ΑθλητικάΚαστοριάΠαλαιά ΚαστοριάΦλώρινα

Όταν ο Νίκος Σαργκάνης “κυνηγούσε” στο Βίτσι! (φωτογραφίες)

Ο Τέλης Κασκαμανίδης θυμάται…Αγαπητοί φίλοι του παρελθόντος ( και όχι μόνο) του Καστοριανού ποδοσφαίρου.
Οι φωτογραφίες από το παρελθόν ομάδων ή και ατόμων είναι βέβαια μια επιστροφή στο παρελθόν αλλά αν αυτές δεν συνοδεύονται από αφηγήσεις, διηγήσεις ή αναφορές σε γεγονότα και καταστάσεις από εκείνη την εποχή, χάνουν ένα μεγάλο μέρος της αξίας τους αφού δεν μεταφέρουν το πνεύμα και τον χαρακτήρα αυτών που εικονίζονται.
Για τον λόγο αυτό θα προσπαθήσω να επαναφέρω στιγμές και γεγονότα από προσωπικά μου βιώματα στο πολύ σύντομο πέρασμά μου από την θαυμάσια τότε ομάδα της ΄΄ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ” με τα μεγάλα ονόματα Σαργκάνη, Παράσχο, Αργυρό (+), Αποστολίδη, Παπαβασιλείου, Καραφέσκο, Σιάντση, Δίντσικο, Παπαδημητρίου, αλλά και άλλους αξιόλογους ποδ/στές με μεγάλη και μακροχρόνια όμως προσφορά : Αλεξιάδης, Κόπανος, Ερμείδης, Τσιφτσάκης, Τσιλλιγκιρίδης(+) κ.α.
Με τον Νίκο Σαργκάνη η αρχική μας γνωριμία στο γήπεδο εξελίχθηκε σε μια φιλία που κατέληξε αργότερα και σε ….. κουμπαριά!
Έτσι όταν, μετά την επιστροφή μας από την προετοιμασία της Γερμανίας το 1977, και λόγω της εγκυμοσύνης της συζύγου μου, εγώ πηγαινοερχόμουν στην Φλώρινα μετά την προπόνηση, ο Νίκος πολλές φορές με ακολουθούσε σ’ αυτές τις διαδρομές που γινόταν στην δύσκολη διαδρομή μέσω Βιτσίου .
Αυτά τα πήγαινε – έλα μετά την προπόνηση γίνονταν αφού βράδιαζε και πολλές φορές στην διαδρομή μας συνέβαινε να πετάγονται μπροστά μας λαγοί αλλά παρά την προσπάθεια επιτάχυνσης για να προκαλέσω …. ατύχημα με τον λαγό, προσωπικά, δεν τα κατάφερα!
Ο Νίκος σαν μανιώδης κυνηγός που ήταν ( κατά …δήλωσή του) αποφάσισε να αναλάβει δράση! Έτσι έχοντας αποκτήσει ( από τον Γ. Κωνσταντινίδη) ένα AYSTIN ALLEGRO τοποθέτησε σ΄αυτό δύο επιπλέον δυνατούς προβολείς με σκοπό συναντώντας τον πρώτο λαγό να τον “τυφλώσει” μ΄ αυτούς ώστε το …θύμα να ακινητοποιηθεί και την άλλη μέρα να φάμε …λαγό στιφάδο από τα χέρια της συζύγου μου!!!
Έχοντας εξοπλισμένο το …AYSTIN ALLEGRO ξεκινήσαμε προς άγραν ….λαγών στην διαδρομή Καστοριά- Φλώρινα μέσω Βιτσίου.
Και ώ του θαύματος – στην πρώτη μας κιόλας εξόρμηση για την πρωτότυπη αυτήν μορφή κυνηγιού – με όπλα τους …προβολείς και τον προφυλακτήρα του AYSTIN ALLEGRO- νά σου μπροστά μας το πρώτο υποψήφιο θύμα: ένας λαγός! Ο Νίκος σε πλήρη ετοιμότητα – αλλιώς τι τερματοφύλακας θα ήταν- πάτησε τον διακόπτη για να ανάψουν τα…όπλα- συγγνώμη – οι προβολείς για την πλήρη ακινητοποίηση του θύματος!! Αντ΄ αυτού όμως και αντί ο δρόμος και το ..θύμα να φωτιστούν πλήρως επικράτησε πλήρες …σκότος! Ευτυχώς όμως που ήμασταν σε ευθεία και το έγκαιρο φρενάρισμα απέτρεψε την πορεία μας προς τους ..χάσκοντες γκρεμούς!
Τι είχε συμβεί;
Ψάχνοντας τις ασφάλειες ηλεκτροδότησης των προβολέων διαπίστωσε ότι η ασφάλεια δεν άντεξε και αντικαθιστώντας την με άλλη – είχε προνοήσει για αυτό- συνεχίσαμε το …κυνήγι! Δεν προχωρήσαμε ούτε χιλιόμετρο και πάλι πετάχτηκε μπροστά μας άλλο υποψήφιο θύμα για …στιφάδο! Πατάει ο Νίκος ξανά τον διακόπτη αλλά και πάλι το ίδιο αποτέλεσμα: Σκοτάδι, Έρεβος!
Εκείνη την ώρα ο Σαργκάνης αποφάσισε ότι σαν τερματοφύλακας θα τα κατάφερνε καλύτερα και εγκατέλειψε την ιδέα του …κυνηγού, όπως τότε , στο ξεκίνημά του σαν ποδοσφαιριστής, απ΄ότι ξέρω, δοκίμασε την θέση του ..σέντερ φορ.
Αποφάσισε ότι είναι καλύτερα στα …μετόπισθεν και ευτυχώς για το ελληνικό ποδόσφαιρο γιατί ΕΚΕΙ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΕ και ”κόσμησε” τα δοκάρια ΟΛΩΝ των ομάδων στις οποίες αγωνίστηκε!!!!
ΚΑΣΚΑΜΑΝΙΔΗΣ ΤΕΛΗΣ, ο δάσκαλος

Back to top button