Κόσμος

Ειδικοί του ΟΗΕ ζήτησαν από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος

Ομάδα ειδικών του ΟΗΕ ζήτησε σήμερα από όλες τις χώρες να αναγνωρίσουν ένα παλαιστινιακό κράτος ώστε να διασφαλίσουν την ειρήνη στη Μέση Ανατολή.

Η έκκληση αυτή έγινε λιγότερο από μία εβδομάδα αφού η Ισπανία, η Ιρλανδία και η Νορβηγία αναγνώρισαν επισήμως ένα παλαιστινιακό κράτος, προκαλώντας την οργή του Ισραήλ, το οποίο βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένο στη διεθνή σκηνή έπειτα από οκτώ μήνες πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας.

Οι ειδικοί, ανάμεσά τους η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στα παλαιστινιακά εδάφη, δήλωσαν ότι η αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτος θα αποτελέσει σημαντική αναγνώριση των δικαιωμάτων του παλαιστινιακού λαού και του αγώνα του για ελευθερία και ανεξαρτησία.

Η αναγνώριση αυτή «αποτελεί προϋπόθεση για βιώσιμη ειρήνη στην Παλαιστίνη και σε όλη τη Μέση Ανατολή – ξεκινώντας από την άμεση κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας και καμία περαιτέρω στρατιωτική επιχείρηση στη Ράφα», τόνισαν οι ειδικοί.

«Η λύση των δύο κρατών παραμένει ο μοναδικός δρόμος, στον οποίο συμφωνεί η διεθνής κοινότητα, προς την ειρήνη και την ασφάλεια τόσο για την Παλαιστίνη όσο και για το Ισραήλ και μια έξοδος από τον κύκλο βίας και έχθρας που διαρκεί πολλές γενιές», πρόσθεσαν.

Στόχος της απόφασης της Ισπανίας, της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας ήταν, όπως εξήγησαν, να επιταχυνθούν οι προσπάθειες να επιτευχθεί εκεχειρία στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Οι τρεις χώρες επεσήμαναν ότι ελπίζουν η απόφασή τους να ωθήσει και άλλες χώρες της ΕΕ να πράξουν το ίδιο. Το κοινοβούλιο της Δανίας απέρριψε πρόταση να αναγνωρίσει ένα παλαιστινιακό κράτος.

Το Ισραήλ έχει καταδικάσει τις απόπειρες αναγνώρισης ενός παλαιστινιακού κράτους, καταγγέλλοντας ότι κάτι τέτοιο θα ενισχύσει τη Χαμάς, η οποία εξαπέλυσε στις 7 Οκτωβρίου πρωτοφανή επίθεση εναντίον του Ισραήλ, αφορμή για τον πόλεμο στη Γάζα.

Οι ΗΠΑ πιέζουν τη Χαμάς να δεχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο Άντονι Μπλίνκεν, άσκησε ξανά πίεση χθες Κυριακή στο παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς να αποδεχθεί την ισραηλινή πρόταση για την κήρυξη κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, όπου οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ συνεχίζουν τους βομβαρδισμούς και τις χερσαίες επιχειρήσεις.

«Ο (αμερικανός) υπουργός Εξωτερικών επαίνεσε τη βούληση του Ισραήλ να συναφθεί συμφωνία και τόνισε πως πλέον είναι η Χαμάς αυτή που έχει καθήκον να την αποδεχθεί», τόνισε στην ανακοίνωση Τύπου την οποία δημοσιοποίησε ο Μάθιου Μίλερ, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, έπειτα από συνδιάλεξη του κ. Μπλίνκεν με τον αμερικανό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ.

Οι δυο υπουργοί συζήτησαν την «πρόταση για την επίτευξη πλήρους και απόλυτης κατάπαυσης του πυρός» στη Λωρίδα της Γάζας που θα συνοδευόταν από απελευθέρωση ομήρων, πρόσθεσε ο κ. Μίλερ.

Ο κ. Μπλίνκεν είχε επίσης τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον υπουργό άνευ χαρτοφυλακίου της κυβέρνησης πολέμου του Ισραήλ, τον κεντρώο πολιτικό και πρώην αρχηγό του ισραηλινού γενικού επιτελείου Μπένι Γκαντς, στον οποίο τόνισε πως η πρόταση εξυπηρετεί τα πιο «μακροπρόθεσμα συμφέροντα (εθνικής) ασφαλείας του Ισραήλ», σύμφωνα με χωριστό δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από τον κ. Μίλερ.

Οι φονικοί ισραηλινοί βομβαρδισμοί συνεχίστηκαν χθες στη Λωρίδα της Γάζας, όπου ο πόλεμος συμπληρώνει σε λίγα εικοσιτετράωρα οκτώ μήνες. Τουλάχιστον 19 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε πλήγματα κατά τη διάρκεια της νύχτας, ανάμεσά τους έξι στον καταυλισμό προσφύγων Μπουρέιτζ (κεντρικά) και δέκα στον τομέα Αρμαντία, κοντά στη Χαν Γιούνις, με ιατρικές πηγές.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το Ισραήλ βομβάρδισε τη νύχτα της Κυριακής προς Δευτέρα εργοστάσιο στα περίχωρα του Χαλεπιού, στη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους «τουλάχιστον δώδεκα σύροι και αλλοδαποί φιλοϊρανοί μαχητές».

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις έχουν προχωρήσει σε εκατοντάδες βομβαρδισμούς στη Συρία, στη μεγάλη πλειονότητά τους από τον αέρα, αφότου ξέσπασε το 2011 πόλεμος στη χώρα αυτή, βάζοντας στο στόχαστρο κυρίως εγκαταστάσεις ή μέλη οργανώσεων που πρόσκεινται στο Ιράν, συμπεριλαμβανομένων ιρανών «συμβούλων» και μονάδων του συριακού στρατού.

Τη 13η Απριλίου, το Ιράν προχώρησε σε άνευ προηγουμένου, απευθείας επίθεση εναντίον του Ισραήλ, εξαπολύοντας πάνω από 350 drones, πυραύλους κρουζ και βαλλιστικούς πυραύλους, που καταρρίφθηκαν στην πλειονότητά τους από το Ισραήλ με τη βοήθεια των ΗΠΑ και άλλων συμμάχων του, συμπεριλαμβανομένων της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Ιορδανίας. Επρόκειτο για αντίποινα -η Τεχεράνη έκανε λόγο για «νόμιμη άμυνα»- μετά τον πολύνεκρο βομβαρδισμό που ισοπέδωσε το ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την 1η Απριλίου. Η Ισλαμική Δημοκρατία τον πρόσαψε στο Ισραήλ, που ούτε το επιβεβαίωσε, ούτε το διέψευσε.

Στη Λωρίδα της Γάζας, παρά τις διαμαρτυρίες της διεθνούς κοινότητας, ο ισραηλινός στρατός συνεχίζει την επίθεσή του στη Ράφα, πόλη πάνω στα σύνορα με την Αίγυπτο στο νότιο άκρο του παλαιστινιακού θυλάκου, προκειμένου να καταστραφούν τα «τελευταία», κατά το Ισραήλ, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς.

Αφού την Παρασκευή παρουσιάστηκε από τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ισραηλινή πρόταση για την κατάπαυση του πυρός, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διατράνωσε για ακόμη μια φορά την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει τον πόλεμο ως την εξάλειψη της Χαμάς.

Χθες αυτόπτες μάρτυρες είπαν πως ισραηλινά στρατιωτικά οχήματα επιχειρούσαν στη δυτική και στην κεντρική Ράφα, όπου ακούγονταν εκρήξεις, εκτυλίσσονταν μάχες, ακούγονταν ασταμάτητα πυρά, μεταξύ άλλων από drones και ελικόπτερα Απάτσι.

Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανακοίνωσε πως δέχθηκε κλήσεις αμάχων που ζητούσαν βοήθεια, αλλά πρόσθεσε πως οι βομβαρδισμοί κάνουν «πολύ δύσκολη» την πρόσβαση στη Ράφα.

Περίπου ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έφυγαν από την πόλη, μπροστά στην επέκταση των ισραηλινών επιχειρήσεων.

«Θα μείνουμε εδώ»

Στο βόρειο τμήμα του θυλάκου, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν, ανάμεσά τους παιδί, σε βομβαρδισμό στην πόλη της Γάζας, ανέφερε νοσοκομειακή πηγή. Στο κεντρικό της τμήμα αναφέρθηκαν για άλλη μια νύχτα βομβαρδισμοί στη Ντέιρ αλ Μπάλα, στην Μπουρέιτζ και στη Νουσέιρατ.

Στο τοπίο καταστροφής στο οποίο μετατράπηκε ο καταυλισμός προσφύγων στην Τζαμπάλια, στον βορρά, κάτοικοι απομάκρυναν συντρίμμια μετά την αποπεράτωση ακόμη μιας ισραηλινής χερσαίας επιχείρησης.

«Αρνούμαστε να μείνουμε σε σχολεία και καταφύγια. Θα καθαρίσουμε όσο μπορούμε και θα μείνουμε εδώ», τόνισε ο Φάρες Τζάμπερ, ένας από αυτούς, στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο πόλεμος ξέσπασε την 7η Οκτωβρίου, όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς προχώρησε σε έφοδο άνευ προηγουμένου στο νότιο Ισραήλ με αποτέλεσμα 1.189 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένη στα πιο πρόσφατα επίσημα ισραηλινά δεδομένα.

Από τους ακόμη 252 ανθρώπους που απήχθησαν κι οδηγήθηκαν στη Λωρίδα της Γάζας, 121 θεωρείται πως κρατούνται ακόμη όμηροι εκεί, πλην όμως 37 από αυτούς πιστεύεται πως είναι νεκροί, τουλάχιστον κατά τον ισραηλινό στρατό.

Σε αντίποινα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ ορκίστηκε να αφανίσει τη Χαμάς, που χαρακτηρίζει τρομοκρατική οργάνωση, όπως και οι ΗΠΑ και η ΕΕ, και στις ευρείας κλίμακας επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε στη Λωρίδα της Γάζας έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 36.439 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τους αριθμούς του υπουργείου Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.

Το Κατάρ, οι ΗΠΑ και η Αίγυπτος, οι χώρες που μεσολαβούν στις έμμεσες διαπραγματεύσεις, «κάλεσαν» με κοινή τους ανακοίνωση «τη Χαμάς και το Ισραήλ να οριστικοποιήσουν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη βάση των αρχών που διατύπωσε ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν».

Πρωθυπουργός σε συμπληγάδες

Ο οδικός χάρτης που προτάθηκε από το Ισραήλ προβλέπει, σύμφωνα με τον Τζο Μπάιντεν, πλήρη κατάπαυση του πυρός και απόσυρση των ισραηλινών στρατευμάτων από πυκνοκατοικημένες περιοχές της Λωρίδας της Γάζας για έξι εβδομάδες, με αντάλλαγμα την απελευθέρωση ορισμένων ομήρων, ιδίως γυναικών και αρρώστων, και την αποφυλάκιση παλαιστινίων που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Για το περίγραμμα της δεύτερης φάσης θα γίνουν διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια της κατάπαυσης του πυρός, που θα μπορούσε να γίνει «μόνιμη» αν η Χαμάς «τηρήσει τις δεσμεύσεις της», σύμφωνα με τον κ. Μπάιντεν.

Ωστόσο, το γραφείο του ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου έδωσε στη δημοσιότητα μετά την ομιλία του κ. Μπάιντεν ανακοίνωση στην οποία επανέλαβε τις «προϋποθέσεις» που χαρακτηρίζει αναγκαίες για τη «μόνιμη» κατάπαυση του πυρός: την «καταστροφή» της Χαμάς, την «απελευθέρωση όλων των ομήρων» και «την εγγύηση ότι η Γάζα δεν θα εγείρει πλέον απειλή» για την ασφάλεια του ισραηλινού κράτους.

Ο κ. Νετανιάχου είναι αντιμέτωπος με ολοένα μεγαλύτερη πίεση, με συμπληγάδες πέτρες. Οι ακροδεξιοί υπουργοί της κυβέρνησής του Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ και Μπεζαλέλ Σμότριτς απειλούν να την εγκαταλείψουν, πρακτικά ανατρέποντάς τη, αν τερματιστεί ο πόλεμος χωρίς να έχει εξαλειφθεί η Χαμάς, ενώ χιλιάδες Ισραηλινοί συνεχίζουν να βγαίνουν στους δρόμους απαιτώντας συμφωνία που θα επιτρέψει να αφεθούν ελεύθεροι και να γυρίσουν στα σπίτια τους οι όμηροι.

Πάντως τον υποστήριξαν στο ζήτημα αυτό ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Γιαΐρ Λαπίντ και ο πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ.

Η Χαμάς περιορίστηκε να αναφέρει ότι αντιμετωπίζει «θετικά» τον οδικό χάρτη που παρουσιάστηκε από τον κ. Μπάιντεν, προτού επαναλάβει ότι οι βασικές απαιτήσεις της, δηλαδή η οριστική κατάπαυση του πυρός και η πλήρης αποχώρηση των ισραηλινών στρατευμάτων από τον θύλακο, είναι «μη διαπραγματεύσιμες».

Ο κ. Γκάλαντ είπε χθες ότι το Ισραήλ, την ώρα που διεξάγει στρατιωτικές επιχειρήσεις, βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας «εναλλακτικής» λύσης ως προς τη διακυβέρνηση στη Λωρίδα της Γάζας μεταπολεμικά, σχήματος χωρίς της Χαμάς.

«Δεν υπάρχει γάλα»

Στον παλαιστινιακό θύλακο που βιώνει μείζονα ανθρωπιστική καταστροφή, η σημαντικότερη πύλη για τις παραδόσεις διεθνούς βοήθειας, αυτό στη Ράφα, παραμένει κλειστό αφότου το κατέλαβαν πριν από σχεδόν έναν μήνα, την 7η Μαΐου, ισραηλινές ειδικές δυνάμεις.

Στη χθεσινή συνάντηση στο Κάιρο με αντιπροσώπους των ΗΠΑ και του Ισραήλ, η Αίγυπτος επανέλαβε ότι απορρίπτει το να παραμείνει η παλαιστινιακή πλευρά του συνοριακού περάσματος στη Ράφα στα χέρια του ισραηλινού στρατού, δήλωσε αξιωματούχος σε μέσο ενημέρωσης το οποίο φέρεται να έχει στενή σχέση με την αιγυπτιακή υπηρεσία πληροφοριών.

Σύμφωνα με ανθρωπιστικές οργανώσεις, η βοήθεια που εισέρχεται στη Λωρίδα της Γάζας δεν επαρκεί και δεν φθάνει στους ανθρώπους που τη χρειάζονται περισσότερο.

Σε νοσοκομείο στη Ντέιρ αλ Μπάλα, από τα λιγοστά που λειτουργούν ακόμη, η 33χρονη Αμίρα ατ Ταουίλ αφηγήθηκε ότι αδυνατεί να βρει γάλα για το μωρό της, που πάσχει από οξύ υποσιτισμό. «Ο Γιούσεφ χρειάζεται γάλα, πέρα από τα φάρμακά του, αλλά δεν υπάρχει στη Γάζα», είπε η γυναίκα, κρατώντας στην αγκαλιά της το μικρό αγόρι, στο οποίο είχε περαστεί ενδοφλέβιος ορός.

«Τα παιδιά πεθαίνουν της πείνας», προειδοποίησε προχθές Σάββατο η εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Μάργκαρετ Χάρις.

ΑΠΕ

Back to top button