ΚαστοριάΠαλαιά Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σαν σήμερα: Ο μεγαλύτερος σεισμός που έγινε ποτέ στην Καστοριά – Οι μετασεισμοί κράτησαν 3 μήνες – Οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και ζούσαν σε καλύβες στα βουνά

Η περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας χαρακτηρίζεται από χαμηλή σεισμικότητα και ιστορικά στοιχεία αναφέρουν μόνο 3 ισχυρούς σεισμούς στην περιοχή της Καστοριάς.

Ένα φιρμάνι που εκδόθηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1711 αναφέρει ότι μερικά τζαμιά που χτίστηκαν από τους σουλτάνους Μεχμέτ και Σουλεϊμάν καταστράφηκαν από σεισμό που έγινε το 1709 και το μέγεθος αυτού εκτιμάτε στα 6 Ρίχτερ.

Στις 29 Μαΐου του 1812 εκδηλώθηκε ισχυρός σεισμός μεγέθους 6.5 Ρίχτερ και τζαμιά εκκλησίες και σπίτια καταστράφηκαν. Όπως αναφέρει ένα εκκλησιαστικό βιβλίο που βρέθηκε στην Παναγιά Ρασιώτισσα στην Καστοριά, οι κάτοικοι εγκατέλειψαν τα σπίτια τους και κατασκεύασαν καλύβες στα βουνά, γιατί οι μετασεισμοί κράτησαν 3 μήνες.

Ο τρίτος ισχυρός σεισμός που προκάλεσε αρκετές ζημιές στην Καστοριά έγινε στις 23 Αυγούστου του 1894 με εκτιμώμενο μέγεθος 6,1 Ρίχτερ.

Ευχαριστώ για την επικοινωνία

Κύριος Ερευνητής Σεισμολογίας του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Γεράσιμος Χουλιάρας

zougla.gr

 

 

 

Back to top button