ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Καστοριά: «Ηλεκτρονική κάλπη, το τυράκι και η φάκα»

«Δε θα επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία μας!»

Σας ενημερώνουμε πως οι δύο τελευταίες ανακοινώσεις του συλλόγου μας με αρ.πρωτ. 49 και  50 και ημερομηνία 15-5-2024, έχουν αποφασιστεί και σταλεί στα σχολεία μας χωρίς τη συμμετοχή, ούτε καν την ενημέρωση των μελών της Ανεξάρτητης Κίνησης στο Δ.Σ.

Εξηγούμαστε:

Όσον αφορά στην ανακοίνωση με αρ.πρ. 49/15-5-2024 και το κάλεσμα του συλλόγου μας για ενιαίο ψηφοδέλτιο στις εκλογές της 30ης Μαϊου, έχουμε να πούμε τα εξής:

  1. Υπενθυμίζουμε στους συναδέλφους της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ που προχώρησαν σε αυτήν την απόφαση ερήμην της Ανεξάρτητης Κίνησης, πως η κατάρτιση των ψηφοδελτίων σύμφωνα με το καταστατικό του συλλόγου μας είναι αποκλειστική ευθύνη των παρατάξεων και όχι φυσικά του Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας.
  2. Η κατάρτιση ενιαίου ψηφοδελτίου γίνεται ύστερα από συμφωνία ΟΛΩΝ των παρατάξεων.
  3. Η Ανεξάρτητη Κίνηση δεν ήταν ποτέ αρνητική στο ενιαίο ψηφοδέλτιο, αν και εφόσον υπήρχαν βασικά σημεία σύγκλισης των θέσεων ΟΛΩΝ των παρατάξεων σε θέματα που α) αφορούν στις διεκδικήσεις μας για το δημόσιο σχολείο και τα εργασιακά μας δικαιώματα και β) στην εφαρμογή στην πράξη αυτών των θέσεων, μέσα από τη στάση και την εφαρμογή των αποφάσεων του κλάδου μας.
  4. Η μέχρι τώρα εμπειρία μας όσον αφορά στη λειτουργία του ενιαίου ψηφοδελτίου στο παρελθόν ήταν αρνητική. Θεωρούμε πως η συμμετοχή των άλλων παρατάξεων στο συγκεκριμένο ενιαίο ψηφοδέλτιο με επίδικο την ενότητα, ήταν προσχηματική. Η ενότητα αγαπητοί συνάδελφοι δεν υφίσταται εκ των πραγμάτων όταν υπάρχουν ουσιαστικές διαφορές στις πολιτικοσυνδικαλιστικές απόψεις και πρακτικές.

Η ανακοίνωση με αρ.πρ. 50/15-5-2024 με την απόφαση για υβριδικές εκλογές στις 30 Μαΐου, και ο τρόπος που πάρθηκε αυτή η απόφαση, αποδεικνύει αυτό που αναφέρθηκε παραπάνω για ουσιαστικές  διαφορές στις πολιτικοσυνδικαλιστικές απόψεις και πρακτικές με τις παρατάξεις της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ.

Συγκεκριμένα:

Στην τακτική συνεδρίαση του Απριλίου που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 16 Απριλίου, ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και αυτό των εκλογών για την ανάδειξη του επόμενου Δ.Σ, των αντιπροσώπων για την Γ.Σ. της ΔΟΕ τον Ιούνιο, της Ελεγκτικής επιτροπής και των εκλεκτόρων για το Νομαρχιακό Tμήμα της ΑΔΕΔΥ.

Εφόσον αποφασίστηκε η ημερομηνία των εκλογών και συζητήθηκαν λεπτομέρειες για τη διεξαγωγή τους, συμφώνησαν όλα τα μέλη πως δεν υπάρχει λόγος να μπει 2η κάλπη στο Άργος Ορεστικό. Την προηγούμενη φορά που υπήρξε η 2η κάλπη ήταν για λόγους ασφάλειας, λόγω της πανδημίας. Στο τέλος η ΔΗΣΥ, μέσω της προέδρου, πρότεινε οι εκλογές να γίνουν υβριδικές. Δηλαδή δια ζώσης με κάλπη και με ηλεκτρονική ψηφοφορία όπως επιβάλλει ο νόμος Χατζηδάκη.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση αντιτάχθηκε σε αυτή την πρόταση γιατί πιστεύουμε πως είναι αντιφατικό από τη μία ο κλάδος να μάχεται  τον νόμο ν.4808/2021) , γνωστό ως νόμο Χατζηδάκη, που διαλύει τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, βάσει του οποίου το Υπουργείο  φροντίζει να βγάζει όλες τις απεργίες μας παράνομες, που επιδιώκει τη διάλυση των σωματείων και των ομοσπονδιών, από την άλλη όμως κάποιοι από εμάς να θέλουν να τον χρησιμοποιήσουν εφαρμόζοντας μια διάταξή του.

Ξεκαθαρίσαμε πως δεν εμπιστευόμαστε την ηλεκτρονική ψηφοφορία γιατί ο νόμος Χατζηδάκη  διευκολύνει αυτούς που επιδιώκουν τον έλεγχο  των σωματείων και των συνδικάτων. 

Ακολουθούμε την απόφαση της 92ης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου μας,  απαιτούμε την κατάργηση του νόμου ν.4808/2021, δεν υποτασσόμαστε σ’ αυτόν!

Με τα τρία μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης συμφώνησε και ένα μέλος της ΔΑΚΕ. Έτσι, είχαμε μία απόφαση 4 κατά και 3 υπέρ της ηλεκτρονικής κάλπης. Αποφασίστηκε οι εκλογές να πραγματοποιηθούν αποκλειστικά δια ζώσης.

Αυτό που ακολούθησε αγαπητοί συνάδελφοι ξεπερνάει τα όρια της συνδικαλιστικής ευπρέπειας και του σεβασμού στις αποφάσεις της πλειοψηφίας. Η πρόεδρος με μήνυμά της συγκάλεσε έκτακτο ΔΣ για την Πέμπτη 25 Απριλίου, με θέμα τη 2η κάλπη στο Άργος Ορεστικό. Η Ανεξάρτητη Κίνηση απάντησε πως το θέμα των εκλογών έχει λήξει και πως οι αποφάσεις έχουν παρθεί.

Μόλις, είκοσι ολόκληρες μέρες μετά, ενημερωθήκαμε με μήνυμα της προέδρου πως στη συνεδρίαση της 25ης Απριλίου, πάρθηκε, στην ουσία εν κρυπτώ, η απόφαση πως οι εκλογές θα γίνουν δια ζώσης και με ηλεκτρονική κάλπη με «απόλυτη πλειοψηφία» 4-0(!!!!) ·  η συναδέλφισσα της ΔΑΚΕ άλλαξε γνώμη! Τα συμπεράσματα δικά σας!

Σ’ αυτό το σημείο να υπενθυμίσουμε στους συναδέλφους της ΔΑΚΕ και της ΔΗΣΥ την απόφαση του 38ου συνεδρίου της ΑΔΕΔΥ τον Ιούνιο του 2022, με την οποία καταδικάζει τις ηλεκτρονικές εκλογές και καλεί όλα τα σωματεία του δημοσίου να απέχουν από αυτές.

Συναδέλφισσες-συνάδελφοι,

Έχουμε μπροστά μας έναν μεγάλο αγώνα. Ο κλάδος αντιστέκεται στις επιθέσεις κατά του δημόσιου σχολείου.

Όλοι; Έχουμε καταλάβει πλέον πως όχι!

Μόλις έναν μήνα πριν, στο αποκορύφωμα του αγώνα κατά της αξιολόγησης, ΔΑΚΕ-ΔΗΣΥ και ΔΙΚΤΥΟ στο ΔΣ της ΔΟΕ έκαναν πίσω. Άφησαν ξεκρέμαστους τους συναδέλφους στα νύχια των αξιολογητών. Αρνήθηκαν να επαναπροκηρύξουν την Απεργία-Αποχή με έωλα επιχειρήματα που έχουν όλα ανατραπεί. Χρόνια αντίστασης κατά της αξιολόγησης-χειραγώγησης σχολείων και εκπαιδευτικών θα πήγαιναν στράφι, γιατί κάποιοι δεν άντεχαν τις πιέσεις των κομμάτων τους και κάποιοι άλλοι ήταν πρόθυμοι από καιρό, μιας και δεν κούνησαν ούτε το μικρό τους δαχτυλάκι!

Για άλλη μια φορά χαιρετίζουμε το πλήθος των συναδέλφων που κατέκλυσε τις Γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους και που πήραν αποφάσεις για τη συνέχιση του αγώνα με Απεργία-Αποχή!

Χαιρετίζουμε τους συναδέλφους που με την παρουσία τους στη δική μας Γενική Συνέλευση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 29 Μαρτίου,  ζωντάνεψαν τον σύλλογο και μας έδωσαν ελπίδα πως τίποτα δεν έχει τελειώσει! Αυτοί οι συνάδελφοι είδαν με τα μάτια τους ποιοι πραγματικά στηρίζουν τον αγώνα και ποιοι στέκονται αμήχανοι και αποχωρούν.

Η Ανεξάρτητη Κίνηση για άλλη μια φορά δηλώνει παρούσα.

Πιστεύουμε ακράδαντα στη δύναμη της συλλογικότητας.

Η μαζικότητα στην απόφαση για Απεργία-Αποχή κατά της αξιολόγησης είναι ο κυματοθραύστης στις επιθέσεις του Υπουργείου.

Η συμμετοχή όλων μας στις συλλογικές διαδικασίες με τη φυσική μας παρουσία και όχι μέσω ενός πληκτρολογίου θα δυναμώσει το σωματείο μας και τη ΔΟΕ.

Αν θέλουμε να διατηρήσουμε τη δημοκρατία και την παιδαγωγική ελευθερία στα σχολεία μας θα αντέξουμε!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου μας την Τετάρτη 29 Μαΐου.

Την Πέμπτη 30 Μαΐου όλοι ψηφίζουμε στην κάλπη όπως κάναμε μέχρι τώρα.

Γυρνάμε την πλάτη στην ψηφιακή κάλπη που θέλουν να μας επιβάλλουν!

Δε θα επιτρέψουμε να βάλουν χέρι στα σωματεία μας!

ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΚΙΝΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

 

 

 

Back to top button