Ο κιθαρίστας των Rage Against the Machine, Τομ Μορέλο θα τιμηθεί με το βραβείο Γούντι Γκάθρι (Woody Guthrie) 2024.
Η τελετή θα πραγματοποιηθεί στις 25 Σεπτεμβρίου στο Cain’s Ballroom στην Τάλσα της Οκλαχόμα και θα περιλαμβάνει συζήτηση του Τομ Μορέλο με το κοινό, καθώς και ακουστική συναυλία.
Σύμφωνα με ανακοίνωση Τύπου «το διάσημο βραβείο αναγνωρίζει την εξαιρετική συνεισφορά του Μορέλο στη μουσική και τον πολιτικό ακτιβισμό, ενσωματώνοντας το πνεύμα της κοινωνικής συνείδησης και της μουσικής κληρονομιάς του Γούντι Γκάθρι».
«Ο Γούντι Γκάρθι ήταν ένας ατρόμητος ταραχοποιός, ένας εξάχορδος υποκινητής, ένας ποιητικός αφηγητής της αλήθειας. Ήταν ο αυθεντικός punk rocker του οποίου η ζωή, η μουσική, η τέχνη και οι στίχοι ήταν φάροι δικαιοσύνης και απελευθέρωσης για τους καταπιεσμένους. Στο δικό μου έργο ο Γούντι ήταν μια έμπνευση για να το εκφράσω όπως το βλέπω χωρίς συμβιβασμούς ή απολογίες και να παίζω τα τραγούδια μου (και τα τραγούδια του) στην πικετοφορία και στο οδόφραγμα όποτε και όπου ο κόσμος παίρνει θέση» ανέφερε ο Αμερικανός κιθαρίστας, τραγουδιστής, τραγουδοποιός και πολιτικός ακτιβιστής.
Ο Γούντι Γκάθρι γεννήθηκε το 1912 στην Οκλαχόμα και ήταν Αμερικανός τραγουδιστής και τραγουδοποιός της folk τα τραγούδια του οποίου, πολλά από τα οποία είναι πλέον κλασικά, εξιστόρησαν τα δεινά των απλών ανθρώπων ειδικά κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Ύφεσης. Ο Γκάθρι πέθανε το 1967 σε ηλικία 55 ετών από επιπλοκές της νόσου του Χάντινγκτον.
Η κόρη του Γούντι Γκάθρι, Νόρα Γκάθρι αναφέρει για τη βράβευση του μέλους των Rage Against the Machine: «Ο Τομ είναι ένας από τους πιο αγανακτισμένους και απίστευτα ταλαντούχους καλλιτέχνες του σήμερα. Ευτυχώς για εμάς, διοχετεύει αυτή την οργή προς την αδικία, την ανισότητα και προς τους αντιδημοκρατικούς που είναι σε επαγρύπνηση. Δεν λέει απλώς την αλήθεια στην εξουσία, ουρλιάζει την αλήθεια στην εξουσία. Η αγαπημένη λέξη του Γούντι ήταν “Ένωση”. Αποδεικνύεται ότι είναι και η αγαπημένη λέξη του Τομ Μορέλο».
Με το βραβείο έχουν τιμηθεί στο παρελθόν οι Μπρους Σπρίνγκστιν, Τζον Μέλενκαμπ, Τζόαν Μπαέζ, Κρις Κριστόφερσον.
ΑΠΕ