Αθλητικά

ΠΑΟΚ: Οι δύο ομάδες του Λουτσέσκου, τα ματς-κλειδιά & οι… μικροί που μεγάλωσαν

Τώρα που η χρυσόσκονη κατακάθισε και οι πανηγυρισμοί κόπασαν, είναι πολύ πιο εύκολο να γίνει μία καταγραφή του πώς και των γιατί ο ΠΑΟΚ έφτασε το βράδυ της Κυριακής (19/5) στην κατάκτηση του τέταρτου πρωταθλήματος της ιστορίας του.

Με μπροστάρη τον Ραζβάν Λουτσέσκου και πολλούς πρωταγωνιστές εντός αγωνιστικού χώρου, οι «ασπρόμαυροι» έφτασαν σε μια επιτυχία που ένα μήνα νωρίτερα έμοιαζε άπιαστη.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ σκιαγραφεί το θρίαμβο του ΠΑΟΚ στη Super League μέσα από τους αγώνες-κλειδιά, τον τρόπο που ο Λουτσέσκου διαχειρίστηκε το υλικό που είχε στα χέρια του αλλά το πώς τα «μωρά» του Πάμπλο Γκαρσία έγιναν άνδρες υπό τις οδηγίες του Ρουμάνου τεχνικού.

3η Αγωνιστική: ΟΦΗ – ΠΑΟΚ 1-0
Όποιος είπε πως η αρχή είναι το ήμισυ του παντός, μάλλον δεν είχε στο μυαλό του τον φετινό ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» μπορεί κουτσά-στραβά στην Ευρώπη να πέτυχαν το στόχο τους, μπαίνοντας στους ομίλους του UEFA Europa Conference League, όμως το πρωτάθλημα ήταν άλλη υπόθεση. Μόλις την 3η αγωνιστική οι Θεσσαλονικείς έχασαν με 1-0 από τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, για να ακολουθήσει η «λευκή» ισοπαλία στο τοπικό ντέρμπι με τον Άρη στην Τούμπα. Πέντε χαμένοι βαθμοί μέσα σε δυο αγωνιστικές. Ήταν η περίοδος που ο Λουτσέσκου έκανε τη μετάβαση από τους παίκτες που τον έβγαλαν ασπροπρόσωπο στα προκριματικά του καλοκαιριού και προσπαθούσε να βρει τις ισορροπίες με αυτούς που ήρθαν στην πορεία στην Τούμπα.

10η Αγωνιστική: Ολυμπιακός – ΠΑΟΚ 2-4
Ακολούθησε ένα αήττητο σερί επτά αγώνων σε Ελλάδα και Ευρώπη, με 6-1-0 απολογισμό και πιο σημαντικές επιτυχίες το 2-1 επί της Άιντραχτ Φρανκφούρτης και το 3-2 επί της Αμπερντίν – με ανατροπή από 2-0 στο τελευταίο 20λεπτο. Δύο νίκες που ενίσχυσαν πολύ την ψυχολογία των «ασπρόμαυρων». Ακολούθησε το ισχυρό σοκ της ήττας με κάτω τα χέρια με 2-0 από την ΑΕΚ στη Νέα Φιλαδέλφεια, όμως η αντίδραση ήταν άμεση. Το 4-2 επί του Ολυμπιακού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», σε συνδυασμό με την εκτυφλωτική απόδοση του Γιάννη Κωνσταντέλια έβαλε ξανά… το νερό στ’ αυλάκι.

17η Αγωνιστική: Άρης – ΠΑΟΚ 2-1
Οι «κίτρινοι» συνέχισαν να αποτελούν το… κακό σπυρί στην εξαιρετική πορεία του ΠΑΟΚ. Οι «ασπρόμαυροι» έρχονταν από ένα αήττητο σερί 11 αγώνων σε όλες τις διοργανώσεις – με δέκα νίκες και μια ισοπαλία – αλλά στο «Κλεάνθης Βικελίδης» υποκλίθηκαν στον Άρη πέφτοντας από την κορυφή της Super League. Το σκηνικό θα επαναλαμβανόταν λίγους μήνες αργότερα. Ωστόσο, τότε προέκυψε και κάτι… θετικό: το Κόπα Άφρικα «κάλεσε» τον Γουίλιαμ Τρόοστ-Εκόνγκ, με τους Κωνσταντίνο Κουλιεράκη, Τόμας Κεντζιόρα να συνθέτουν ένα άκρως αποτελεσματικό κεντρικό αμυντικό δίδυμο. Παράλληλα, ο Αμπντούλ Ραχμάν Μπάμπα παρέμεινε λόγω τραυματισμού στην Τούμπα και δεν ταξίδεψε για την Ακτή Ελεφαντοστού, πραγματοποιώντας εν τέλει την κορυφαία σεζόν στην καριέρα του.

21η Αγωνιστική: Ατρόμητος – ΠΑΟΚ 0-2
Το όνομα του Κωνσταντέλια αναφέρθηκε και νωρίτερα. Ο 21χρονος διεθνής πήρε από το χέρι τον ΠΑΟΚ και τον οδήγησε σε μία κρίσιμη νίκη στο Περιστέρι. Εκεί οι Θεσσαλονικείς είχαν πέσει σε τοίχος ως το 89ο λεπτό. Ο Κωνσταντέλιας, που είχε μπει ως αλλαγή, εκτέλεσε γρήγορα ένα – από τα πάρα πολλά κερδισμένα – κόρνερ, με τον Στέφαν Σβαμπ να ξεκλειδώνει την άμυνα του Ατρόμητου. Το καλύτερο, όμως, ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός το κράτησε για τις καθυστερήσεις, πετυχαίνοντας σχεδόν από το κέντρο το 0-2 – απίθανο γκολ.

23η Αγωνιστική: ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός 1-4
Σοκ! Και μάλιστα μεγάλων διαστάσεων. Πολλοί έλεγαν πως ο ΠΑΟΚ μπορεί να σκοράρει πολλά γκολ κόντρα στις μικρομεσαίες ομάδες, αλλά στα ντέρμπι δεν μπορεί. Τέσσερα συνεχόμενα ντέρμπι μέσα στον Φλεβάρη έμοιαζαν να επιβεβαιώνουν την παραπάνω πεποίθηση. Ισοπαλία με ΑΕΚ, αποκλεισμός στα πέναλτι στο Κύπελλο από τον Παναθηναϊκό, διασυρμός από τον Ολυμπιακό στην Τούμπα. Κάπου εκεί, όμως, άρχισαν να βγαίνουν μπροστά οι προσωπικότητες που υπάρχουν στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ: Αντρίγια Ζίβκοβιτς και Τάισον φώναξαν «παρών» ξυπνώντας και τους συμπαίκτες τους.

1η Αγωνιστική Play Off: ΠΑΟΚ – Άρης 0-1
Σύμπτωση επαναλαμβανόμενη παύει να είναι σύμπτωση. Ακόμη ένα ματς χωρίς νίκη κόντρα στον Άρη, με τον ΠΑΟΚ να πέφτει εκ νέου από την κορυφή της κατάταξης. Είχε προηγηθεί η ήττα με 2-0 από τη Ντινάμο στο Ζάγκρεμπ, για να μαζευτούν και πάλι σύννεφα πάνω από την Τούμπα. Όχι για πολύ. Με μπροστάρη τον Μπράντον Τόμας, που αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από λίρα 100 ως λύση ανάγκης, ο ΠΑΟΚ αφενός πήρε επτά βαθμούς σε τρία ματς στα Play Off, αφετέρου προκρίθηκε στην οκτάδα του Conference League.

8η Αγωνιστική Play Off: ΠΑΟΚ – ΑΕΚ 3-2
Ο ΠΑΟΚ κλήθηκε να παίξει με την Κλαμπ Μπριζ που ήταν σε πτωτική πορεία και αναβρασμό. Ο αποκλεισμός με δυο ήττες από τους Βέλγους σε συνδυασμό με τους τρεις αγώνες χωρίς νίκη στα Play Off, έφεραν τους «ασπρόμαυρους» σε πολύ μειονεκτική θέση. Ειδικά η ισοπαλία στη Λαμία (1-1) φάνηκε να «τελειώνει» τον ΠΑΟΚ από τον τίτλο. Εκεί, όμως, φάνηκε και η μαεστρία του Λουτσέσκου: κάλεσε άπαντες σε δείπνο ενότητας και συσπείρωσης και τα αποτελέσματα έγιναν άμεσα ορατά. Η ΑΕΚ κέρδιζε με 2-1 στην Τούμπα ως το 75’, όμως οι Θεσσαλονικείς γύρισαν το ματς και μαζί την ψυχολογία τους.

10η Αγωνιστική Play Off: Άρης – ΠΑΟΚ 1-2 
Ακολούθησαν ακόμη δύο νίκες σε ντέρμπι στην Τούμπα, το 2-0 επί του – ευρισκόμενου σε κλίμα εφορίας μετά την πρόκριση στον τελικό του Conference League – Ολυμπιακού και το 4-1 επί του – ευρισκόμενου σε μεγάλη κρίση – Παναθηναϊκού. Το τελευταίο βήμα ήταν, ίσως, το πιο δύσκολο, με τον ΠΑΟΚ να καλείται να κερδίσει τον κακό του δαίμονα, Άρη, και μάλιστα στου Χαριλάου. Με τον Λουτσέσκου να μην έχει νίκη επί του Μάντζιου με τους προπονητές στον πάγκο των δυο αυτών ομάδων. Έγινε, όμως, κι αυτό, με τους Ζίβκοβιτς, Μπράντον, Κωνσταντέλια και Τάισον να βάζουν και πάλι τη σφραγίδα τους.

ΟΙ ΔΥΟ ΟΜΑΔΕΣ ΤΟΥ ΛΟΥΤΣΕΣΚΟΥ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΣΕΖΟΝ
Ο τρόπος που διαχειρίστηκε τους ποδοσφαιριστές του ο Λουτσέσκου αποδείχθηκε κάτι παραπάνω από μαεστρικός. Κι ακόμη και στα διαστήματα που η ομάδα του έκανε… κοιλιά, ήταν μικρής διάρκειας κι εν τέλει δε στοίχισαν στο στόχο του πρωταθλήματος. Πήρε το απόλυτο από αυτούς με τους οποίους ξεκίνησε τη σεζόν και έβαλαν τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του UEFA Europa Conference League και σιγά-σιγά μπόλιασε στο σύνολο και αυτούς που είτε αποκτήθηκαν είτε επέστρεψαν στη συνέχεια.

Ράφα Σοάρες, Ίβαν Νάσμπεργκ, Χάρης Τσιγγάρας ή ακόμη κι οι «φευγάτοι» Λευτέρης Λύρατζης, Ντάγκλας Αουγκούστο και Κάλεντ Νάρεϊ αξιοποιήθηκαν από τον Ρουμάνο στο έπακρο μέχρι να μπουν στην ομάδα οι Σουαλιό Μεϊτέ, Κιρίλ Ντεσπόντοφ, Άλι Σαμάτα και Μαγκομέντ Οζντόεφ αλλά και να επανέρθουν οι Κεντζιόρα και Γιάννης Μιχαηλίδης.

Το να σταθεί κάποιος σε έναν ή δύο ποδοσφαιριστές που να ξεχώρισαν και να… πήραν από το χέρι τον ΠΑΟΚ σε πολλά παιχνίδια, δεν έχει νόημα και θα είναι άδικο για τους υπόλοιπους που προσέφεραν τα μέγιστα. Μία μνεία παραπάνω, πάντως, για τη σεζόν που καριέρας που έκαναν οι Μπάμπα και Ζίβκοβιτς αλλά και στον Τάισον που ήταν αυτός που στα 36 του έβγαλε μάτια, σκοράροντας μάλιστα στα τρία τελευταία ντέρμπι με Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό και Άρη.

ΚΟΥΛΙΕΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΚΩΝΣΤΑΝΤΕΛΙΑΣ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟ STEP UP

Από την περασμένη αγωνιστική περίοδο είχαν δείξει το ταλέντο τους και τις ικανότητές τους. Κι αν η σεζόν 2022/23 ήταν του… ξεπετάγματος, η φετινή ήταν της καταξίωσης για τον Κουλιεράκη και τον Κωνσταντέλια.

Ο γεννημένος στις 28 Νοεμβρίου του 2003 Χανιώτης κεντρικός αμυντικός αγωνίστηκε συνολικά σε 35 παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις, σημειώνοντας 5 γκολ και δίνοντας 2 ασίστ. Ειδικά τα γκολ στην Ευρώπη, απέναντι σε Άιντραχτ Φρανκφούρτης και Ντινάμο Ζάγκρεμπ ήταν «χρυσά». Ωστόσο, οι εμφανίσεις του στο κέντρο της άμυνας, παρέα με τον έμπειρο Κεντζιόρα, ήταν αυτές που έχουν κάνει πολλούς συλλόγους της Ευρώπης να χτυπούν ήδη την πόρτα του ΠΑΟΚ.

Για τον Κωνσταντέλια υπήρχαν κι από πέρυσι προτάσεις, ωστόσο οι «ασπρόμαυροι» επέμειναν να κρατήσουν στις τάξεις τους τον γεννημένο στις 5 Μαρτίου του 2003 Βολιώτη ποδοσφαιριστή. Πόσο καλά έκαναν! Τα 14 γκολ και οι 10 ασίστ σε 53 συμμετοχές σε Ελλάδα και Ευρώπη αποτυπώνουν μόνο ένα μέρος της «μαγείας» που προσέφερε ο διεθνής μεσοεπιθετικός, ο οποίος γινόταν κεντρικό πρόσωπο επιδοκιμασιών σε όποιο γήπεδο κι αν αγωνίστηκε ο ΠΑΟΚ.

Αν κάποιος πρέπει να αισθάνεται λίγο περισσότερο «αδικημένος» αυτός είναι ο Στέφανος Τζίμας. Ο γεννημένος στις 6 Ιανουαρίου του 2006 Θεσσαλονικιός επιθετικός ναι μεν πήρε πολύ περισσότερες ευκαιρίες σε σχέση με την περασμένη σεζόν (7 ματς/1 γκολ πέρυσι, 23 ματς/4 γκολ φέτος) ωστόσο, κρίνοντας από τις επιδόσεις του Σαμάτα θα μπορούσε να έχει κάτι παραπάνω.

Πλέον, το μπαλάκι περνάει στα χέρια του Ιβάν Σαββίδη, των υπόλοιπων διοικούντων την ΠΑΕ ΠΑΟΚ αλλά και στου Ραζβάν Λουτσέσκου προκειμένου να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο τον «Δικέφαλο του Βορρά» ώστε να καταφέρει, επιτέλους, να συμμετάσχει για πρώτη φορά στους ομίλους του UEFA Champions League — που θα έχει και νέα μορφή από την προσεχή σεζόν. Άλλωστε, οι «ασπρόμαυροι» με τις ευρωπαϊκές πορείες τους τα τελευταία χρόνια έχουν κερδίσει δικαιωματικά την παρουσία τους στους ισχυρούς στις τρεις κληρώσεις που θα πραγματοποιηθούν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο.

ΚΩΣΤΑΣ ΒΡΟΥΛΗΣ/ΑΠΕ

Back to top button