Άργος ΟρεστικόΚαστοριάΚοζάνη

Όντρια: Η μυστηριώδης “σπηλιά ή τρύπα του Βλάχου” – Σπήλαιο φυσικής ομορφιάς και πρόκλησης, με μυθικές διεξόδους

Το σπήλαιο, γνωστό ως “τρύπα του Βλάχου” ή “τρύπα του Κωστάκη”, βρίσκεται στην περιοχή των Οντρίων, μεταξύ των νομών Καστοριάς και Κοζάνης, μεταξύ των  χωριών Ζώνη και Δραγασιά. Για να προσεγγίσει κανείς το σπήλαιο, απαιτείται πεζοπορία μερικών ωρών, καθώς η περιοχή είναι γεμάτη με γούρνες, μικρές φυσικές κοιλότητες που μπορούν εύκολα να μπερδέψουν τους επισκέπτες.

Η “Τρύπα του Βλάχου”, κρυμμένη στα βουνά του Βοΐου, αποτελεί ένα από τα πιο μυστηριώδη σπήλαια της περιοχής. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το σπήλαιο διαθέτει διεξόδους που καταλήγουν σε διαφορετικές περιοχές: μία από αυτές οδηγεί σε μια περιοχή της Καστοριάς, ενώ η άλλη καταλήγει στην Καλαμπάκα. Ένας μύθος περιγράφει πώς ένας Βλάχος βοσκός έσφαξε ένα αρνί και έβαλε το κεφάλι του στη σπηλιά, και μετά από μέρες, το κεφάλι βρέθηκε στο Κεφαλόβρυσο Καλαμπάκας. Έτσι, η σπηλιά πήρε το όνομά της ως “Σπηλιά Βλάχου”.

Η περιοχή στα 1500 περίπου μέτρα υψόμετρο, με το πυκνό δάσος και τις γούρνες, παρουσιάζει μία μοναδική γεωμορφολογία που καθιστά την αναζήτηση δύσκολη και συχνά απογοητευτική.

Το σπήλαιο προσφέρει ένα μαγευτικό και σπάνιο φυσικό θέαμα. Στενά περάσματα και μεγάλες αίθουσες γεμάτες με σταλαγμίτες και σταλακτίτες προσφέρουν μια απαράμιλλη εμπειρία .

Η επίσκεψη στο σπήλαιο του Βλάχου είναι η απόλυτη ανταμοιβή για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της φύσης.

Φωτογραφίες από cyberotsarka.gr

efkozani.gr

 

Back to top button