Καστοριά

Lemon Skates: Η κοινότητα που αναδεικνύει την Καστοριά ως εναλλακτικό προορισμό

 

Πώς τα μέλη των Lemon Skates αναδεικνύουν την street κουλτούρα της Καστοριάς

Της  Κατερίνας Καμπόσου

Δεκαετίες πίσω, η street κουλτούρα για πολλούς ήταν συνυφασμένη με την παραβατικότητα. Με το στερεότυπο των ατημέλητων νέων που εγκατέλειπαν το σχολείο για να συχνάζουν σε υπόγειες παραβάσεις κάνοντας skate και μουτζουρώνοντας τοίχους. Σήμερα, η κουλτούρα του δρόμου είναι ένα παγκόσμιο κίνημα που κινείται σε ένα ευρύ πολυτισμικό φάσμα και που αφορά διάφορες πτυχές της τέχνης, της μόδας και του αθλητισμού, όπως το γκράφιτι, το χιπ χοπ, το παρκούρ κ.ά. Χρησιμόποιώντας αυτούς τους τρόπους ως μέσα έκφρασης οι εκπρόσωποι τους θέλουν κάτι να πουν, να εκφράσουν προσωπικά βιώματα, να θίξουν κοινωνικά φαινόμενα κ.ο.κ.

Αυτό κάνουν οι Lemon Skates στην Καστοριά. Πρόκειται για μια κοινότητα, τα μέλη της οποίας έκαναν τα πατίνια τους όχημα για να μεταφέρουν τις κοινωνικές τους ανησυχίες, να ομορφύνουν την πόλη τους και να διαδώσουν την αγάπη τους για τα extreme sports και τις τέχνες του δρόμου –skateboard, BMX, parkour, rollers, scooter–, όχι μόνο στο νομό τους, αλλά σε όλη τη χώρα.

Η ιστορία των Lemon Skates

Ποιος είναι ο στόχος του εγχειρήματος; Ρωτάω τον Δημήτρη Νατσούλη, “ψυχή” των Lemon Skates.

«Ονειρευόμαστε και επιμένουμε, την ίδια στιγμή που τα πράγματα εδώ δεν είναι καθόλου εύκολα. Το παλεύουμε γιατί θέλουμε να βάλουμε την Καστοριά ψηλά στον χάρτη του εναλλακτικού αθλητισμού. Αυτό είναι το όραμά μας. Όσα σου περιγράφω τα είχαν οραματιστεί πριν χρόνια και τα παιδιά από το “Ομίχλη Crew”, μια ομάδα νέων που είχαν το ίδιο πάθος για τα extreme sports. Στην πραγματικότητα είναι κάπως σαν να συνεχίζουμε το έργο τους. Τα βήματα που κάνουμε είναι σταθερά και πιστεύω ότι μια μέρα θα φτάσουμε στο σημείο εκείνο που οι κόποι μας θα έχουν ανταμειφθεί, οι προτάσεις μας θα έχουν υλοποιηθεί. Θα απολαμβάνουμε όλες εκείνες τις υποδομές που αρχικά θα δώσουν μια “ανάσα” και μια εναλλακτική στη νεολαία της πόλης, αλλά και που θα προσελκύουν ακόμη περισσότερο κόσμο από την υπόλοιπη χώρα»

Δείτε τη συνέχεια στο athensvoice.gr

 

Back to top button