ΕκδηλώσειςΚαστοριάΠρόσωπα

Σε κλίμα συγκίνησης η παρουσίαση των βιβλίων του Αντώνη Παπαδόπουλου (φωτογραφίες)

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση των βιβλίων του Αντώνη Παπαδόπουλου “Ελευθερία είναι σκοινιά δεμένα ” και “Σαν μαργαριτάρι από σ’ αγαπώ”, των εκδόσεων “Ελκυστής”. Η αίθουσα εκδηλώσεων του Συλλόγου Φουντουκλή γέμισε από εκπαιδευτικούς, μαθητές, αλλά και φίλους της λογοτεχνίας που γνώριζαν την προσφορά του δασκάλου Αντώνη Παπαδόπουλου στην παιδεία και τον πολιτισμό του τόπου μας.

39 χρόνια υπηρετούσε στα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης και πέρα από τη μετάδοση γνώσεων και αξιών στους μαθητές, συνέγραφε θεατρικά έργα και σκηνοθετούσε παραστάσεις , όπου η ζοφερή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα, μέσω της σατιρικής του πένας μεταμορφωνόταν σε γέλιο, ανάσα ελευθερίας, λύτρωση.

Τα πρώτα βιβλία του, όπως επισήμαναν οι παρουσιάστριες της εκδήλωσης, οι εκπαιδευτικοί κκ. Σοφία Καμπούρη και Εύη Νικηφορίδου και η λογοτέχνης κ. Χρυσούλα Πατρώνου Παπατέρπου, ήλθαν να επισφραγίσουν το χάρισμα του συγγραφέα να δημιουργεί με δεξιότητα κι ευαισθησία πολύτιμα λεκτικά υφαντά, αναδεικνύοντας τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας. Οι σχολιασμοί των παρουσιαστριών εύστοχοι, διεισδυτικοί, έφεραν κι αυτοί ένα όμορφο αεράκι λογοτεχνικής γραφής, που άνοιγε δρόμους διαφυγής,  δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα μυσταγωγική και απογειωνόταν με την αφήγηση αποσπασμάτων των βιβλίων.
Ακούσαμε, συγκινηθήκαμε, ονειρευτήκαμε, αλλά και προβληματιστήκαμε για τα θέματα που θίγουν τα βιβλία, τα στενά κοινωνικά στερεότυπα της ελληνικής επαρχίας, τον σχολικό εκφοβισμό, τις προσωπικές ματαιώσεις, τον αγώνα για εσωτερική απελευθέρωση και  προσωπική έκφραση και την αδίρητη ανάγκη για αλληλεγγύη και συλλογικότητα. Ευχαριστούμε θερμά  τον συγγραφέα και τις παρουσιάστριες για την όμορφη βραδιά που μας χάρισαν!
Ο  Αντώνης Παπαδόπουλος είναι συνταξιούχος δάσκαλος. Έχει εργαστεί σε διάφορα σχολεία της δυσπρόσιτης περιφέρειας, καθώς και στο ιδιωτικό σχολείο του απόδημου ελληνισμού SAHETI του Γιοχάνεσμπουργκ. Τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στη γενέτειρα πόλη του, την Καστοριά.
Έχει συγκροτήσει διάφορες παιδικές θεατρικές ομάδες, γράφοντας θεατρικά έργα που παρουσιάστηκαν επανειλημμένα στις θεατρικές αίθουσες του νομού.
Με τη συγκρότηση της θεατρικής ομάδας των Δασκάλων στον νομό Καστοριάς, ανέβηκαν τα κάτωθι θεατρικά έργα, τα οποία συνέγραψε και σκηνοθέτησε:
Α. “Λαθρεπιβάτες της Ζωής” (κωμωδία)
Β. “Δυο κουταλιές ακόμα” (με θέμα τη διατροφή)
Γ. “Ζωοτροφές υπάρχουν!” (επιθεώρηση)
Δ. “Xe – COVID …για πάντα!” (επιθεώρηση)

Το 1998 με τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Μαυροχωρίου, παρουσίασαν  το θεατρικό του έργο “Καφενείον η Αλήθεια”, μεταξύ άλλων και στο αδελφοποιημένο Γυμνάσιο Στροβόλου Κύπρου. Η ίδια παράσταση ανέβηκε την επόμενη χρονιά από τη θεατρική ομάδα του Γυμνασίου Στροβόλου.
Έχει εκδώσει από τις εκδόσεις Πατάκη τρία βιβλία ορθής χρήσης του γραπτού λόγου για τους μαθητές του δημοτικού σχολείου:
Α. “Γράφω, διαβάζω και παίζω”
Β. “Ελάτε να παίξουμε «ορθογραφία»”
Γ. “Το παιχνίδι της Ορθογραφίας”

Συγγραφέας των βιβλίων “Ελευθερία είναι σκοινιά δεμένα ” και το “Σαν μαργαριτάρι από σ’ αγαπώ” των εκδόσεων Ελκυστής . Πρόκειται επίσης να εκδοθεί το παιδικό μυθιστόρημα “Το παιδί που ήξερε να μιλάει με τα μάτια”.
 

Back to top button