ΕλλάδαΚόσμος

Ρούχα και παπούτσια με επικίνδυνα χημικά: Η «σκοτεινή» πλευρά της «γρήγορης μόδας» – Τι πρέπει να προσέχουμε

Από αλλεργίες και σοβαρές αυτοάνοσες ασθένειες, έως την μείωση της γονιμότητας, μπορούν να προκαλέσουν τα ρούχα, την ποιότητα των οποίων πολλές φορές ο καταναλωτής θυσιάζει μπροστά στο φθηνό κόστος.

Σε όλα τα στάδια της παραγωγής, από τον τρόπο προμήθειας των υλικών, μέχρι τη βαφή, την επεξεργασία και την εκτύπωση, τα σημερινά υφάσματα υποβάλλονται σε επεξεργασία με δεκάδες χημικές ουσίες που δύνανται να προκαλέσουν από δερματίτιδα, μέχρι καρκίνο.

Σύμφωνα με τον κ. Δημοσθένη ΣαρηγιάννηΚαθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, στην Ε.Ε. υπάρχουν αυστηροί κανονισμοί για την ασφάλεια των χημικών ουσιών. Μετά τα Χριστούγεννα έγινε στο Ελσίνκι μελέτη σε μία σειρά από προϊόντα, στο 25% εκ των οποίων βρέθηκε υπέρβαση σε χημικές ουσίες, τους λεγόμενους φθαλικούς εστέρες, ενώ και τα μεταλλικά χρώματα μπορούν να περάσουν σε μικρό ποσοστό στο δέρμα. “Η δόση κάνει το δηλητήριο, όλοι μας θέλουμε το ρούχο να έχει συγκεκριμένη λειτουργικότητα, για παράδειγμα θέλουμε ένα τζάκετ να είναι αδιάβροχο, να έχει ωραίο χρώμα, ή να μην χρειάζεται σιδέρωμα, κάτι το οποίο δεν μπορεί να γίνει χωρίς χημική παρέμβαση”,τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης.

Η σκοτεινή πλευρά της “γρήγορης μόδας” επηρεάζει τον άνθρωπο με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, άμεσα και έμμεσα. Τα χημικά χρησιμοποιούνται σε κάθε τμήμα της παραγωγής κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, κυρίως για την παραγωγή ινών, τη λεύκανση και τη βαφή των υφασμάτων. Όταν φτάνουν στα καταστήματα, τα ρούχα αυτά εξακολουθούν να περιέχουν πολλά χημικά. Ακόμη και τα ρούχα που είναι κατασκευασμένα από «100% φυσικές» ίνες.

Οι βαφές, οι οποίες είναι πολυεστερικές, για παράδειγμα μπορεί να είναι απλά βασικά αλλεργιογόνα. Επίσης πολλές χημικές ουσίες στα ρούχα διαταράσσουν τις ορμόνες και το ενδοκρινικό σύστημα.

Ο κ. Σαρηγιάννης συνέστησε τέλος στους καταναλωτές, όταν έρθει η στιγμή να ανανεώσουν την γκαρνταρόμπα τους, να αναζητήσουν υλικά, υφάσματα και βαφές που θεωρούνται φυσικά (βαμβάκι, μαλλί, μετάξι, δέρμα) και όχι συνθετικά υλικά. Στις περιπτώσεις που δεν μπορούν να αποφύγουν την αγορά ρούχων Fast Fashion, πρέπει να πλένουν πάντα τα καινούργια ρούχα πριν τα χρησιμοποιήσουν για πρώτη φορά. Επίσης καλό είναι να αναζητούν ρούχα με ετικέτα πιστοποίησης χημικής περιεκτικότητας.

ertnews.gr

Back to top button