Δυτική ΜακεδονίαΚαστοριά

Σημαντική συνάντηση για τον προσβάσιμο τουρισμό για ΑΜΕΑ – Πιλοτική εφαρμογή στον Δήμο Καστοριάς.

Σημαντική συνάντηση πραγματοποιήθηκε χθες, ημέρα Τετάρτη 22 Μαΐου 2024 και ώρα 12:00 μ. στην ΖΕΠ Κοζάνης, με θέμα την καταγραφή και αξιολόγηση του προσβάσιμου τουρισμού για άτομα με αναπηρίες (ΑμεΑ) στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με έμφαση στα ξενοδοχειακά καταλύματα και τους χώρους εστίασης.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ο Αντιπειφερειάρης Τεχνικών Έργων, κ. Γκοβεδάρος, ο Γενικός Γραμματέας Ε.Σ.ΑμεΑ., κ. Κούτσιανος, ο Πρόεδρος της Εταιρίας Τουρισμού κ. Ζυμπίδης ο Γενικός Γραμματέας Π.Ο.ΑμεΑ.ΔΜ., κ. Καφτεράνης και από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας, ο κ. Ραχωβίτης.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αποφασίστηκαν οι δράσεις που πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο άμεσο χρονικό διάστημα και συγχρόνως διαμορφώθηκαν τρεις άξονες που θα ακολουθηθούν, οι οποίοι είναι:

  1. Καταγραφή – αξιολόγηση του υφιστάμενου προσβάσιμου τουρισμού, για τον εντοπισμό υπαρχόντων προβλημάτων και την δρομολόγηση λύσεων που θα εξασφαλίσουν την ισότιμη πρόσβαση σε όλους τους πολίτες,όπως ράμπες πρόσβασης, ανελκυστήρες, τουαλέτες προσαρμοσμένες για άτομα με αναπηρία, καθώς και προσβάσιμες εισόδους και εξόδους
  2. Εύρεση χρηματοδοτικών εργαλείων για την δημιουργία νέου προσβάσιμου τουρισμού ΑμεΑ, προσαρμοσμένο σύμφωνα με τις ανάγκες και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία και
  3. Διεκπεραίωση επιμορφωτικών σεμιναρίων που θα απευθύνονται τόσο σε ιδιοκτήτες όσο και σε εργαζόμενους ξενοδοχειακών καταλυμάτων και χώρους εστίασης και αποτελούν χώρους προσέλκυσης ατόμων με αναπηρία .Καθώς και στην εκπαίδευση των μηχανικών για την σωστή υλοποίηση των τεχνικών έργων.

Πιλοτική εφαρμογή όλων των αναφερόμενων δράσεων στην ΠΕ Καστοριάς και συγκεκριμένα στο Δήμο Καστοριάς.

Επιπλέον, αξίζει να αναφέρουμε πως στην πλατφόρμα του ΤΕΕ στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας έχουν καταγραφεί 1570 κτίρια.

Με αυτή την πρωτοβουλία, η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας επιδιώκει να θέσει τα θεμέλια για μια κοινωνία χωρίς αποκλεισμούς, όπου όλοι οι πολίτες θα μπορούν να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες φιλοξενίας και εστίασης με αξιοπρέπεια και άνεση.

 

 

Back to top button