Καστοριά

Η επίσκεψη του Άδωνι Γεωργιάδη στο Κέντρο Ημέρας Αυτισμού Καστοριάς (φωτογραφίες)

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2023 ο Υπουργός Υγείας & Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Άδωνις  Γεωργιάδης αποδέχθηκε με χαρά την πρόσκληση της Διοίκησης του Σωματείου και επισκέφθηκε με  τους συνεργάτες του το Κέντρο Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή  στο Φάσμα του Αυτισμού Ν. Καστοριάς, το οποίο βρίσκεται στην οδό Παλαιολόγου 1 και Βιτσίου,  στην Καστοριά (στο κτίριο του παλιού ΚΠΕ).

Ο Υπουργός ξεναγήθηκε στους χώρους του Κέντρου Ημέρας και ενημερώθηκε για τα ημερήσια  προγράμματα ψυχοεκπαιδευτικής και συμβουλευτικής υποστήριξης, τα προγράμματα  ευαισθητοποίησης της κοινότητας και τα προγράμματα εκπαίδευσης και εξειδίκευσης σε θέματα  αυτισμού που οργανώνονται και υλοποιούνται από το 2012 από τους καταρτισμένους  επαγγελματίες της Πολυκλαδικής ομάδας του Κέντρου σε συνεργασία με τους εθελοντές-γονείς  της Διοίκησης, όπως επίσης και τους ένθερμους υποστηρικτές και εθελοντές του Σωματείου.  Σκοπός του Κέντρου Ημέρας είναι η παραμονή του ατόμου με διαταραχή του φάσματος του  αυτισμού στην κοινότητα, η αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης του και  η υποστήριξη εκείνων των δεξιοτήτων και ικανοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική  ενσωμάτωση. Το Κέντρο Ημέρας του Σωματείου είναι η μοναδική εξειδικευμένη σε θέματα  Αυτισμού Μονάδα Ψυχικής Υγείας στον επίσημο χάρτη του Υπουργείου Υγείας στη Δυτική  Μακεδονία. 

Στη συνέχεια ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο, κ. Αναστάσιο Αριστοτέλους, την  Γραμματέα, κ. Ξανθίππη Μπαλλή και την Επιστημονικά Υπεύθυνη, κ. Άννα Καραμπέτσου για την  τροποποίηση του ρυμοτομικού σχεδίου στην περιοχή πρώην ΖΕΠ, στη Χλόη Καστοριάς, με την  οποία αναγνωρίζονται πλέον επίσημα οι ειδικές ανάγκες των Ατόμων στο φάσμα του Αυτισμού.

Παράλληλα συζητήθηκαν ρεαλιστικές λύσεις για την ανέγερση ενός σύγχρονου, Πρότυπου  Ολοκληρωμένου Κέντρου, το οποίο θα αποτελεί σημείο συνάντησης επιστημόνων από όλη την  Ευρώπη και τον κόσμο καλύπτοντας με σεβασμό τις ανάγκες για θεραπευτική παρέμβαση,  στέγαση, ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και εργασία των ατόμων με αυτισμό. Ωφελούμενοι ενός  Ολοκληρωμένου Κέντρου θα είναι όχι μόνο τα άτομα με αυτισμό, αλλά και οι οικογένειές τους,  όπως επίσης και όλη η ευρύτερη τοπική κοινότητα με μια σειρά υποστηρικτικών δράσεων,  συνεδρίων και τη δημιουργία πληθώρας νέων θέσεων εργασίας.

Ο Υπουργός έμεινε μαζί μας περίπου μία ώρα και μας άκουσε με ιδιαίτερη προσοχή. Δεσμεύθηκε  να βοηθήσει στην εξεύρεση χρηματοδότησης για την ανέγερση, αλλά και την μετέπειτα λειτουργία των δομών. Το ίδιο βράδυ έγραψε στα προσωπικά του κοινωνικά μέσα: «…Επισκεφθήκαμε το  Κέντρο Ημέρας για Αυτισμό. Μία από τις καλύτερες μονάδες Γονέων με παιδιά με Αυτισμό στην Ελλάδα.  Συγκινήθηκα πραγματικά με την δουλειά που κάνουν εκεί. Το Υπουργείο Υγείας τους στηρίζει και θα τους  στηρίξει ακόμη περισσότερο στο μέλλον για την πραγματοποίηση του οράματος τους για την πρώτη  ολοκληρωμένη μονάδα για τον Αυτισμό στην Ελλάδα.» 

Η Διοίκηση και τα μέλη της Εταιρείας Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς  ευχαριστούμε ολόψυχα τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος αγκάλιασε και δεσμεύθηκε να στηρίξει με  κάθε τρόπο το ΟΡΑΜΑ μας, να εξασφαλίσουμε ένα καλύτερο μέλλον πρωτίστως για τα Άτομα με  Αυτισμό, αλλά και όλη την κοινωνία της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς.

Με σύμμαχο τον καθ΄ ύλην αρμόδιο Υπουργό, την Βουλευτή, την Περιφερειακή και Δημοτική  αρχή, όλους τους θεσμικούς, πολιτικούς, υπηρεσιακούς παράγοντες, αλλά και όλους εσάς, τους φίλους του Σωματείου θα τα καταφέρουμε!

Για την Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό – Δ.Α.Δ. Ν. Καστοριάς

Ο Πρόεδρος                   Η Γραμματέας

Αναστάσιος Αριστοτέλους           Ξανθίππη Μπαλλή

 

Back to top button