Καστοριά

Το «άπιαστο όνειρο» της Γεωργίας (του Δημήτρη Μητράκα)

Στη Γεωργία εδώ και περισσότερο από ένα μήνα γίνονται μαζικές διαδηλώσεις σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι διαμαρτυρίες οργανώνονται κυρίως στην πρωτεύουσα Τιφλίδα, αλλά και σε άλλες πόλεις όπως το Μπατούμι, το Κουταΐσι και το Τελάβι. Αφορμή είναι ο νόμος «Foreign Agent» (ξένοι πράκτορες) που πέρασε πρόσφατα από τη βουλή το κυβερνών κόμμα «Georgian Dream» (Γεωργιανό Όνειρο – GD). Πέρσι είχαν προσπαθήσει να περάσουν τα ίδια μέτρα, αλλά λόγω των τεράστιων διαμαρτυριών τα απέσυραν. Τον περασμένο Φεβρουάριο, το GD διόρισε νέο πρωθυπουργό, τον Irakli Kobakhidze, και δύο μήνες αργότερα επανέφερε το θέμα στη βουλή.

Ο νόμος «Foreign Agent»

Ο νέος νόμος απαιτεί οι μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) και τα μέσα ενημέρωσης με χρηματοδότηση άνω του 20% από το εξωτερικό, να εγγράφονται ως φορείς που «επιδιώκουν τα συμφέροντα μιας ξένης δύναμης». Εάν δεν συμμορφωθούν με τον νόμο, θα τους επιβληθεί πρόστιμο 25.000 λαρί (8.477 ευρώ), ακολουθούμενο από πρόσθετα πρόστιμα 20.000 λαρί (6.781 ευρώ) για κάθε μήνα μη συμμόρφωσης. Η κυβέρνηση της Γεωργίας υποστηρίζει ότι τα νέα μέτρα είναι απαραίτητα για την προώθηση της διαφάνειας, την καταπολέμηση των «ψευδοφιλελεύθερων αξιών» που προωθούνται από τους «ξένους» και τη διατήρηση της κυριαρχίας της χώρας. Η αλήθεια όμως είναι ότι η γεωργιανή κυβέρνηση έχει ήδη πρόσβαση στη χρηματοδότηση των ΜΚΟ και των μέσων ενημέρωσης: όλες οι συμφωνίες επιχορήγησης αναρτώνται στο διαδίκτυο και το Υπουργείο Οικονομικών έχει πρόσβαση στα οικονομικά τους αρχεία για έλεγχο.

Αυτό δεν αναιρεί την πραγματικότητα πως οι ΜΚΟ χρησιμοποιούνται από τη Δύση για να επηρεάσουν τη γεωργιανή πολιτική και να προωθήσουν την ατζέντα τους σε διάφορους τομείς.

Στο Κοινοβούλιο έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά τρεις συζητήσεις για τον νόμο. Η τελευταία, μετά την οποία ψηφίστηκε, πραγματοποιήθηκε στις 14 Μάη, με δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους να διαμαρτύρονται έξω από τη βουλή, και διήρκεσε μόνο 2 λεπτά!  Στις 18 Μαΐου η πρόεδρος της χώρας, Salome Zurabishvili, άσκησε βέτο στον νόμο για τους ξένους πράκτορες, αλλά στις δέκα μέρες αργότερα, στις 28 του μήνα, το κυβερνών κόμμα ανέτρεψε το βέτο, καθώς αρκούσε μια απλή πλειοψηφία.

Διεθνείς επιπτώσεις

O νόμος «foreign agent» έχει προφανώς αντίκτυπο στις διεθνείς σχέσεις της Γεωργίας. Πολλοί Γεωργιανοί/ες έχουν τεράστια απέχθεια κατά του ρωσικού ιμπεριαλισμού, λόγω του τσαρικού παρελθόντος, της προβληματικής σοβιετικής πολιτικής υπό τον Στάλιν, του πολέμου της Νότιας Οσετίας το 1991-1992 και του ρωσο-γεωργιανού πολέμου το 2008, ο οποίος οδήγησε στον διαχωρισμό των περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας. Έτσι, οι περισσότεροι άνθρωποι βλέπουν τη συμμαχία με την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ως τον…

Συνέχεια στο ekinima.org

 

Back to top button