ΑθλητικάΆργος ΟρεστικόΕκδηλώσειςΚαστοριάΝεστόριο

Πότε θα πραγματοποιηθεί το Brevet “Δρόμος της Μνήμης” Καστοριά 2024

Ο Ποδηλατικός Σύλλογος Καστοριάς “620” συνδιοργανώνει με τον Δήμο Καστοριάς το Brevet Καστοριάς 2024 με την ονομασία “Ο Δρόμος της Μνήμης”, το Σάββατο 6 Ιουλίου.
Με αγάπη για το ποδήλατο και σεβασμό στην Ιστορία μας, σας παρουσιάζουμε την νέα ποδηλατική πρόκληση 200 χλμ, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου 2024.
Το φετινό μας “Brevet Καστοριάς 2024”, είναι αφιερωμένο στα “Μαρτυρικά χωριά”, του Νομού μας – Κλεισούρα, Κωσταράζι, Γέρμας, Μελάνθιο, Νίκη, Λάγκα και ως φόρο τιμής, έχει την ονομασία “Δρόμος της Μνήμης”.
Ως «Μαρτυρικά Χωριά και Πόλεις» χαρακτηρίζονται στην Ελλάδα χωριά ή πόλεις τα οποία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές από ξένους εισβολείς ή κατακτητές σε περιόδους πολεμικών συγκρούσεων. Ο χαρακτηρισμός αυτός γίνεται επίσημα με προεδρικό διάταγμα. Αφορά συχνότερα οικισμούς που έχουν υποστεί μαζικές εκτελέσεις κατοίκων και καταστροφές την περίοδο της Κατοχής (1941-1944).
Σὰν ποτάμι τὸ αἷμα ἐγίνη καὶ κυλάει στὴ λαγκαδιά, καὶ τὸ ἀθῶο χόρτο πίνει αἷμα ἀντὶς γιὰ τὴ δροσιά.
Παντοῦ φόβος καὶ τρομάρα καὶ φωνὲς καὶ στεναγμοί. παντοῦ κλάψα, παντοῦ ἀντάρα, καὶ παντοῦ ξεψυχισμοί.
(Διονύσιος Σολωμὸς, Ὕμνος εἰς τὴν Ἐλευθερίαν)
Οι στροφές αυτές από τον Ύµνο στην Ελευθερία του εθνικού µας ποιητή Διονύσιου Σολωµού θα µπορούσαν να αποδώσουν µια πτυχή του Ολοκαυτώµατος, που συντελέστηκε από τις γερµανικές δυνάµεις κατοχής στα παρακάτω χωριά
Κλεισούρα 5 Απριλίου του 1944
Κωσταράζι 13 Απριλίου του 1944
Γέρμας 13 Απριλίου του 1944
Μελάνθιο 4 Οκτωβρίου του 1944
Νίκη 4 Οκτωβρίου του 1943
Λάγκα 4 Ιουλίου του 1944
Ο Δρόμος της Μνήμης, μια διαδρομή 200 χλμ που θα ενώνει τα μαρτυρικά χωριά με σκοπό και στόχο την διατήρηση άσβεστης της Ιστορικής μνήμης, καθώς και την ανάδειξη και προβολή της φυσικής ομορφιάς του τόπου μας μέσα από ένα ποδηλατικό ταξίδι. Ελάτε να ποδηλατήσουμε σε χωριά που αναγεννήθηκαν από την στάχτη τους και να μεταφέρουμε το μήνυμα της ειρήνης πάνω σε δύο τροχούς.
Περιγραφή διαδρομής- 200 χλμ με 2600 υψομετρικά
Εκκίνηση – Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς, μικρός γύρος λίμνης, Πολυκάρπη, Μαυροχώρι, Δισπηλιό, Κλεισούρα, Βλάστη, Δρυόβουνο, Γέρμας, Κωσταράζι, Άργος Ορεστικό, Μελάνθιο, Νίκη, Λάγκα, Βράχος, φράγμα Βράχου, Μελάνθιο, Νεστόριο, Δάσος Μεσοποταμίας, Μανιάκοι, Τερματισμός- Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας Καστοριάς.

 

Back to top button