινωνία  οφείλει και καλείται να τους προσφέρει.

Με την επιτυχή ολοκλήρωση της εκπαιδευτικής δράσης «Η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΠΑΕΙ … ΣΧΟΛΕΙΟ» θέλουμε να εκφράσουμε τις ευχαριστίες μας και τα θερμά μας συγχαρητήρια :

  • Προς τα σχολεία μας, τους Δ/ντές-ντριες, Προϊσταμένους-ες, τους/τις εκπαιδευτικούς, που αγκάλιασαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, λειτουργούν διαμεσολαβητικά μεταξύ των βιβλίων και των παιδιών και τα οδηγούν στον γοητευτικό κόσμο της λογοτεχνίας.
  • Προς την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Δυτικής Μακεδονίας και προσωπικά την Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Δέσποινα Παπαδοπούλου για την ηθική και υλική υποστήριξη.
  • Προς την ιστορική Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, την πρόεδρό της κ. Άννα Βασιλειάδη και όλα τα εκλεκτά της μέλη για την ανταπόκριση και την αγάπη με την οποία περιβάλλουν το πρόγραμμα.
  • Όλους τους εκδοτικούς οίκους, που κατόπιν παράκλησης των συγγραφέων,  απέστειλαν τα βιβλία τους και υποστηρίχθηκε η δράση.
  • Προς το 9ο Δ. Σ Καστοριάς και προσωπικά  το Δ/ντή κ. Νικόλαο Ηλιάδη, την υποδιευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Αλεξίου-Ρέτζιου και όλους τους/τις εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας για την άψογη οργάνωση της επιμορφωτικής ημερίδας.
  • Προς τους συναδέλφους μας εκπαιδευτικούς κ. Αριάδνη Κοπιδάκη, κ. Γεώργιο Τίγκα και κ. Νικόλαο Κύρου για τη μουσική βραδιά που μας χάρισαν.

Ξεχωριστά ευχαριστούμε τις αρχές της τοπικής μας αυτοδιοίκησης που σταθερά όλα αυτά τα χρόνια στέκονται αρωγοί στο πρωτοποριακό αυτό πρόγραμμα, μοναδικό πανελληνίως. Συγκεκριμένα:

  • Την Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς και προσωπικά τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Δημήτριο Σαββόπουλο και την υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων κ. Γεωργία Δήμου.
  • Το Δήμο Καστοριάς και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Ιωάννη Κορεντσίδη, τους Αντιδημάρχους κ. Αθανάσιο Ρήμο, Ιωάννη Γκόγκα, Ευστάθιο Βασιλειάδη και τον Πρόεδρο της εταιρείας «Μακεδνός» κ. Δημήτριο Στυλιάδη.
  • Το Δήμο Άργους Ορεστικού και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, την Αντιδήμαρχο κ. Αλεξάνδρα Βραγγάλα και τον Αντιδήμαρχο κ. Ζήση Τόλκο.
  • Το Δήμο Νεστορίου και προσωπικά τον Δήμαρχο κ. Χρήστο Γκοσλιόπουλο και την Αντιδήμαρχο κ. Ιωάννα Νταούτη.
  • Τις Δημοτικές Βιβλιοθήκες : Καστοριάς, Άργους Ορεστικού, Κωνσταντινίδειο και Παπαδοπούλειο και αντίστοιχα  τους υπευθύνους της κ. Κατερίνα Νικολάου, κ. Γιώργο Σιάτρα, κ. Πανδώρα Τζαχαλή, κ. Δημήτρη Λαζαρίδη.

Ιδιαίτερες ευχαριστίες για τις λίγες σταγόνες τοπικής ιστορίας και πολιτισμού που προσφέραμε στα μέλη της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς:

  • Το Βυζαντινό Μουσείο Καστοριάς και προσωπικά τον αρχαιολόγο κ. Ιωάννη Σίσιου για την υπέροχη αναδρομή στη βυζαντινή τέχνη.
  • Τους Φίλους του Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα και προσωπικά την κ. Σόνια Ευθυμιάδου-Παπασταύρου για τη συγκινητική αναφορά στα γεγονότα του Μακεδονικού Αγώνα.

Πολλές ευχαριστίες οφείλουμε ακόμη για την άμεση ανταπόκριση στο αίτημά μας και τη χορηγία τοπικών προϊόντων, μικρών συμβολικών δώρων στους καλεσμένους μας, τους παρακάτω φορείς:

  • Το κτήμα «Abraam’s Garden» στις ΚΟΜΝΗΝΑΔΕΣ και προσωπικά τον κ. Κώστα Καπουργά.
  • Την Εταιρεία «ΑΡΟΣΙΣ» και προσωπικά τον Διευθύνοντα Σύμβουλο

κ. Τρύφωνα Φωτιάδη.

  • Την Εταιρεία «AGRINO» και προσωπικά τον κ. Θωμά Μάνο.
  • Τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καστοριάς και προσωπικά τον Πρόεδρό του κ. Μιλτιάδη Βασιλείου.

Back to top button