ΕκδηλώσειςΚαστοριά

Με πλήθος ομιλητών η παρουσίαση του νέου βιβλίου της Βιβής Δούκη Πολυγιάννη “Η Αρχόντισσα Καστοριά αναποδογυρίζει το σεντούκι της ιστορίας της”

Σας προσκαλούμε στην εκδήλωση παρουσίασης του ιστορικού βιβλίου της Βιβής Δούκη Πολυγιάννη με τίτλο:
“Η Αρχόντισσα Καστοριά αναποδογυρίζει το σεντούκι της ιστορίας της” που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Ιουνίου 2024 και ώρα 18.30 στο ξενοδοχείο Limneon RESORT στην Καστοριά.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν:
Αργύρης Δούμας
Χρήστος Μουρατιδης
Αρχιμανδρίτης Στέφανος Σχοινάς
Αθηνά Διτσιου
Νίκος Παπουτσιδης
Αγνή Βασιλειάδου Τζηλλα
Συλια Λιωγα
Αλέξης Γουδας
Μιχαλης Μπινιακος
Γιαννης Μασλαρης
Καλλιρρόη Δοικου
Μαρία ΠαπαλαμπροπουλουΗ Βιβή Δούκη – Πολυγιάννη αφιέρωσε πολλά χρόνια στην συγκέντρωση και καταγραφή ιστορικού και λαογραφικού υλικού, που σχετίζονται με την Καστοριά.
Η Αρχόντισσα Καστοριά αφηγείται:
Γεννήθηκα πάνω στα όρη, σαν κάστρο, και είμαι ένα κάστρο στα όρη, γι’ αυτό Καστοριά το όνομα μου.
Με είπαν και Πρώτη Ιουστινιανή, γιατί πατέρας μου είναι ο πιο ξακουστός βασιλιάς του Βυζαντίου, ο Ιουστινιανός, μέγας και τρανός αυτοκράτορας.
Οι άρχοντες της Εκκλησίας μας με είπαν και Πρωτόθρονη. Πρωτόθρονη για την Εκκλησία, Πρωτόθρονη και για την Ιστορία.
Η φύση με προίκισε με πολλές καλλονές, ευχή και κατάρα η ομορφιά μου, περιλάλητη σ’ όλον τον κόσμο.
Σ’ όλη μου την ύπαρξη, σ’όλη μου την διαδρομή, σ’ όλη μου την πορεία, άλλοτε περιφανή αρχόντισσα με πλουμίδια και χαρές, άλλοτε καταματωμένη με κουρελιασμένα ρούχα και σκελετωμένο σώμα, μα πάντα με χαλύβδινη ψυχή. Πάντα φύλαγα Θερμοπύλες.
Μπορεί πολλοί αιμοδιψείς εχθροί, σαν αρπακτικά, να ορμούσαν να κουρσέψουν το κορμί μου, οι καλλονές μου βλέπετε, μπορεί και να το πέτυχαν κάποιοι, όμως η χαρά τους κρατούσε λίγο, καθώς εγώ ενθυμουμενη την αρχοντική μου καταβολή και τον ιστορικό μου προορισμό, έβρισκα τον τρόπο να τους αποτινάξω από πάνω μου και να τους παραδώσω στην κρίση του Θεού και της Ιστορίας.
Και όπως βλέπετε ποτέ δεν με νίκησαν. Άλλοτε με πλούτη, άλλοτε με πείνα, άλλοτε με αίματα και σπαθιά, άλλοτε με όπλα και βόμβες, άλλοτε με χαρές και πανηγύρια, άλλοτε με λίγα, άλλοτε με πολλά, πάντα ζω και βασιλεύω και τον κόσμο κυριεύω.
Με λένε Καστοριά, είμαι η πρώτη Αρχόντισσα της Μακεδονίας και όχι μόνο κι αυτή είναι η ιστορία της ζωής μου. Ζωή σαν παραμύθι…..

Back to top button