Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Σαββόπουλος προς υπουργό Περιβάλλοντος: “Έχει δεκαπλασιαστεί ο πληθυσμός των αρκούδων στην ΠΕ Καστοριάς – Μόνο προστατευόμενο είδος δεν μπορεί να θεωρηθεί”

Επιστολή για τις καθημερινές εμφανίσεις της αρκούδας σε κατοικημένες περιοχές της Π.Ε. Καστοριάς, έστειλε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος, την Πέμπτη 06 Ιουνίου 2024, προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας Θεόδωρο Σκυλακάκη, κοινοποιώντας τη στην Προϊσταμένη Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Ηπείρου -Δυτικής Μακεδονίας, Μαρία Τσιατούρα.

Η επιστολή αναφέρει
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ.
Τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια αντιμετωπίζουμε σοβαρά ζητήματα στην ΠΕ Καστοριάς με τις καθημερινές εμφανίσεις αρκούδας στις κατοικημένες περιοχές μας.
Το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργεί πολλά προβλήματα όσον αφορά το αίσθημα του φόβου και της ανασφάλειας που έχει δημιουργηθεί στους κατοίκους μας, αλλά και οικονομικής φύσεως με ζημιές σε καλλιέργειες και υποδομές.
Έχουμε κατά καιρούς γίνει μάρτυρες πολλών περιστατικών όπου δημιουργήθηκε κίνδυνος ακόμα και για την ανθρώπινη ζωή σε πολλές περιπτώσεις και παρόλες τις φιλότιμες προσπάθειες που καταβάλλονται από την Διεύθυνση Δασών Καστοριάς και την ομάδα άμεσης επέμβασης που λειτουργεί δυστυχώς δεν υπάρχει κανένα αποτέλεσμα.
Είναι πασιφανές ότι ο αριθμός των αρκούδων μπορεί και να έχει δεκαπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, γεγονός το οποίο δεν παραδέχονται οι φιλοπεριβαλλοντικές οργανώσεις για προφανείς λόγους.
Θεωρούμε ότι είναι επιβεβλημένο να γίνει επανακαταμέτρηση του πληθυσμού των άγριων ζώων και αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου όσον αφορά την αντιμετώπιση του θέματος εξετάζοντας και την πιθανότητα εφαρμογής ενός προγράμματος στείρωσης θηλυκών και αρσενικών ατόμων αλλά και άλλων πρακτικών αντιμετώπισης για την διαχείριση του πληθυσμού τους.
Αποδεικνύεται καθημερινά ότι ο πληθυσμός της αρκούδας έχει ξεπεράσει την φέρουσα ικανότητα της περιοχής μας και μόνο προστατευόμενο είδος δεν μπορεί να θεωρηθεί.
Κύριε Υπουργέ, θεωρούμαι επιβεβλημένη την άμεση ανταπόκριση σας για το πρόβλημα που έχει προκύψει και βρίσκομαι πάντα στην διάθεση σας.
Με εκτίμηση
Ο Αντιπεριφερειάρχης
Δημήτριος Ε. Σαββόπουλος

 

Back to top button