Καστοριάτελευταίες ειδήσεις

Ζήσης Καλλιμάνης: Ο Καστοριανός ερωτικός μετανάστης που παρασκευάζει την πρώτη καλαματιανή μπίρα! (βίντεο)

«Μια δοκιμή θα σας πείσει». Κάπως έτσι μια παρέα φίλων βγήκαν από την κουζίνα του σπιτιού τους και αποφάσισαν αντί να παρασκευάζουν μπύρα για διασκέδαση να την παράγουν ως επιχείρηση. Και όπως εξηγεί ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κώστας Γαζούλης, πέτυχαν τον στόχο τους.

«Με τρεις φίλους ξεκινήσαμε να φτιάχνουμε μπύρα στο σπίτι και αφού είδαμε ότι οι σπουδές μας δεν οδήγησαν κάπου, αποφασίσαμε να το δούμε επαγγελματικά», αναφέρει εις εκ των νεαρών ζυθοποιών Ζήσης Καλλιμάνης.



Όπως λέει όλα είναι δύσκολα στην αρχή ειδικά εάν δεν έχεις γνώσεις του αντικειμένου, αλλά αν επιμένεις και αγαπάς αυτό που κάνεις, τότε δημιουργείς προοπτικές για επιτυχία.

Ίσως το πλέον δύσκολο για ένα πρωτοεισερχόμενο στον χώρο της ζυθοποιίας είναι η νομοθεσία, καθώς στην Ελλάδα είναι δεσμευτική και ανάγεται στην εποχή του βασιλιά Όθωνα.

Η διαφορά με τις βιομηχανοποιημένες μπύρες βρίσκεται στο ότι όλα γίνονται με το χέρι, χωρίς να πατάς κουμπιά, από την παρασκευή, την ζύμωση έως την συσκευασία. Με την ίδια συνταγή διαφορετικοί παραγωγοί μπορεί να παρασκευάσουν μπύρες που διαφέρουν η μια από την άλλη γευστικά. Είναι τα αγνά υλικά, μια απειροελάχιστη προσθήκη κάποιου συστατικού, το νερό κ.ά..

Ο κ. Καλλιμάνης, επισημαίνει ότι αν μια μπύρα είναι πραγματικά καλή αυτό φαίνεται στις πωλήσεις. Η τοπικοί επιχειρηματίες στηρίζουν την προσπάθεια της παρέας των νεαρών επιχειρηματιών και μέσα σε δυο χρόνια «μπορούμε να πούμε ότι η προσπάθεια είναι επιτυχημένη». Τα συστατικά της καλής μπύρας είναι γνωστά: νερό, βύνη, μαγιά και λυκίσκος. Για την επιτυχία προστίθεται ισομερώς όρεξη, επιμονή και πάθος.

Με μια ετικέτα στην αρχή, τώρα διαθέτουν πολλές ποικιλίες για  διαφορετικά “γούστα”. Τον Αύγουστο στο Beer Festival,  περισσότερες από 70 μικροζυθοποιίες στην χώρα, θα συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή γιορτή μπύρας και μένει στο καταναλωτικό κοινό να επιβραβεύσει τις προσπάθειες των μικρών παραγωγών, που μεταξύ άλλων βοηθούν τις τοπικές οικονομίες και κυρίως κρατούν τους νέους ανθρώπους στον τόπο τους.
Σύνταξη: Ευμορφία Δημητρακοπούλου
ertnews.gr
 

 

Back to top button