ΚαστοριάΝεστόριοΠαλαιά Καστοριά

Ο ελληνικός εμφύλιος για dummies – Podcast με τον Ραϋμόνδο Αλβανό

Συζητάμε με τον ιστορικό Ραϋμόνδο Αλβανό για τον Ελληνικό Εμφύλιο και πώς αντανακλάται στο σήμερα, για τη σημασία της ιστορίας και πώς ο κόσμος μας είναι πραγματικά καλύτερος. Αλήθεια είναι. Ακούστε την εκπομπή Ταυτότητα, Διαγενεακό Τραύμα & ο Ελληνικός Εμφύλιος Για Dummies με τη Δέσποινα Κανάκογλου και διαβάστε το βιβλίο, που είναι chicken soup for the soul!

Γιατί είναι χρήσιμη η Ιστορία; Τι συνέβη κατά τη δεκαετία του ’40 και γιατί οι δύο αντίθετες πολιτικές παρατάξεις του Εμφυλίου κλιμάκωσαν την αντιπαράθεσή τους που εξελίχθηκε σε ένοπλη και αιματηρή σύγκρουση; Πώς νοηματοδοτούσαν την τότε πραγματικότητα και πώς αντιλαμβάνονταν τους αντιπάλους τους; Πώς ο Εμφύλιος επηρεάζει σήμερα εμάς και τους άλλους γύρω μας;

Αυτό το βιβλίο είναι ένα ταξίδι σε ένα δύσκολο παρελθόν για το οποίο υπάρχουν συγκρουόμενες μνήμες που αντιστοιχούν σε συγκρουόμενες ταυτότητες. Είναι μια προσπάθεια αφήγησης με απλό τρόπο τόσο των βασικών γεγονότων (για τα οποία δεν υπάρχει αμφισβήτηση από καμία πλευρά ότι έγιναν) όσο και των διαφορετικών ερμηνειών τους. Ταυτόχρονα είναι μια πρόσκληση αναστοχασμού, ενδοσκόπησης και κριτικής ανάλυσης των βεβαιοτήτων και των εικόνων που έχουμε τόσο για τον εαυτό μας όσο και για τους άλλους. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

giatioxi.gr

Back to top button