ΓούναΚαστοριάΚόσμος

Τίτλοι τέλους για το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur – Μετά από 100 χρόνια κλείνει οριστικά (αφιέρωμα – φωτογραφίες – ευχαριστίες)

Τίτλοι τέλους για το ιστορικό διεθνές δημοπρατήριο της Δανίας το Kopenhagen fur

Η απόφαση των ιθυνόντων για το οριστικό κλείσιμο του δημοπρατηρίου είχε παρθεί αρκετό καιρό πριν και οι αιτίες είναι γνωστές.

Η δημοπρασία του Ιουνίου 2024 σηματοδοτεί και το τέλος μιας εποχής και μιας ιστορίας 100 χρόνων για το μεγαλύτερο διεθνές δημοπρατήριο

Το Kopenhagen Fur συμπληρώνει φέτος 100 χρόνια από την ίδρυσή του με τεράστια προσφορά στον χώρο της γούνας και αναμφίβολα αποτελούσε τον  ηγέτη της παγκόσμιας αγοράς.

Ήταν, ομολογουμένως το κορυφαίο δημοπρατήριο στον κόσμο, με την μεγαλύτερη παραγωγή δερμάτων, φθάνοντας σχεδόν τα 20 εκ. δέρματα ετησίως με 5 δημοπρασίες τη σεζόν, και φυσικά τεράστια κέρδη από τις πωλήσεις.

Παράλληλα, το Kopenhagen Fur τα τελευταία χρόνια είχε επενδύσει σημαντικά και με πολλά εκ. ευρώ στην έρευνα, στην τεχνοτροπία, στην καινοτομία, διοργανώνοντας πολλά σεμινάρια, στοιχεία που έδωσαν την ευκαιρία στους φαρμαδόρους να ακολουθήσουν πιστά τις οδηγίες τους, παράγοντας, μοναδικής ποιότητας δέρματα, αλλά και στους παραγωγούς έτοιμων ενδυμάτων να δημιουργήσουν νέα σχέδια και πρωτότυπα μοντέλα.

Επίσης, το Kopenhagen Fur, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό σε πελατολόγιο, έχοντας συνάψει σημαντικές συνεργασίες με πολλούς εκτροφείς στην Ευρώπη, και φυσικά στην Ελλάδα (Καστοριά και Σιάτιστα), ενώ συνεργάστηκε με τους καλύτερους πελάτες, εταιρείες ντυσίματος, σχεδιαστές, κατασκευαστές και εμπόρους λιανικής στον κόσμο, καθώς και με οίκους μόδας.

Ωστόσο, σε αυτό που θα πρέπει να σταθούμε κυρίως, είναι οι ιδιαίτερες σχέσεις που υπήρχαν μεταξύ της Kopenhagen Fur και των Ελλήνων αγοραστών πρώτης ύλης, καθώς και των φαρμαδόρων. Οι Δανοί όλα αυτά τα χρόνια, είχαν μεγάλη εμπιστοσύνη και θαύμαζαν τους Έλληνες γουνοποιούς για την μοναδική τους τεχνοτροπία στην παραγωγή εξαιρετικών γουναρικών, καθώς και στους φαρμαδόρους στους οποίους παρείχαν μεγάλη υποστήριξη, δίνοντάς τους την ευκαιρία να παράγουν υψηλής ποιότητας δέρματα.

Και φυσικά πρέπει να τονιστεί ότι το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur, όλα τα χρόνια στήριζε οικονομικά ως βασικός χορηγός όλες τις εκθέσεις γούνας που διεξάγονταν στην Ελλάδα.

 

Ο covid 19 η βασική αιτία που οδήγησε σε κλείσιμο το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur

Σημαντικό ρόλο στην δυσάρεστη αυτή απόφαση για το κλείσιμο του δημοπρατηρίου, έπαιξε ο covid 19, όταν το διάστημα του κορονοϊού, στις δανέζικες φάρμες είχαν εντοπιστεί κρούσματα κορονοϊού στα μινκ, κάτι που οδήγησε εκείνο το διάστημα την κυβέρνηση να κλείσει όλες τις φάρμες, σφαγιάζοντας και θάβοντας εκατομμύρια ζωάκια. Έτσι, μεγάλος αριθμός, οικογενειακών, κυρίως, εκτροφείων στη Δανία, αλλά και εργαζομένων, είχε μείνει χωρίς δουλειά, ενώ στη συνέχεια με  απόφασή της η Δανέζικη κυβέρνηση απαγόρεψε την λειτουργία εκτροφείων στην χώρα.

Απόφαση, που υποχρέωσε την κυβέρνηση να ξοδέψει εκ. ευρώ, προκειμένου να αποζημιώσει τους εκτροφείς, ωστόσο, όμως, το πλήγμα για το μέλλον ήταν τεράστιο.

Έτσι, αναπόφευκτα και το δημοπρατήριο της Kopenhagen Fur, το οποίο στηριζόταν κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό από την παραγωγή δανέζικων δημοπρατηρίων, πήρε την δυσάρεστη αυτή απόφαση, να βάλει οριστικό λουκέτο.

Τα τελευταία χρόνια κινήθηκε με πωλήσεις δερμάτων που υπήρχε στις αποθήκες, καθώς είχε απόθεμα κατά το διάστημα του κορονοϊού, αλλά και με ορισμένες αγορές από εκτροφεία κυρίως της Πολωνίας και της Ελλάδας.

Επίσης, άγνωστο παραμένει τι θα απογίνουν οι εγκαταστάσεις του δημοπρατηρίου, που βρίσκονται λίγα χιλιόμετρα μόλις έξω από την Κοπεγχάγη. Ένα οικόπεδο χιλιάδων τ.μ. με εγκαταστάσεις, αποθήκες, ψυγεία, σύγχρονα μηχανήματα διαλογής δερμάτων κ.α. αξίας εκ. ευρώ.

 

 

 

 

 

Η δημοπρασία του Ιουνίου της Kopenhagen Fur θα είναι η τελευταία ευκαιρία να προμηθευτούν οι αγοραστές  τα παγκοσμίου φήμης δανέζικα δέρματα βιζόν σε μεγάλα μεγέθη και καλή ποιότητα.

Η προσφορά θα είναι ένα ελκυστικό μείγμα των κύριων τύπων βιζόν με μια ποικιλία από μοναδικές μεταλλάξεις που έχουν εκτιμηθεί από πελάτες σε όλο τον κόσμο. Ο συνολικός αριθμός δερμάτων που θα προσφερθούν στην τελευταία δημοπρασία στην ιστορία της Kopenhagen Fur είναι 3,6 εκ.

Κατά τη διάρκεια αυτής της τελευταίας δημοπρασίας, η Kopenhagen Fur θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία για να δείξει  την εκτίμησή της για την υποστήριξη που μας δόθηκε όλα αυτά τα χρόνια.

H τελευταία δημοπρασία λοιπόν θα διεξαχθεί από το Σάββατο 1 Ιουνίου μέχρι την Πέμπτη 6 Ιουνίου, δίνοντας τέλος σε μια ιστορία 100 ετών. Σίγουρα, η ατμόσφαιρα στην αίθουσα του δημοπρατηρίου, αλλά και γενικότερα στους υπόλοιπους χώρους, θα είναι κάπως περίεργη, γεμάτη συναισθηματική φόρτιση και συγκινήσεις. Είναι δύσκολο να πιστέψει κάποιος, ότι κλείνει το δημοπρατήριο και εκεί θα είναι η τελευταία του επίσκεψη. Κρίμα, μόνο κρίμα…

Ευχαριστήριο της “ΣΕΝΤΡΑΣ” και του “sentranews.gr

Ως ιδιοκτήτης και εκδότης της εφημερίδας ΣΕΝΤΡΑ και της ιστοσελίδας sentranews.gr, θέλω να ευχαριστήσω θερμά, τους υπεύθυνους του δημοπρατηρίου της Kopenhagen Fur, για την άψογη συνεργασία που είχαμε τα τελευταία 20 χρόνια, παρέχοντας από την πλευρά μας, στους Έλληνες γουνοποιούς, ουσιαστική ενημέρωση κατά την διάρκεια των δημοπρασιών, αλλά και διάφορων δράσεων.

Επίσης, τους ευχαριστώ για την δυνατότητα που με έδωσαν πριν κάποια χρόνια, να επισκεφτώ τις εγκαταστάσεις του δημοπρατηρίου στην Δανία, για την φιλοξενία και πλήρη ενημέρωση για την διαδικασία των δημοπρασιών κ.α.

Τέλος, οφείλω και ένα μεγάλο ευχαριστώ στον εκπρόσωπο στην Ελλάδα της Kopenhagen Fur, τον Λεωνίδα Μπούτη, για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια.

Αποχαιρετιστήριο δείπνο

Εκτός από τα μεσημεριανά γεύματα που εκτιμήθηκαν πολύ, η Kopenhagen Fur θα διοργανώσει ένα αποχαιρετιστήριο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί αφού πουληθεί η τελευταία παρτίδα στην ιστορία της Γούνας της Κοπεγχάγης την Πέμπτη 6 Ιουνίου και προσκαλεί τους αγοραστές-πελάτες να συμμετέχουν σε ορισμένες από τις δραστηριότητες που έχουν προγραμματίσει κατά τη διάρκεια της δημοπρασίας.

Η Kopenhagen Fur, προκειμένου να σηματοδοτήσει το τέλος της εποχής της Γούνας της Κοπεγχάγης, έχει προγραμματίσει ένα τελευταίο ξεχωριστό Top-lot. Αυτό το μοναδικό Top-lot έχει κατασκευαστεί από 50 δέρματα, τα καλύτερα αρσενικά Brown Velvet στο Short Nap 2 που παράγονται αποκλειστικά από Δανούς αγρότες. Η παρτίδα θα πωληθεί ως η τελευταία παρτίδα στην ιστορία της Kopenhagen Fur.

Η παρτίδα θα πωληθεί χωρίς χρέωση πώλησης και τα χρήματα θα διατεθούν 100% στη φιλανθρωπική μας οργάνωση, υποστηρίζοντας τα παιδιά στη Ναμίμπια με φαγητό και εκπαίδευση. Έχουμε δημιουργήσει ένα ειδικό τρόπαιο για τον νικητή αυτού του Top-lot.

Τα άλλα Top-lots στη δημοπρασία Ιουνίου 2024 θα είναι:

Silveblue Velvet θηλυκά, μέγεθος 0 σε KH1

Αρσενικά White Velvet, μέγεθος 40 σε KH2

Θηλυκά White Velvet, μέγεθος 0 σε KH 2

Palomino Velvet αρσενικά, μέγεθος 40 σε KH2

sentranews.gr

 

Back to top button